Læserbrev

Åbent brev til FN’s menneskerettighedsråd

Debat
16. marts 2017

International PEN ser med bekymring på den eskalerende forværring af ytrings- og mediefriheden i Tyrkiet siden indførelsen af undtagelsestilstanden efter sidste års fordømmelige kupforsøg.

Over 180 nyhedsmedier er lukket per dekret. 148 forfattere, journalister og mediefolk er fængslet, deriblandt Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Ayşe Nazli Ilıcak og İnan Kizilkaya. Tyrkiet er nu det land i verden med flest journalister i fængsel.

De tyrkiske myndigheder misbruger undtagelsestilstanden til en vidtgående begrænsning afgrundlæggende rettigheder og friheder. Derved kvæles kritiske røster, og mangfoldigheden af synspunkter og udtalelser i det offentlige rum indsnævres.

Op til folkeafstemningen om forfatningsreformer den 16. april, som drastisk vil udvide den udøvende magts beføjelser, har de begrænsninger nået nye højder. De tyrkiske myndigheders kampagne skæmmes af trusler, arrestationer og retsforfølgelse af kritikere af de foreslåede ændringer. Flere oppositionelle er anholdt på terroranklager.

Tusinder af offentligt ansatte, herunder hundredvis af akademikere og modstandere af forfatningsreformerne, blev afskediget i februar. Markante Nej-demonstranter er tilbageholdt med et forværret klima af mistro og frygt som resultat. Ytrings- og informationsfrihed, som er afgørende for retfærdige og frie valg, er i fare.

Tyrkiets vælgere har ret til at blive informeret og til at gøre sig bekendt med alle oplysninger og synspunkter, også afvigende røster. Respekt for menneskerettigheder og de grundlæggende frihedsrettigheder uden frygt for repressalier bør præge tyrkisk offentlighed.

Vi appellerer til FN’s menneskerettighedsråd om at opfordre Tyrkiet til: At garantere lige sendetid for alle parter og muliggøre formidling af alle oplysninger for videst muligt at sikre, at vælgerne er fuldt informeret. At stoppe mistro og frygt ved at løslade alle, der er fængslet for at udøve deres menings- og ytringsfrihed.

At ophøre med retsforfølgelse af journalister alene ud fra indholdet af deres journalistik eller påståede partitilhørsforhold og at indstille den udøvende magts indblanding i redaktionelle beslutninger, afskedigelser af journalister og redaktører.

Tyrkiet må tilbagekalde undtagelsestilstandens for vidtgående bestemmelser, hvis håndhævelse er uforenelige med Tyrkiets menneskeretsforpligtelser.

Det åbne brev er underskrevet af 67 organisationer, der arbejder for medie- og ytringsfrihed, deriblandt Dansk PEN og Journalister Uden Grænser

Sarah Clarke, International PEN

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her