Læserbrev

Regeringen privatiserer viden

Debat
30. marts 2017

Niels Jespersen undrer sig i klummen »LA sejrer over KVINFO i de ideologiske kampes lilleputliga« (den 24. marts) over, at Mette Bock har indledt angrebet på KVINFO.

I »Post-skandalen vidner om, at kammeratkapitalismen blomstrer« (den 23. marts) undrer han sig over Fritz Schurs »amatørisme« og »kammeratkapitalisme« som bestyrelsesformand i SAS, DONG og PostNord.

De to historier er desværre to sider af samme sag: privatisering.

Man kan kun bebrejde Fritz Schur noget, hvis man tror, at hans opgave har været at drive de halvoffentlige selskaber effektivt. Det har det naturligvis ikke. Hans opgave har været at drive dem ineffektivt som halvoffentlige selskaber og presse dem længst muligt hen imod fuldstændig privatisering.

Formålet med nedlæggelsen af KVINFO er at afvikle fællesviden om kvinde- og kønsforhold i samfundet. Et lignende angreb på vores fælles viden er tidligere gennemført – f.eks. nedlæggelsen af Rådhusbiblioteket, som afviklede den fælles viden om København, og deponeringen af Det Kgl. Teaters arkiv, som afvikler Nationalscenens viden om sig selv.

Når en viden ikke har sit sted og sine formidlere, tvinges vi alle til at blive forskere for overhovedet at få noget at vide. Og det tager tid — og tid er penge.

Den privatiserede viden og de privatiserede selskaber tjener et og samme formål: privatisering af magten. Enhver politisk analyse må være på højde med det forhold, at erhvervslivet og det borgerlige Danmark åbenbart fører en strategisk offensiv for at indskrænke folkestyret til propaganda plus stemmeafgivning.

Man kunne også kalde det for en forberedelse af erhvervslivets faktiske diktatur, i ly af detaildiskussioner, ministerstorme og fadøl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad mig tilføje Rigsarkovet. Ikke nok med at man systematisk har nedlagt læsesale i alle universitetsbyer bortset fra København - åbningstiderne er blevet kraftigt skåret ned og derer lukket for udlån. Dt betyder at det er blevet meget vanskeligt at få adgng til vores fælles hukommelse og historie - endnu et eksempel på mørklægning.

Jørgen Ellegård Frederiksen

Skarpt set, Peter Borum!
For at fortsætte rækken: Ikke alene må f eks. Nationalmuseet aflyse planlagte udstillinger. Værre er det at arkiverne simpelthen smuldrer fordi der ikke er råd til at vedligeholde den.
Og med indførelsen af det "pengeløse" (=kontantløse) samfund gives der frit spil for kapitalens manipuleren med "fiktive penge" PLUS total overvågning af forbrugerne.