Læserbrev

Byboere skal sende næringsstoffer retur

4. marts 2017

Økologien stormer frem i Danmark. Det betyder, at behovet for mere danskproduceret økologisk korn og protein bliver større og større. Men for at stille efterspørgslen har vi som planteavlere brug for næringsstoffer til de økologiske marker.

Økologerne ønsker at reducere brugen af konventionel husdyrgødning, og derfor er nye næringsstoffer nødvendige – og det er bydende nødvendigt, at flere næringsstoffer kommer retur fra by til land. Talen om cirkulær økonomi skal derfor udmøntes i handling på det helt jordnære plan.

Politiske beslutningstagere bør tænke recirkulering af næringsstoffer ind i de samlede planer for affaldshåndtering. Det er absurd, at gode næringsstoffer brændes af, som kunne have været brugt til at øge jordens frugtbarhed og humusindhold.

Som nye næringsstoffer kan også biogødning og kildesorteret organisk dagrenovation (KOD) være oplagte kilder – under forudsætning af, at der er styr på håndtering og grænseværdier.

Så kære beslutningstagere: Tænk på økologien, når I træffer valg om affaldshåndtering.

Ole Olsen er økologisk planteavler og medlem af Økologisektionens bestyrelse i Landbrug & Fødevarer

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu