Kommentar

Polens regering drømmer om Polen til Sortehavet

Alle fra russere til hjemlige pacifister er fjender i den polske regerings øjne. Derfor investerer den massivt i et stærkt territorialforsvar, der kan øge patriotismen og støtte drømmen om Polen til Sortehavet
Polens kontroversielle forsvarsminister, Antoni Macierewicz har på en konference for nylig udlagt regeringens militære planer med overskriften »Et år med nye opgaver«. Her erklærede han, at territorialforsvaret skal udstyres med de mest moderne våben produceret i Polen.

Polens kontroversielle forsvarsminister, Antoni Macierewicz har på en konference for nylig udlagt regeringens militære planer med overskriften »Et år med nye opgaver«. Her erklærede han, at territorialforsvaret skal udstyres med de mest moderne våben produceret i Polen.

Krzysztof Zatycki

23. marts 2017

Der har i den seneste tid været meget fokus på Polen, senest i forbindelse med den polske regerings modstand mod Donald Tusks genvalg og striden med EU om indgrebet over for landets forfatningsdomstol.

Men også på den militære og forsvarsmæssige front viser Polen opsigtsvækkende takter. Det gælder ikke mindst opbygningen af et stærkt territorialforsvar.

Oprettelsen af Polens territorialforsvar er godt i gang, men endnu ikke afsluttet. De tre første brigader blev oprettet sidste år, og tre nye kommer til i 2017. Territorialforsvaret vil sammen med andre initiativer betyde en vækst i Polens samlede væbnede styrker på mellem 125.000-130.000 soldater alene frem til 2019.

Kun ét land forsøgte at kuppe genvalget af polske Donald Tusk som EU-præsident – hans eget. Fadæsen bekræfter Polen som EU’s nye uregerlige problembarn. Opgøret tegner samtidig billedet af et land mere splittet end nogensinde før
Læs også

Wieslaw Kukula, der er tidligere leder af en legendarisk militærenhed i Lublin og har stor erfaring fra flere militære missioner i udlandet, er ansvarlig for planernes opfyldelse.

De militære planer blev nærmere udlagt af Polens kontroversielle forsvarsminister, Antoni Macierewicz, på en konference for nylig med overskriften »Et år med nye opgaver«. Her erklærede han, at territorialforsvaret skal udstyres med de mest moderne våben produceret i Polen. Især den polske våbenproducentgruppe Polska Grupa Zbrojeniowa forventes at levere udstyr.

Og det er bestemt ikke småleverancer, vi taler om. Forsvaret skal bl.a. have 1.300 nye raketter og 420 antiluftskyts til en samlet pris på 932 millioner zloty – mere end én milliard danske kroner. Dertil kommer gasmasker og beskyttelsesdragter til et beløb på 273 millioner zloty, omkring 400 millioner kroner.

Efter planen skal det ny polske territorialforsvar have bedre udstyr end de andre NATO-lande. Macierewicz taler om en stigning i forsvarsudgifterne, så de anløber hele 3 procent af landets BNP.

Patriotisk opdragelse

I et længere interview i ugebladet do Rzechy udreder Macierewicz bevæggrundene for at ofre så mange penge på territorialforsvaret og på forsvaret generelt.

Det overordnede mål er, siger han, at styrke patriotismen og den polske nationale identitet. Forsvaret var under tidligere regeringer for professionaliseret og alt for langt fra folket, fortsætter forsvarsministeren. Derfor har Macierewicz fyret højtstående militærfolk. Efter hans opfattelse har for mange inden for militæret haft rod i det kommunistiske system.

Samtidig skal militær træning og opdragelse fremover ske tidligt, siger forsvarsministeren. Den skal styrke ungdommen fysisk og psykisk og være en integreret del af unges opvækst og opdragelse. Det vil medføre lettere adgang for mange polakker til våben efter endt militær optræning, og kritikere påpeger faren for militarisering, mangel på kontrol og frygt for, at territorialforsvaret ender som en stat i staten.

Den polske regeringen lader sig imidlertid ikke gå på. Den har store udenrigs- og sikkerhedspolitiske visioner. Man satser bl.a. på Sortehavs-projektet, den gamle drøm om et polsk præget øst-imperium fra Østersøen og helt ned til Sortehavet.

Polens mange fjender

Begrundelsen for den polske oprustning er primært truslen fra Rusland. Men man søger også at ruste sig mod indre fjender, erklærer Macierewicz, frem for alt »pacifister« og de kræfter, der mener, at Ruslands Vladimir Putin er til at forhandle med. Fjendtlige kræfter har en »skræk for sandheden« og støtter sig til »løgne«.

Med det henviser han indirekte til flykatastrofen i april 2010 ved Smolensk, hvor Polens daværende præsident, Lech Kaczynski, hans kone og over 90 andre omkom. Macierewicz tror simpelt ikke på de officielle forklaringer om, at ulykken skyldtes tæt tåge.

Til Polens fjender hører også Lech Walesa, som Macierewicz betragter som tidligere »agent« for den kommunistiske sikkerhedstjeneste. Regeringen skal bekæmpe al form for »propaganda«, det være sig ude fra eller inde fra, har han erklæret.

Kort sagt, Polen har fået en yderst aktivistisk og patriotisk forsvarsminister. Ikke mærkeligt, at han vækker opsigt – og bekymring – både ude og hjemme.

Søren Riishøj er lektor ved statskundskab på Syddansk Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans-Micael Søndergaard
  • Niels Duus Nielsen
Hans-Micael Søndergaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Efter 2. Verdenskrig annekterede Sovjetunionen omkring 1/3 af Polen og udviste den polsktalende befolkning. Derfor nærer polakkerne et ikke helt uforståeligt had til russerne. De husker også at Hitler og Stalin delte det daværende Polen mellem sig, at Stalin myrdede den polske elite, akademikere som officerer, etc. etc.......

Hans-Micael Søndergaard

Det er værd at bemærke, at sidste gang Polen havde en nationalkonservativ og et autoritært regime startede 2. Verdenskrig. Nu kan Polen så komme til at starte den 3. verdenskirg, ved at føre en revanchistisk politik overfor Rusland, Hvide Rusland og Ukraine! Samtidigt med at Polen opruster så opruster Rusland Kalinigrad enklaven, der er lige så udsat som Königsberg var det i 1939! EU har allerede bemlærket at Polen som Ungarn bevæger sig mod autoritære og udemokratiske regimer. Det er et dødeligt slag mod hele grundtanken bag EU. Ikke mindst den fredsbevarende del af pagten, men også den økonomiske integration, hvor nationalchauvinisme er gift for samarbejdet. Angrebene på civilsamfundet og retsvæsenet ligger langt uden for hvad EU-lande kan tillade sig. det er overtrædelser af Rom-Traktaten, men også overtrædelser af Helsingfors Erklæringen der var forgængeren til Europarådet. Europarådet og OSCE blev grundlagt for at sikre at der kom politisk mekanismer under den kolde krig, som sikrede systemkritikere og pressen mod forfølgelse. Når Polens forsvarsminister angriber de uafhængige medier, pressen, minoriteter og fredsaktivister, så er det et direkte angreb på EU. Et ekko af Ungarns indskrænkninger af menneskerettighederne.

"Efter 2. Verdenskrig annekterede Sovjetunionen omkring 1/3 af Polen"

Ja, men til gengæld fik Polen en stor bid af Tyskland og udviste den tysktalende befolkning.