Læserbrev

Ikke kun flygtningebørn har traumer

18. marts 2017

I tråd med Shadman Salihs debatindlæg »Flygtninges problemer undskyldes med traumer« (den 9. marts) vil jeg pege på, at flygtningebørn ganske rigtigt er overrepræsenterede, når det velmenende velfærdssamfund hverdagsdiagnosticerer børn med traumer.

Som Salih påpeger, er det også med til at stigmatisere og sygeliggøre dem som gruppe. Men det betyder hellerikke, at flygtningebørn har patent på traumatiske oplevelser.

Mange børn oplever ting, der kan sætte sig som traumatiske oplevelser: seksuelle eller voldelige overgreb, hjem med misbrug og psykiske lidelser, verbale lussinger, vedvarende nedgørelse, mobning, faglige nederlag i skolen, trafikulykker og pludselige dødsfald.

Det kan alt sammen give sig udslag i angst, koncentrationsbesvær, aggressioner og nedtrykthed. Og barnets reaktion på traumet har indflydelse på, hvordan det mestrer sit liv i skolen og daginstitutionen. Mange traumatiserede børn vil opleve faglige nederlag i skolen og gentagen korrektion af deres adfærd og vil i værste fald blive skældt ud for dét, der i virkeligheden er deres traumereaktioner.

Der er behov for et generelt professionelt boost i behandlingen af traumatiserede børn i socialarbejde, daginstitutioner og skoleregi. Traumer bør ikke mødes med berøringsangst eller bortforklaringer, men formodningen alene bør føre til en undersøgelse af om og hvornår et traume griber ind i hverdagslivet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu