Kommentar

Bullshit-mesteren Støjberg

Inger Støjbergs ærinde er ikke at overbevise tilhørerne om noget faktuelt. Målet er alene at tegne et billede af hende selv som den, der forsvarer danskerne mod horder af nassende udlændinge. Derfor er hun ligeglad med sandheden
Inger Støjbergs ærinde er ikke at overbevise tilhørerne om noget faktuelt. Målet er alene at tegne et billede af hende selv som den, der forsvarer danskerne mod horder af nassende udlændinge. Derfor er hun ligeglad med sandheden

Mikkel Tariq Khan

17. marts 2017

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er lidt af et geni, når det kommer til politisk kommunikation. Gang på gang sætter hun dagsordenen og får offentligheden til at bruge ugevis på at diskutere hendes udmeldinger.

Folk med forstand på kommunikation fremhæver ofte Støjbergs bevidst kontroversielle udmeldinger, hyppige brug af sociale medier og hendes humor som baggrunden for hendes gennemslagskraft.

Det er dog ikke det, der for alvor løfter Støjbergs politiske kommunikation over gennemsnittet; det er derimod hendes brug af bullshit.

I sin bestseller On Bullshit beskriver filosoffen Harry G. Frankfurt bullshit som en særlig form for kommunikation, der minder om, men dog adskiller sig fra løgn. Løgneren forsøger at skabe et bestemt billede af nogle faktiske forhold. Et billede, som ikke stemmer overens med virkeligheden.

På den måde anerkender løgneren, at sandheden er vigtig. Bullshitteren, derimod, er ligeglad med sandheden, for vedkommende ønsker ikke at overbevise nogen om noget faktuelt, men forsøger i stedet at tegne et bestemt billede af sig selv. Bullshit skal ikke beskrive virkeligheden; det skal beskrive den, der taler.

Spydspidser og hamburgerryg

Det er netop det, Støjberg ofte gør med stor succes. Tag sagen, hvor hun på et spinkelt grundlag beskyldte en flygtningefamilie for at spekulere i at skifte status fra familiesammenførte til asylansøgere og endda fik antydet, at de havde sendt deres barn afsted som »spydspids«, for at sikre familien ophold.

Ministeren må nødvendigvis have vidst, at hendes kendskab til sagen var for lille til at bære disse påstande, men alligevel valgte hun at skrive et længere indlæg til BT om sagen.

Hvorfor? Fordi indlæggets formål ikke var at overbevise offentligheden om, at den pågældende familie vitterligt havde sendt deres barn afsted som spydspids.

Formålet var i stedet at tegne et billede af Støjberg som den, der siger fra over for indvandrere, der vil bedrage det danske samfund, og i den sammenhæng er det ligegyldigt, om de konkrete indvandrere, hun taler om, rent faktisk har villet bedrage samfundet.

Så er den gal igen. Med en kage og en enkelt opdatering på Facebook har Inger Støjberg sat hele landet på den anden ende. Reaktionerne har været lige så voldsomme, som de var forudsigelige. Information guider her til de ti trin i en klassisk Støjberg-sag
Læs også

Det, der tæller, er, at historien kan bruges til at underbygge forestillingen om, at flygtninge snyder, men at Inger Støjberg gør noget ved sagen.   

Det samme var tilfældet i hamburgerryg-sagen fra sidste år, hvor Støjberg hævdede, at en børnehave i Aalborg havde forbudt svinekød i madpakkerne af hensyn til de muslimske børn. Selv om ministeren endte med at måtte beklage at have viderebragt en usand historie, fungerede den alligevel efter hensigten.

I dagevis talte alle om muslimer og svinekød, og selv om historien ikke var sand, satte den alligevel en tyk streg under, at Inger Støjberg kæmper for retten til svinekød i danske børneinstitutioner.

Modstandere sættes skakmat

Endnu et eksempel, der tydeligt illustrerer Støjbergs brug af bullshit, var da ministeren besøgte et værtshus på Nørrebro, som havde været udsat for chikane fra unge med indvandrerbaggrund.

Her opsøgte ministeren to tilfældige indvandrerdrenge, som opholdt sig i nærheden og antydede, at de var medskyldige i chikanen, hvorefter hun anklagede dem for ikke at ville tage imod de tilbud, samfundet gav dem.

Intet tydede på, at drengene havde noget med sagen at gøre, og desuden viste det sig efterfølgende, at den ene var under uddannelse, hvorfor det var en smule malplaceret, at anklage ham for ikke at tage imod samfundets tilbud. Men da Støjberg blev konfronteret med dette forhold, svarede hun blot, at det jo ikke ændrede på, at det var en væsentlig diskussion, hun forsøgte at rejse.

For Støjberg er det vigtigste ved mødet med de to unge, at det kan bruges i hendes ’væsentlige diskussion’ om unge indvandrere, der laver ballade. At de to unge ikke rigtig passede ind i fortællingen, er sådan set ligegyldigt, for når man bullshitter, er sandhedsværdien af de enkelte udsagn underordnet. Det drejer sig om den større fortælling.

Det er det, der gør Støjbergs bullshit så effektivt. Formålet med hendes udtalelser er hele tiden at genfortælle historien om indvandrerne, der truer Danmark (men som Inger Støjberg beskytter os imod), og derfor kan hun tillade sig en temmelig lemfældig omgang med fakta. De konkrete detaljer ændrer jo ikke ved den ’væsentlige diskussion’.

På den måde sætter Støjberg sine modstandere skakmat. Hvis de ikke vil lade hendes historier stå uimodsagt, tvinges de til at genfortælle dem. De kan godt gå i rette med udtalelsernes faktuelle fejl, men det betyder ikke det store, da det jo netop ikke handler om de konkrete sager.

Og hvis de angriber hendes sløsede omgang med fakta, bidrager de samtidig til, at hendes ’væsentlige diskussion’ endnu engang kommer til at dominere mediebilledet.

Det er genial politisk kommunikation. Men det er stadig bullshit.

Martin Enevig Clausen er fuldmægtig

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Søren Roepstorff
 • Holger Madsen
 • Pia Qu
 • Benno Hansen
 • Carsten Pedersen
 • ingemaje lange
 • Aske Hennelund Nielsen
 • Hans Bruun Jensen
 • Niels Nielsen
 • Esben Lykke
 • Vivi Rindom
 • Lise Lotte Rahbek
 • Torben Bruhn Andersen
 • Tue Romanow
 • Tino Rozzo
 • Margit Tang
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Hans Larsen
 • Britta B. Hansen
 • Steen Sohn
 • Grethe Preisler
Søren Roepstorff, Holger Madsen, Pia Qu, Benno Hansen, Carsten Pedersen, ingemaje lange, Aske Hennelund Nielsen, Hans Bruun Jensen, Niels Nielsen, Esben Lykke, Vivi Rindom, Lise Lotte Rahbek, Torben Bruhn Andersen, Tue Romanow, Tino Rozzo, Margit Tang, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Britta B. Hansen, Steen Sohn og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Er det ikke snarere bondefangeri, det Støjberg foretager sig? Der skal jo være nogle godtroende fjolser, der køber hendes budskaber, uagtet sandhedsværdi. Men måske er det alligevel ikke bondefangeri, hvis man selv er et fjols?

Per Klüver, Helle Walther og Jørgen Garp anbefalede denne kommentar

Bullshit-'kællingen'!
Ligesom man siger, at man ikke skal tale til 'stodderen', men til kongen i mennesket, så må det vel i lighedens navn gælde, at man skal tale til 'dronningen' og ikke til 'kællingen' i mennesket!
Inger Støjberg taler konsekvent til kællingen og stodderen i mennesket, derfor er betegnelsen Bullshit-'kællingen' mere rammende end Bullshit-mesteren!

Martin Mørch, Per Klüver, Dana Hansen, Helle Walther, Lillian Redam, Torben Bruhn Andersen og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

Martin Enevig Clausen er fuldmægtig - og dermed formentlig offentligt ansat? Godt skrevet, godt gået - og godt turdet!

ingemaje lange, Hans Paulin, Lillian Redam og Jørgen Garp anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

"Det er genial politisk kommunikation. Men det er stadig bullshit."

Jeg har svært ved at se det geniale i at opføre sig som, hvad der under andre omstændigheder ville være et dumt svin. Er det fordi hun er en offentlig person, at det er genialt, at hendes tåbeligheder får så meget opmærksomhed?
Hvis jeg går hen til en tilfældig mand i Tønder og spørger ham om han også syntes at det er fedt at kneppe en 13-årig piger i røven, så vil han sikkert og berettiget blive noget fornærmet over at blive beskyldt for pædofili. Så hjælper det altså ikke noget at jeg bagefter siger, at det jo bare var for at højne bevidstheden i området om at der har været et problem.
Den holder altså ikke. Hvis en minister - og så meget mere fordi en minister bliver hørt så meget - går ud med udsagn der stempler enkeltpersoner, så skal de udsagn altså være klippefaste. Hvis ikke så må hun i retten for at infamere andre mennesker.

Martin Mørch, Per Klüver, Niels Nielsen, Søs Dalgaard Jensen og Lillian Redam anbefalede denne kommentar

Konen ændrer ikke (ret meget) på virkeligheden og så er den hjemme.
’Bullshittøsens’ kommunikative ’succes’ kunne også skyldes, at hendes fortællinger og billeder af virkeligheden til forveksling ligner mange af de daglige bizarre historier fra samme branche, så de af mange opfattes som om, de sagtens kunne være 100% sandfærdige – det er vel det egentlige problem …
At lade sig inspirere af virkeligheden, kaldes det vistnok … ;-)

@ Jørgen Garp.
Bullshit-kællingen!
Tak for dén.
Fra nu af kommer hun aldrig til at hedde andet her i huset.

Carsten Pedersen, Martin Mørch, Torben Skov og Lillian Redam anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

Inger Støjberg har jo dybest set samme rolle som Thorkild Simonsen under Nyrop:

At lægge udlændingespørgsmålet død eller i det mindste nedtone det så meget som muligt.
Og i det hele taget overbevise flest mulige vælgere om at Man Tager Sagen Alvorligt og Nu Bliver Det Gjort Noget Ved Det osv osv.

Dengang kunne TS nøjes med at se streng ud og tale med store bogstver, men da problemerne i mellemtiden er mangedoblede og de simple virkemidler er slidt ned skal der stadig skrappere effekter til for at holde sangen kørende

Så alternativet til medielarmen ville være at regeringen og Venstre ville være tvunget til at vælge imellem toubehagelige muligheder:
- en øget vælgerflugt til DF/NB/... fordi det går op for folk at de ikke har nogen løsning
- eller at gennemføre tiltag der (ihvertfald på sigt) VIL have en effekt ved at stoppe tilstrømningen såsom asylstop, grænselukning og langt hårdere udvisningspraksis.
(Det vil så kræve et reelt opgør med konventioner og EUs indre markede for arbejdskraft)

Begge muligheder vil være dybt upopulære internt i Venstre og de øvrige borgerlige partier, så man foretrækker symptombehandlingen

Helle Walther

Støjberg har fået et job af regeringen Løkke 1 og 2, som hun har forvaltet efter hans ønske. Men sagen med kagen viste ingen pli, og står for Støjbergs egen regning. Her kammer hun over, det var ikke sjovt, og det var manglende stil.

Vi bør jo slet ikke reagere på fruens uhyrligheder. Så holder pressen op med at bringe dem og hun mister sin gennemslagskraft.

Jaja, jeg ved det er svært :)

Klaus Vink Slott

"bulshit" er efter min mening lige så dum en betegnelse som "fake news": Det er propaganda! Jfr Informations tidligere artikel om fake news. Det er lige meget om det er samt eller falsk, bare det fremmer den aktuelle dagsorden.

Venstre taler gennem Støjberg via den udenlandske presse direkte til velfærdsturister, som står foran valget af destination i EU. Et mindre effektivt værktøj i en verden, hvor Venstre selv har valgt, ikke at samle magten over egen grænse og indvandring op, men dog et værktøj. En af bivirkningerne er reaktionen på det usympatiske element, men den primære virkning helliger værktøjet.

Søren Kristensen

Jeg tror Inger Støjberg tillægges alt for mange strategiske evner. Hun er intelligent, sød, sjov, impulsiv og naiv og det afstedkommer en hel de ballade fra tid til anden. Manipulerende tror jeg egentlig ikke hun er, selv om det godt kan tolkes sådan, fx når hun dukker op med en decideret upassende kage. Og når først kagen er tolket sådan, er det jo sådan det er. Så hvis hun ender med at blive manipulerende, ville det da ikke undre mig. Christiansborg er jo også en skole.

Ole Christiansen

Fin analyse af hendes virkemidler..........
Men jeg kan ikke se at hun på nogen måde opfører sig anderledes end resten af Løkkes slæng.
Eksempelvis er "sandheden" om de dovne kontanthjælpsmodtagere, opfundet via historien om Dovne-Robert.

Per Klüver, Niels Nielsen og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
klaus telling

Hvorfor er der ikke nogen, der anfægter mediernes medansvar?
Hvis medierne ikke kunne tjene penge på at kolportere Inger Støjbergs kagesadisme, ville historien så være kendt?