Folk

FOLK

Debat
6. marts 2017

Folkedansere

Folkedans er ikke bare en rytmisk kropskontakt, som socialdemokrater og Dansk Folkeparti i disse tider dyrker på Christiansborgs gulve. Det er også en stolt dansk folkelig tradition. Som nu – beklageligvis – er ved at uddø. Det oplyser Berlingske.

Trætte dansere

Medlemstallet i foreningen Folkedans Danmark er faldet til 4.600. Tilbage i 1980’erne var det over 20.000. Årsag til faldet: Meget få unge medlemmer kommer til, og de gamle ender med at blive så trætte, at de ikke længere orker at træde dansen.

Elitedansere

Den europæiske identitetetshistoriker Uffe Østergaard erklærer til Berlingske om folkedansens aner: »Folkedans er oprindeligt opfundet som elitekultur i 1700-1800 tallet. Så bliver det i 1800-tallet kaldt ægte folkekultur lige som folkedragterne.«

EU-dansere

Særligt dansk kan folkedansen ikke siges at være. Derom vidner navnene på de forskellige slags danse. Polkaen kommer fra … Nej, ifølge Encyklopædien, ikke Polen, men Bøhmen. Og Hamborgeren og Rheinländeren fra … ja, prøv en gang at gætte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her