Læserbrev

Huntington er Trumps inspirationskilde

21. marts 2017

Den multikulturelle identitetspolitik, der bliver taget som en selvfølge i USA, er nu trængt af højrenationalismen.

I USA har indvandring længe været positivt knyttet til den nationale identitet. Alle nationaliteter kunne integreres i den smeltedigel, som den amerikanske drøm skulle skabe. Men nu angriber Trump denne og andre etablerede sandheder.

Findes der teoretiske inspirationskilder til Trumps og hans rådgiveres politik? Det mener den amerikanske journalist Noah Millman.

I tidskriftet The American Conservative påpegede han i slutningen af januar, at Steve Bannon og andre af Trumps centrale rådgivere tilpasser den afdøde Harvard-professor Samuel P. Huntingtons tanker i bogen The Clash of Civilisations and the Remaking of World Order (1996) til deres strategi i indenrigs- såvel som i udenrigspolitikken.

Huntingtons tese er, at efterkrigstidens konflikter vil være præget af en kulturel og værdibaseret identitetspolitik, og at de konflikter vil blive årsagen til et sammenstød mellem civilisationer. Hans tanker er således i modsætning til liberale teorier, hvor alle lande tilslutter sig markedskapitalismen og det liberale demokrati.

Samuel P. Huntington skrev senere bogen Who Are We? The Challenges to America's National Identity (2004). Her går han i brechen for at forsvare amerikansk identitetspolitiks traditionelle rødder; de angelsaksiske og protestantiske værdier.

Hans analyse af indvandringen efter 1965 søger at vise, at det i modsætning til tidligere tiders smeltedigel ikke går an at assimilere nye indvandrergrupper, der ankommer i stort antal, særligt ikke muslimer og latinamerikanere.

De beholder nemlig deres sprog og kultur, og i modsætning til tidligere generationer af immigranter identificerer de sig ifølge Huntington ikke med USA som nation.

Mexikanske indvandrere er blevet en majoritetskultur i de sydvestlige delstater, og USA skal derfor ifølge Huntington finde tilbage til sine sande angelsaksiske og protestantiske værdier – multikulturalismen skal bekæmpes.

Her synes Huntington og Trumpat være inde på samme spor.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu