Læserbrev

Valg i Nykredit

Debat
24. februar 2017

I disse dage gennemføres der valg til Nykredits repræsentantskab. Og som sidste år har disse valg afgørende betydning for Nykredit: Skal koncernen sikre låntagerne de bedste og billigste lån, eller skal den på børsen og efterleve markedets almindelige krav om udbytte til aktionærerne.

Forskellen er til at føle på. I år betaler Realkredit Danmark et udbytte på 3,8 mia. kr. til ejeren, aktionærerne i Danske Bank. Nykredit tjente sidste år 5,3 mia. kr., der alle går til at styrke koncernen og bane vej for lavere betalinger fra boligejerne. Det vil presse priserne i alle de andre realkreditinstitutioner.

Ledelsen i Nykredit påstår, at det er nødvendigt at gå på børsen. Det passer ikke. Nykredit har rigeligt med kapital. Selskabet er overpolstret i forhold til myndighedernes krav. Med årlige overskud i størrelsesordenen fem milliarder kroner vil Nykredit nemt klare kommende krav til kapitalgrundlag, selv ud fra ledelsens mest dramatiske vurderinger af kommende krav.

Ledelsen har til dette valg opstillet og arbejder for præcist syv kandidater til de syv pladser, der alle støtter ledelsen. Blandt de sidste er der ejendommeligt nok repræsentanter for andre medlemsejede virksomheder: et medlemsejet pensionsselskab, et socialt andelsboligselskab, Brugsens benzinselskab, OK og Lejerbos administrerende direktør.

Det må undre, at repræsentanter fra medlemsejede organisationer stiller op på en politik om børsnotering. Og gør det for at holde oppositionen ude.

Frank Aaen er kandidat til valget i Nykredit

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her