Læserbrev

Fri os for underdrivelser om CETA

6. marts 2017

I læserbrevet »Fri os for myter om frihandel« (den 27. februar) anklager udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) Informations lederskribent Jørgen Steen Nielsen for at opstille myter om den såkaldte frihandelsaftale mellem EU og Canada, CETA.

Samuelsen er mest optaget af det mindste af det hele, nemlig toldsatser. Derimod undlader han for alvor at gå ind i diskussionen af de elementer i CETA-aftalen, der går langt videre end blot frihandel.

CETA-aftalen er gennemsyret af ideen om at ville fjerne såkaldte ikketoldmæssige barrierer for handel. En meget væsentlig del af disse såkaldte barrierer er miljøregler og regler om arbejdstager- og forbrugerrettigheder.

Af samme årsag indeholder CETA-aftalen et afsnit om reguleringssamarbejde, der er skræddersyet til at starte en dereguleringsproces. Aftalen indeholder også en investeringsbeskyttelsesmodel, som giver særrettigheder til multinationale selskaber.

Allerede inden CETA er godkendt, har vi fået en forsmag på, hvad der er i vente. I EU blev et direktiv, som ellers ville have dæmmet op for import af det stærkt klimafjendtlige tjæresand fra Canada, udvandet af hensyn til den nye handelsaftale.

Fremover vil den slags blive klaret under CETA-aftalens regler og procedurer – og i den sammenhæng er det handlen, der kommer i første række. Muligvis derfor forholder Anders Samuelsen sig heller ikke til, at det forsigtighedsprincip, vi i dag tager som udgangspunkt i miljø- og sundhedsspørgsmål, ikke er indskrevet i CETA-aftalen – noget, som Jørgen Steen Nielsen ellers korrekt påpeger.

Samuelsen giver altså et løfte, han ikke kan holde, når han skriver, at vi ikke får »(…) dårligere fødevarer, ringere miljøbeskyttelse eller et forværret arbejdsmiljø af EU’s frihandelsaftaler«. Og blændværket gælder ikke bare CETA, men EU’s generelle handelspolitik, der har vakt bekymring hos fagforeninger, miljø- og forbrugerorganisationer over hele Europa.

Derfor er det også meget lidt overbevisende, at Anders Samuelsen i denne sag dækker sig bag danske LO’s – for os uforståelige – positive holdning til CETA-aftalen.

Kenneth Haar er Corporate Europe Observatory, og Jan Søndergaard er tidligere politisk rådgiver i Greenpeace

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Kenneth Haar & Jan Søndergaard

"Derfor er det også meget lidt overbevisende, at Anders Samuelsen i denne sag dækker sig bag danske LO’s – for os uforståelige – positive holdning til CETA-aftalen."

Lad mig bare indrømme det:
LO's - og FTF's -positive holdning til CETA virker ret overbevisende på mig.