Kronik

Europa er én flygtningesommer fra det største højreskred siden 1930’erne

Højrepopulisternes modstandere kan rette ind og tilpasse deres indvandringspolitik, eller de kan lade højrepopulisterne sætte sig på den politiske magt. Indvandrere og flygtninge taber i begge scenarier. I det sidstnævnte taber også det pluralistiske demokrati
’Det er komplet urealistisk at genbosætte de millioner af mennesker, der globalt forfølges pga. deres religion eller etnicitet, i Vesten,’ skriver dagens kronikør. Her et foto af flygtninge, der er nået til Beograd.

’Det er komplet urealistisk at genbosætte de millioner af mennesker, der globalt forfølges pga. deres religion eller etnicitet, i Vesten,’ skriver dagens kronikør. Her et foto af flygtninge, der er nået til Beograd.

Muhammed Muheisen

Debat
31. marts 2017

De hollandske diger holdt stand forrige onsdag, og her før valgene i EU’s kernelande Frankrig og Tyskland ser den højrepopulistiske bølge ud til at have trukket sig en smule tilbage. Situationen er imidlertid lige så alvorlig som før flygtningesommeren i 2015.

Fra den 1. januar til den 7. marts i år ankom 15.844 personer til Italien fra Middelhavet. Det er 70 procent flere end i samme periode sidste år. Når vejret bliver varmere, stiger det tal.

Inger Støjberg bager sine strammerkager og spiller behændigt på venstrefløjens forudsigelige forargelsesorgel, men marcipan fra Guldbageren kan ikke skjule, at regeringen reelt har udsolgt på alle hylder. EU-lovgivning, traktater og domsafsigelser umuliggør i praksis yderligere stramninger, så det er tomme kalorier, når regeringen tager æren for opbremsningen i antallet af asylansøgninger.

Sandheden er, at flygtningestrømmen ret nøje følger den generelle udvikling, og at den pt. kontrolleres af den tyrkiske præsidentsultan Erdogan.

Dyr fiasko

Flygtningene kommer, fordi vi har indrettet et system, hvor vi stort set ignorerer dem i nærområderne, men samtidig giver asyl til en meget stor andel – hvis de altså ikke drukner i Middelhavets voldgrav.

I Danmark får 98 procent af syrerne opholdstilladelse, mens tallet i 2015 var 38 procent for afghanerne og irakerne og 72 procent for iranerne. Samtidig er det reelt umuligt eller uforholdsmæssigt dyrt at udvise afviste asylansøgere. I de nævnte lande og mange flere er millioner af mennesker personligt forfulgte eller på flugt fra konkrete krigshandlinger og har konventionskrav på asyl.

Bredt i Europa, men i særdeleshed i Danmark er vælgerne entydigt imod yderligere masseindvandring fra Mellemøsten og Afrika. Herhjemme vil to ud af tre begrænse indvandringen fra muslimske lande. De vælgere vil stemme længere og længere mod højre, indtil de finder nogen, der kan stoppe udviklingen.

Partierne på midten og til venstre kan håbe på, at populisterne skyder sig selv i foden med skandaler og tossekandidater, men der skal kun ske ét forkert valg i et af EU’s kernelande, og så falder den liberale orden, vi har kendt i hele efterkrigstiden, fra hinanden. Højrepopulisterne har ingen respekt for magtens tredeling. De anser den frie og kritiske presse for en folkefjende; de er i lommen på Putin og anser pluralisme og samarbejde for svaghed.

Den svære erkendelse er bare, at mens højrepopulisternes løsninger er værre end problemet, så er deres grundlæggende analyse rigtig nok. Europas og Danmarks flygtninge- og indvandringspolitik er en dyr fiasko.

Jeg kender indvendingerne

Asylretten blev til i en tid, hvor antallet af personligt forfulgte flygtninge var langt lavere, og hvor man med rette skammede sig over forløbet op til Anden Verdenskrig.

I 1938 havde Amerika og det demokratiske Europa sagtens kunnet rumme 500.000 tyske jøder. I dag er 60 millioner mennesker på flugt, og det er komplet urealistisk at genbosætte de millioner af mennesker, der globalt forfølges pga. deres religion eller etnicitet, i Vesten.

Og lad os stoppe her et øjeblik, for jeg kan lige så godt tage alle indvendingerne med det samme. At jeg blander flygtninge og indvandrere sammen, ignorerer alle de positive historier og i øvrigt er fremmedhader og populist, og hvad med kampfly og skattesnyd?

Vi tager det fra en ende af: I 2016 var der 452.548 indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund i Danmark. Da indvandringsstoppet blev indført i 1973, havde 54.716 udlændinge opholds- eller arbejdstilladelse. Man kan mene, at den stigning ikke udgør noget problem, og at mange af de indvandrere er blevet lige så danske som dig og mig. De fleste af os har venner og kollegaer med indvandrerbaggrund. De passer deres arbejde og opdrager deres børn og er på alle måder værdifulde borgere.

Men vi kommer ikke uden om, at cirka halvdelen af alle ikkevestlige indvandrere er arbejdsløse, og at det blandt kvinderne er endnu flere. Kriminalitetsstatistikken viser en tilsvarende overrepræsentation, der – selv korrigeret for socioøkonomiske faktorer – er ekstremt høj. Og som i øvrigt er stigende for de yngre generationer.

Flere mennesker fra ikkevestlige lande vil betyde flere mennesker i de kategorier. Flygtninge bliver indvandrere, og der foregår stadig indvandring via familiesammenføringer. Hvis du ikke vil høre det fra mig, så læs socialdemokraten Mattias Tesfayes nye bog, Velkommen Mustafa.

Anklagen om fremmedhad gider jeg ikke forholde mig til. Den er et grundvilkår, når man tillader sig at være uenig med konsensus på venstrefløjen, og med tiden bliver man ligeglad.

Så er der pengene til kampfly og skatteskandaler osv. Klart. Her skal der strammes op. Men grundlæggende er det en gang whataboutery, og derudover er der forskel på engangsbeløb og løbende udgifter.

Ifølge Rockwool Fondens Forskningsenhed koster de indvandrere, som allerede har fået ophold i Danmark, mindst 16 milliarder årligt. Dertil kommer sundhedsudgifter og udgifter til asylmodtagelse, integrationsindsatser og familiesammenføring, der i 2015 var på ni milliarder kroner. Til sammenligning bruger FN lidt over tre milliarder kroner på op mod 1,5 millioner flygtninge i Libanon.

Men hvad med den fælles europæiske fordeling af flygtninge? Sorry. Den kommer aldrig til at virke. Flygtninge vil ikke til Østeuropa, og Østeuropa vil ikke have dem.

Højrepopulisterne vil vinde

I disse år ændrer Danmark sig fra at være et mere eller mindre monokulturelt, hvidt, lille puslingeland til et sted, hvor vidt forskellige mennesker med modstridende værdier skal lære at leve sammen. Det er ikke alt sammen negativt, og som lille åben økonomi kan vi ikke lukke os af for resten af verden.

Men mange steder opstår parallelsamfund, hvor dansk er et skældsord. Venstrefløjen nægter at forstå betydningen af kultur, og djøfferne i centrumpartierne anerkender slet ikke, at kultur findes. For dem er det pølsesnak, hvis det ikke kan måles og sættes i et regneark. Men i takt med at flere mennesker i Danmark har rødder i Mellemøsten, kommer kulturelle træk fra Mellemøsten til at vinde indpas. Det er den udvikling, mange vælgere modsætter sig, og som risikerer at bringe yderliggående højrerekstremister til magten.

Tilbage til nærområderne

Hvad er så løsningen? En del af den er at afskaffe retskravet på asylbehandling. Send alle, der kommer hertil tilbage til en sikker lejr i nærområdet. Uden undtagelse. Hvis vi vil modtage flygtninge, så gør det muligt at søge asyl i nærområderne.

Danmark har brug for en periode, hvor vi får integreret dem, der allerede er her. Hvis det viser sig nemmere end først antaget, kan vi tage nogle flere – men jeg holder ikke vejret.

Og sæt så gang i en kolossal hjælpeindsats i nærområderne. Jeg ved, det er svært, og jeg ved, det ikke løser problemerne på sigt, men det er det bedste, vi kan gøre.

Tænk, hvis Merkel havde stået i en flygtningelejr i Jordan, da hun udtalte sit berømte »wir schaffen das«. Tænk, hvis hun havde sat hele sin autoritet og Tysklands magt bag et fælleseuropæisk initiativ til drift og udvikling af flygtninge- og migrantlejre i Mellemøsten.

Vi nordeuropæere var sikkert endt med at betale det sammen. Men frem for at hjælpe tusinder, var vores penge gået til at forbedre livskvaliteten for millioner. Og vi var sluppet for de økonomiske og politiske omkostninger ved en flygtningepolitik, der for længst har spillet fallit.

Niels Jespersen er cand.mag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

Måske står vi overfor en decideret folkevandring, ligesom i middelalderen? Lige som dengang udløst af klimaforandringer og krige? Også dengang boede der i forvejen mennesker langt de fleste steder i Europa, hvorfor der opstod endnu mere splid og ufred, når de fremmede kom.

Dengang løste man problemerne med de vandrende stammer ved hjælp af krig og udryddelse af migranterne, men ofte var det migranterne, der vandt, ved at uddrive og/eller udrydde den oprindelige befolkning.

Således fx danerne, som efter sigende udvandrede fra det sydlige Sverige og erobrede de danske øer fra dem, der boede her i forvejen. Hvis vi vil undgå den skæbne, vore forfædre gav de oprindelige beboere, må vi derfor opruste for at holde horderne ude, og investere i brød og skuespil i de lejre i Tyrkiet, som vi henviser migranterne til - synes Niels Jespersen at mene.

Fordelen ved Jespersens metode er, at migranterne ikke som under folkevandringerne er en organiseret masse, der er samlet under en central høvding og dermed er i stand til at gøre organiseret modstand. Så hvis vi sætter militæret ind, har flygtningene ikke en chance.

Bagdelen ved metoden er, at den er et tilbageskridt til en retstilstand, der baserer sig alene på rå magtanvendelse. Men det har selvfølgelig sine fordele: Det er meget, meget nemt for krybdyrhjernen at forstå, at magt er ret, så det eneste, det handler om, er at være den stærkeste.

At det er uretfærdigt, at så store mennesker skal leve på eksistensminimum, mens en lille gruppe privilegerede lever over evne, spiller ingen rolle. Sådan er det jo, som en kendt fhv. økonomi- og indenrigsminister en gang sagde.

Så lad os købe nogle flere kampfly!

;-(

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Torsten Jacobsen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

"Drift og udvikling af flygtninge- og migrantlejre i Mellemøsten...."

Det løber mig koldt ned af ryggen...

Christel Gruner-Olesen, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"Tænk, hvis hun havde sat hele sin autoritet og Tysklands magt bag et fælleseuropæisk initiativ til drift og udvikling af flygtninge- og migrantlejre i Mellemøsten.
Vi nordeuropæere var sikkert endt med at betale det sammen. Men frem for at hjælpe tusinder, var vores penge gået til at forbedre livskvaliteten for millioner. Og vi var sluppet for de økonomiske og politiske omkostninger ved en flygtningepolitik, der for længst har spillet fallit."
Ja, og tænk hvis europæerne aldrig havde vovet sig ud i verden og skabt disse problemer for sig selv.
Historien løber mig koldt ned ad ryggen.

Steffen Gliese, Jonas Karlsen og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Højrepopulisterne vil vinde.
Højrebølgen kammede over på grund af S. Aukens liberalisering af S´s udlændingepolitik (jvf Tesfayes ny udgivelse), og landede som tsunami med "systemskiftet" 2001.

Egon Stich, Henrik Klausen, Lars Riber og Søren Ferling anbefalede denne kommentar

Når så mange indvandrere står uden arbejde kunne det vel ikke være fordi virksomhederne ikke vil ansætte dem, vel? Kunne vi ikke snart tage den snak?

Egon Stich, Niels Duus Nielsen, David Breuer, Karsten Aaen, Carsten Munk, Henrik Klausen, Christel Gruner-Olesen, Gert Romme, Steffen Gliese, Jonas Karlsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Niels Jespersen drog jo selv glad i krig i Afghanistan for nogle år siden. Dermed var han med til at skabe flygtninge-strømme,
Tænker han aldrig over det?

David Breuer, Carsten Munk, Colin Bradley, Steffen Gliese, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar

Hvis EU begynder at nægte at tage imod flygtninge, hvad afholder så lande i nærområderne fra at gøre det samme? Og hvad forhindrer Kenya, én af de største modtagere af flygtninge i verden, fra at sende sine flygtninge videre?

For at citere Thomas Gammeltoft Hansen:

"Der er en risiko for, at flere af de store flygtningelande siger ’nok er nok’ eller simpelthen bryder sammen. Det vil med al sandsynlighed betyde en flygtningestrøm mod Europa, som går langt over, hvad vi endnu har set. Spørgsmålet kan koges ned til, om vi vil betale en pris nu – økonomisk ved at hjælpe andre lande og mere direkte ved at tage imod kvoteflygtninge – eller om vi ender med at skulle betale en endnu større pris sidenhen.” https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/hvordan-loeser-vi-flygtningekrisen

Løsningen er og bliver en fælleseuropæisk fordeling, kombineret med massiv støtte til næromåderne. Out-sourcing til tredjelande udenfor EU leder til katastrofale krænkelser af menneskerettighederne, se fx. Australien. At blive enige om en fordelingsnøgle bliver helt sikkert ikke nemt, men alternativet er umenneskelig, uholdbart og vil lede til sammenstyrtning af det system vi byggede op efter anden verdenskrig.

Jeg er heller ikke enige med det meget sort-hvide (mere sort) billede af integration som males i dette debatindlæg. Indvandrere og efterkommere er ganske vidst overrepræsenterede i kriminalitetsstatistikerne, men mens tallet er gået op for efterkommere, så er det faldet for første generationsindvandrerne.Dertil skal det tilføjes at den generelle kriminalitetsrate er lav, og det at være 1.5 gange mere kriminel er stadigt ikke særlig meget i Danmark. 97 % af nydanskere har aldrig været i konflikt med loven, i kontrast til 98,8 % hos gammeldanskere (og det meste af kriminaliteten er trafikovertrædelser). Det betyder ikke at vi ikke skal fokusere på kriminalitet i belastede boligområder, men det er bare vigtigt at have hele billedet med. http://politiken.dk/debat/art5624670/Forskelle-mellem-danskere-og-nydans...

Beskæftigelsesraten for flygtninge er ganske vidst beskæmmende, men jeg og andre arbejder for tiden med at forbedre indsatsen, ved blandt andet at starte allerede i asylfasen. Se blandt andet tænketanken QVARTS initiativ http://qvartz.com/wp-content/uploads/QVARTZ_Fra-flygtningestr%C3%B8m-til...

Jeg mener at det er en bedre løsning end at gå højrepopulisternes ærinde for at undgå højrepopuslisme.

Lars Hansen, David Breuer, Flemming Berger, Britta Hansen, Colin Bradley, Torsten Jacobsen, Steffen Gliese, Martin Madsen, Elsebeth Christiansen, Niels Duus Nielsen, Jens Erik Starup og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis noget er whataboutery, er det "flygtningespørgsmålet."
Måske Niels Jespersen har haft nogle kedelige oplevelser som udsendt, men det ændrer ikke på, at mange andre har lært at se mennesket bag de tilsyneladende store forskelle.
Der er ingen folkevandring i en meningsfuld betydning af ordet. Men selvfølgelig vil det bedste være at stå sammen om at sikre gode betingelser at leve under i flygtningenes oprindelsesland.

Lars Hansen, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Thomas Poulsen

Meget velskrevet analyse. Der er desværre for mange på venstrefløjen, der ikke har opdaget, at 80'ernes 'red Afrika' er forbi, at vi i de kommende årtier vil få gigantiske problemer med indvandring, hvis vi ikke stopper strømmen over Middelhavet og begynder at hjælpe i nærområderne og konsekvent nægte folk illegal indrejse i Europa

Allan Bartroff, Ernst Enevoldsen, Morten Pedersen, Per Torbensen, Egon Stich, Klaus Vink Slott, Finn Thøgersen, Henrik Klausen, Lars Jørgen Hansen, Lars Riber , Flemming S. Andersen, Søren Ferling, Niels K. Nielsen, Henrik Andersen og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar

Inden for en ganske kort årrække vil alle flytning konventioner være lagt i graven, høje mure i flere rækker vil blive opført - det er uundgåeligt.

Befolkningseksplosionen i de fattigste, de mest klimaberørte og de mest ustabile regioner er enorm. Alene i Afrika vil befolkningstallet, inden for de kommende 30 år stige med yderligere 1.2 milliarder mennesker. Mellemøsten har den samme udvikling - Bangladesh, Pakistan og Indien ligeså.
De flygtningestrømme vi i dag tæller i 100.000 vis årligt vil vokse til millioner til mange mange millioner årligt.
Lidelsen vil uundgåeligt blive enorm.

Morten Pedersen, Henrik Leffers, Finn Thøgersen, Henrik Klausen, Lars Jørgen Hansen, Søren Ferling, Jesper Nielsen, Anders Barfod og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Enhver der søger asyl i Danmark og får den, koster 1 million de første 3 år. Er der nogen som i sin vildeste fantasi tror de penge nogensinde kommer retur. Den første million bliver hurtigt til 10 med familiesammenføring. Hvor længe økonomien hænger samme ved kun guderne, men længe bliver det ikke? Reduceringen af folkepension og S.U. er jo påbegyndt i det små. Så kan vi jo reducere børnepengene en gang til, og indføre brugerbetaling til læge og sygehus. Listen er næsten uendelig, men sjovt bliver det ikke.

Allan Bartroff, Jan Weis, Morten Pedersen, Tobias Hansen, Per Torbensen, Egon Stich, Frank Hansen, Henrik Klausen, Lars Jørgen Hansen, Lars Riber , Flemming S. Andersen, Hans Aagaard, Henrik Andersen, Søren Ferling og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

Velskrevet analyse.
Vi kan ikke have åbne kasse og åbne grænser.
Der bliver 10.000 flere mennesker på kloden i timen.
Det er på tide at vågne op, hvis man vil bevare lidt af Gældfærdssamfundet.

Flemming S. Andersen

Here we go again.
Im Vesten Nicht Neues.

Samme aktører, samme skuespil, forfra altså.
Ingen blev klogere sidste gang og ingen bliver det denne gang.

Thuesen sidder og griner af Showet som den sikre vinder af stemmer og magten.

Venstrefløjen elsker med sig selv og skaber et mesterligt universelt multikulturelt menneske, med en tolerancetærskel og krav, der virker frastødende på alle, fordi det virker falsk når det kommer i modvind.

Vi bliver alle vindere......eller tabere, efter vinkel og efter tid.

Men enige??? Aldrig

Afstanden er for stor, virkeligheden for grum.

Så hellere leve på løgnen.

@ Randi Gredal
Du undrer dig over manglende ansættelse af indvandrere i industrien og efterlyser en snak om det..
Jeg kan med en del års erfaring fra den del af det særdeles effektivt producerende Danmark hilse at sige den snak er taget. Og konklusionen draget..
Du har som mange andre af denne avis læsere formodentlig aldrig været i nærheden af eller interesseret dig for industriens reelle vilkår og konkrete dagligdag her i landet, ellers ville du nemlig vide at baggrunden for diverse borgmestre og skoleledere reaktioner ca tyve år tilbage var af samme konkrete årsager: helt almindelig funktionelle problemer med det som industrien nu engang tjener penge ved: banale borgerlige (populistiske..) dyder som pålidelighed, stabilitet selvstændighed osv.. Ud af fjerene og møde til tiden, hver dag uanset vejret og din oldemor.
Små ørkenprinser har det ikke godt med at få stukket en kost i hånden for at gøre rent. Ligesom smarte bemærkninger heller ikke hjælper på evnen til at lægge en 100% i orden svejsning, hver gang. Fra morgen til fyraften.
Arrogance er i orden når man har noget at ha det i..
Ikke før.
Hvad vi som erfarne smede og andre håndværkere har af meninger om bestemte nytilkomne vil jeg forskåne dig for.
De passer i stil med førnævnte Vestegns repræsentanters meninger ikke i dit glansbillede af åhh så kompatible nye medarbejdere.
Der findes i øvrigt andre muligheder end ynglingserhvervet mekaniker; f eks sømand, fisker, brolægger, bonde, skibsbygger, maskinarbejder, skovarbejder. Der træffer du bare ikke indvandrere, på trods af deres evner og kompetencer er passende til de job..
(drengenes skolekundskaber rækker ofte ikke længere)
Ørkenprinser bryder sig ikke om at knokle, blive beskidte af olie eller maling og stinke af lort, blive våde eller søsyge. Og hjemmefra var det jo også bedre med læge eller advokat titlen.
Pigerne er ligesom jer ellers længe frigjorte og ligestillings fokuserede danske kvinder heller aldrig rigtig søgt ind til industri eller håndværk. - Så mon ikke deres konservative kulturer holder dem en anelse tilbage en generation eller to.. Kvoter er ellers ikke nødvendige, hvis kvalifikationer og engagementet rækker.
Så enkel er verden uden for de rigtige meningers romantiske multikulti opfattelse. Og elfenbenstårnets socio-økonomiske teorier.

Men tag selv forbi dit lokale industrikvarter og tal med de små & mellemstore firmaer der tjener solide indtægter til landet.
Ikke ved fiktiv kassetænkning som når man bilder folk ind at det er en god forretning at tage flygtninge ind med øget omsætning i diverse servicefag.
Men reelle indtægter fra solgte produkter i verdensklasse, hvor kunder fra hele verden vender tilbage år ud og år ind.
Rationelle værdier som høj kvalitet og produktivitet er en selvfølge i den verden, ellers er ens tilstedeværelse uønsket.
Det ved mange Asiater og Østeuropæere i øvrigt også ;)
Det var industriens stemme.. Sikkert den eneste du får at høre. Den verden er tid penge som man gør sig fortjent til, ikke afhængig af politisk styrede bevillinger & godhjertede holdninger..

Allan Bartroff, Jan Weis, Morten Pedersen, Egon Stich, Kim Houmøller og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Skulle df være et islamisk parti ?

Colin Bradley

Det er en lose lose situation for flygtningene. Kommer de ikke i beskæftigelse er de nassere på velfærdssamfundet. Kommer de i beskæftigelse tager de "vores" jobber.
Tak til Jonas Nyhjem for en præcis perspektivering der skærer igennem alt paranoiaen og lille DK mentalitet.

Jonas Nyhjem, Steffen Gliese, Søren Ferling og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Det er et stort patadoks, at vi arbejder på at beskytte Europas ydre grænser, men samtidig sejler rundt i Middelhavet og samler masser af flygtninge og migranter op og tager dem med til Europa, ikke tilbage til Afrika. På den måde bliver vi jo selv en slags menneskesmuglere. Det ville være en udmærket idé at oprette modtagecentre i Nordafrika, men det er slet ikke nok, for det kræver jo, at folk selv henvender sig, og det vil mange ikke gøre, fordi de regner med at blive afvist som ikke asylberettigede . Men hvis migranterne fik at vide, at redningsfartøjerne ville sejle dem tilbage til modtagecentre i Nordafrika, ville de nok lade være med at gå om bord i gummibådene.

Søren Ferling og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Hvor blev vor krypto, S. Ferling, af ?

Ked af sige det, men Niels Jespersen tager fejl her! Grundigt fejl! Og det gør han, fordi han intet aner om de faktiske forhold, ikke i jern-industrien, men på flygtninge-området. Vi, der til dagligt arbejder med det, som jeg bl.a. gør, når vi underviser flygtninge fra Syrien p.t. i dansk kultur og sprog ved, at Niels Jespersen tager fejl! Og det gør han, fordi selvom han siger, at han ikke vil blande indvandrere og flygtninge sammen, så gør han det altså alligevel. Især når han skriver, at der stadig foregår familie-sammenføring (underforstået til flygtninge). Og ja, det gør det, men virkeligheden og sandheden er den; ikke-vestlige kvinder fra Thailand, Vietnam, Brasilien, Filippinerne, og fra lande i Afrika udgør altså stadig langt hovedparten og størstedelen af familie-sammenføringer til DK!

Mht. den der med, at omkring 50 procent af alle indvandrere (også inkl. flygtninge) er arbejdsløse, beklager jeg at måtte sige dette: Niels Jespersen aner (igen!) ikke, hvad han taler om. Der er en grund til at, 50 procent, dvs. cirka halvdelen af alle indvandrere (inkl. flygtninge) er arbejdsløse.
Lad os os første tale om de 60.000 tyrkere i DK, hvoraf en stor del er arbejdsløse. Hvorfor er de mon det? Det er de, fordi de ikke har de kvalifikationer og kompetencer, der efterspørges på det danske arbejdsmarked i dag, fordi da de kom til landet fra 1967-1977 skulle de jo bare bruges som løntrykkere af arbejdsgiverne og som mennesker, der kunne arbejde i de mest beskidte industrier som f.eks. kyllinge-farme, jernstøberier, tekstilfabrikker, garverier og spinderier - områder som danskerne (heller) ikke dengang gad tage arbejde i ! Derfor satte f.eks. Ishøjs daværende borgmester
store reklamer for sine nybyggede lejligheder på 5 værelser i Ishøjparken for at lokke tyrkere til den danske industri!

Mht. kriminaliteten er tallene helt korrekte, men hvis man kigger bagom tallene (som man f.eks. har lært at gøre, hvis man som jeg har et bifag i samfundsfag!) så kan man godt indse og erkende, at der en grund til at irakere, somaliere, afghanere, er mere kriminelle end andre i DK. De er flygtninge - de kommer fra lande, hvor de - måske - har ernæret sig som småkriminelle, dette fortsætter de så med, når de kommer til DK; de er fattigere end andre; de fattige har altid været mere kriminelle end de rige. Sådan var det også da der boede fattige danskere på Nørrebro og på Vesterbro fra 1957 til 1987; ludere, lommetyve mm. og familier, der blev nødt til at ernære sig ved kriminalitet og at sælge hash, og andre stoffer, for at tjene til dagen og vejen. Fattigdom er grunden til kriminalitet - ikke at de er muslimer, afrikanere, asiater eller andet. Derfor er uddannelse og jobs vejen ud af fattigdom - også for de mennesker, der bor i det som Niels Jespersen kalder for ghettoer - men som aldeles ikke er ghettoer set i et internationalt perspektiv!

En ting til: Der er INGEN masseindvandring til DK fra afrikanske eller landene i Mellemøsten - andet end oven i visse personers egne hoveder! Og der er intet, der tyder på, at indvandring af hverken arbejdskraft eller af flygtninge betyder, at vi får mellemøstlige tilstande, eller at det som Niels Jespersen kalder for "mellemøstlig kultur" (hvad det så end er) kommer hertil - eller bliver mere og mere styrket i DK! Og det ved jeg, fordi jeg p.t. arbejder med at undervise syriske flygtninge fra Mellemøsten! Og før det, har jeg i mange år arbejdet med at undervise flygtninge fra Irak, Iran, Somalia - ingen af dem har udtrykt ønske om at leve som i Mellemøsten, eller at de kulturelle træk, de kender fra Mellemøsten skal følge med til Danmark. Fordi de er godt klar over, at de kommet til et andet land end Syrien, Afghanistan, Somalia, eller Iran, Irak eller Eritrea. Og hvis de ikke er det, skal vi, deres lærere, nok fortælle dem det! Fordi vi underviser nemlig ikke kun i dansk sprog, vi underviser dem også i dansk kultur, herunder også i at alle har ret til ligestilling!

Man skal heller ikke undervurdere den proces det er at når kvinder f.eks. kommer fra Syrien til DK, så har de måske en idé om, hvad de gerne vil have, og at deres mand bestemmer alt, men efter en god dialog med deres lærere på sprogskoler rundt omkring i landet, så sker der altså noget rent mentalt oven i de her kvinders hoveder - måske efter 6 måneder, måske efter 12 måneder, måske efter 18 måneder, men på et tidspunkt indser de mentalt, at de er kommet til et andet land end Syrien, eller Afghanistan, eller Irak, og så er det, at kvinderne vågner op mentalt, og indser, at de er friere her end i Syrien, og at her i DK er det tilladt dem at have deres egen stemme - og deres egen mening. Og så er det så, at de bruge den. Også overfor deres mænd!

En sidste ting er den her: Der er INGEN sikre lejre i det som Niels Jespersen kalder for nærområderne! Og det er der altså ikke, fordi selv i de mest sikre lejre kan Assads sikkerheds-styrker nå ind, selv i de mest sikre lejre kan soldater fra Islamisk Stat nå ind, selv i de mest sikre lejre i f.eks. Libanon, Jordan, Libyen mm. kan soldater fra Irans sikkerhedstjeneste nå ind! Og hvem skal betale for det? Og er Niels Jespersen virkelig villig til at betale mindst 7 mia. kroner til Libanon, Jordan, Kenya, Libyen, Tyrkiet mm. for at holde flygtningene ude - hvert år! Næppe!

Jonas Nyhjem, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Karsten Aaen

Virkeligheden har forlængst passeret dit stoppested, det der hed "Dervarengang"

Næste stop hedder "Senuvirkelighedeniøjnene" og derfra går det stærkt, hvis ikke folk vågner op.

Morten Pedersen

Karsten Aaen. Prisværdigt og hjertet åbent hos dig , men der er en folkevandring på vej og den er uundgåelig når man ser på udviklingen i Afrika, både nord og syd for Sahara. Alle grundene er til stede, bevægelsen er i gang og den vil kun forstærkes. Asiater, der flygter fra krig og fattigdom og kommer til Vesten har ikke samme overrepræsentation i kriminal- og arbejdsløshedsstatistikker. Det ændrer ikke på hvor flinke, ordentlige og flittige de fleste mellemøstlige og nordafrikanske indvandrere er. Men der er en kulturel forskel man ikke kan tale sig ud af. Læg dertil de decideret fjendtlige strømme i de store parallel-samfund, læs fex Akhmed Akkharis førstehåndsberetning fra muslimske friskoler; det er rystende. Vores bløde bug er ved at lukke i det der er ved at blive en overlevelses-refleks, men folkevandringen vil ikke stoppe, hvorfor skulle den det? Jeg ville vandre nordpå hvis jeg var afrikaner i et mislykket og tørkeplaget land. Det er bundulykkeligt, men fornægtelse er ikke nogen vej. Bare jeg kendte en vej.

Mihail Larsen

" ... måske efter 6 måneder, måske efter 12 måneder, måske efter 18 måneder ..."

Men hvad nu efter tre generationer, Karsten Aaen? Hvoraf de sidste to har haft adgang til de sædvanlige velfærdsgoder - børnehaver, folkeskole, gratis højere uddannelse, der kunne give de unge en énvejsbillet ud af en mellemøstlig mentalitet og klantænkning.

Hvorfor er det næsten udelukkende indvandrere fra muslimske lande, der har så svært ved at blive integrerede og som nærmest gør en dyd (hvis ikke ligefrem et krav) ud af undgå blandede ægteskaber - selv i tredie generation, medens indvandrere fra stort set alle andre lande forholdsvis hurtigt gifter sig ind i den almindelig befolkning i landet.

Og hvorfor er det også indvandrere - herunder ikke mindst deres efterkommere - fra muslimske lande, der er stærkt overrepræsenterede i kriminalstatistikken. Hvorfor ikke kinesere, indere, sydamerikanere?

Jeg er ikke i tvivl om, at du som underviser af flygtning, har mange positive, menneskelige erfaringer med de enkelte elever. Det har jeg også selv haft på universitetet og i privatsfæren. Men det nytter altså ikke at bruge den slags personlige erfaringer til at benægte de signifikante, statistiske data. Prøv f.eks. at nærlæse:

www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=20704&sid=indv2016

Allan Bartroff, Søren Ferling og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Det er ikke flygtningene som det er galt med, det er de kommuner der bare udlevere millioner til integration og som overhovedet ikke følger op på i hvems lommer som pengene ender eller det ender med at finansere indoktrinering af børn..... Der sidder en masse i systemet der helt klart overhovedet ikke tager deres arbejde alvorligt.... og det er demoraliserende for alle både for de flygtninge der gerne vil integreres og for de skatteborgere der betaler til det.......

En sejlivet affære.
Dette debatforum er et eksemplarisk sted at lodde argumenterne fremført af ’bragesnak-humanister’ med alle deres, ud over utopiske, ret tyndbenede, følelsesladede og verdensfjerne argumentation til selvforsvar for forældede synspunkter, som, overhalet af historien, kun kan være med til at gøre hele problemkomplekset endnu større – til langt over en realistisk løsning på noget som helst …

Søren Ferling og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Hvem modarbejder integrationen?

Ja, vi har et frisk eksempel med Erdogan, der opfatter tyrkere i andre lande som Tyrkiets forlængede arm (og dem, der ikke vil spille med på dette3, er forrædere, der skal angives).

Det er på ingen måde et nyt fænomen. Den tyrkiske stat har i årtier haft en fast hånd om, hvem der optræder som imamer og lærere i tyrkiske 'friskoler' i udlandet. Der tåles ikke nogen opposition, og slet ikke nogen integration, der nærmest betragtes som kollaboration med fjenden.

Se f.eks. en aktuel artikel fra Franfurter Allgemeine:

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/tuerkische-indoktrination-an-d...

Søren Ferling

@ Jens Thaarup Nyberg

"Hvor blev vor krypto, S. Ferling, af ?"

Jer krypto skrev om en række af de faktorer, der driver migrationsbølgen - som åbenbart ikke bør være en del af debatten, må man forstå...

Endnu en leverandør af den lette løsning og det hurtige fix:

"Send alle, der kommer hertil tilbage til en sikker lejr i nærområdet."

Hertil er der 2 ting at sige:

1) Det er jo netop det, der er indholdet af den aftale, EU har lavet med Tyrkiet. Så det er en ret åben dør, Niels Jespersen løber ind.

2) Det kan naturligvis ikke gøres uden netop aftaler med lande, hvor vi desuden kan være sikre på, at flygtningene faktisk er i sikkerhed. Hverken Danmark eller EU råder over arealer i "nærområderne", og de suveræne stater, der gør, vil nok gerne selv bestemme over deres områder. Lige som vi gerne vil.