Læserbrev

Alle skal tjene på statslige selskaber

Debat
21. februar 2017

Når statsejede virksomheder skal sælges eller børsnoteres, ender virksomhedens ledelse ofte med kontante vindinger i millionklassen – i visse tilfælde milliarder af kroner.

Så længe ledelsen har en økonomisk interesse i virksomheden og aktiekurserne, ved man ikke, om et salg af en statsejet virksomhed alene sker ud fra en vurdering af statens og borgernes interesser, eller om muligheden for et millionafkast til bestyrelsen og ledelsen også spiller ind.

Vi er nødt til at dæmme op for mulige interessekonflikter, der kan ende med at sætte private interesser over borgernes interesser.

I Socialistisk Folkeparti vil vi derfor indføre et krav om, at ledelserne i statslige virksomheder, som undergår en salgs- eller børsnoteringsproces, skal afhænde deres aktier eller aktieoptioner – hvis de har en værdi på over 50.000 kroner – inden gennemførelsen af salget eller børsnotering.

Forslaget skal ikke kun beskytte borgernes interesser, men også beskytte virksomhederne imod mistænkeliggørelse. Deter indtil videre rettet imod statsejede og statslige virksomheder, men vi håber, det kan brede sig til private selskaber.

Da vores forslagblev præsenteret i begyndelsen af februar, var det forfriskende samtidig at læse Jyske Banks topchef, Anders Dam, lange ud efter de lukrative optionsprogrammer.

Vi håber, at ledelserne i andre private virksomheder vil gøre ligesom Jyske Bank og anerkende, at det hverken er godt for selskabet, medarbejderne eller selskabets langsigtede strategi, hvis man sætter private interesser først.

Derfor stiller vi nu også forslaget til Danske Banks generalforsamling. Forhåbentlig vil de følge Anders Dam og Jyske Banks gode eksempel og vise det samfundsansvar, som det er at sætte fællesskabets interesser over enkeltpersoner.

Lisbeth Bech Poulsen er finans-, erhvervs- og skatteordfører for Socialistisk Folkeparti, og Nanna Bonde er landsformand for Socialistisk Folkepartis Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Hammer-Jakobsen

Det lyder bare brand godt! Godt arbejde!

Ole Christiansen

Hvorfor runger det så underlig hult?
Hvor var den slags tanker, da SF var i regering og førte blå politik?
Det parti har brændt alle broer er rammer spærregrænsen om få år..
Farvel med jer.

Børge Rahbech Jensen

Ole Christiansen: "Hvorfor runger det så underlig hult?"

Måske fordi partiet ikke fortæller om sin store interesse for forvaltning af formuer på befolkningens vegne. Det er uklart, hvordan partiet har fået kompetencen til definition af befolkningens interesser. Det er endnu mere uklart, hvordan høje lønninger til statens forvaltere er i befolkningens interesse. Den jævne befolkning har ikke meget glæde af, at en god del af de penge, der bevilliges til offentlig service, bruges til administration, delvist fordi der er skabt præcedens for, lønniveau gerne må følge uddannelsesniveau i den offentlige sektor, og begrebet "ulighed" mest bruges som argument for et skattesystem, hvor høje indkomster beskattes forholdsvis hårdere end lave indkomster.