Kronik

Rune Lund: Mærsk har skiftet ’rettidig omhu’ ud med ’lad dog skatteborgerne betale’

Det er helt uforståeligt, hvis et flertal i Folketinget giver Mærsk en skatterabat på cirka fem milliarder kroner for at undgå, at dele af Nordsøproduktionen lukkes. Mærsk har i årevis nydt godt af en oliepris, der var langt højere end den, man forventede, da man indgik den gældende aftale
Det er ufatteligt, hvis et flertal i Folketinget ender med at bøje sig for Mærsks manipulerende pression. Hvis Mærsk ikke vil istandsætte Tyra, så må de levere rettighederne til Nordsøen tilbage – og så må andre tage over, skriver skatteordfører for Enhedslisten, Rune Lund, i denne kronik.

Det er ufatteligt, hvis et flertal i Folketinget ender med at bøje sig for Mærsks manipulerende pression. Hvis Mærsk ikke vil istandsætte Tyra, så må de levere rettighederne til Nordsøen tilbage – og så må andre tage over, skriver skatteordfører for Enhedslisten, Rune Lund, i denne kronik.

Magnus Holm

Debat
14. marts 2017

En ny aftale om Nordsøolien er lige på trapperne. Og nu forlyder det i flere medier, at det vil lykkes for Mærsk og olieselskaberne, Shell og Chevron, i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) at få en samlet skatterabat på omkring 5 milliarder kroner frem til 2022.

Folketingets partier – undtagen Enhedslisten og Alternativet – vil altså forgylde olieselskaberne og forringe en i forvejen dårlig aftale på bekostning af vores fælles velfærd. Det risikerer at ramme vores børn, syge, ældre og udsatte. Til gengæld må de juble på chefgangen på Esplanaden.

Denne skandale er en konsekvens af, at Mærsk i april 2016 i en pressemeddelelse truede med at nedlægge Tyrafeltet og dermed lukke dele af Nordsøproduktionen, hvis de ikke inden 1. januar 2017 fik en aftale i form af lavere skat eller andre fordele. Da en sådan aftale ikke var på plads inden nytår, annoncerede Mærsk, at de nu ville tage de indledende skridt til nedlukningen.

Det er stadig på nuværende tidspunkt uklart, hvor pengene til Mærsks skatterabat skal komme fra. For de fem milliarder kroner kommer til at mangle til flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer, til hjemmehjælpere i ældreplejen og til flere sygeplejersker på hospitalerne.

Højere oliepris end forventet

Mærsk ønsker, at skatteborgerne skal levere en skatterabat, fordi oliepriserne – ifølge Mærsk – er faldet mere end forventet. Men det er en lemfældig omgang med sandheden for at sige det mildt. Oliepriserne er i dag højere end de forventninger, der lå til grund for Nordsøaftalen tilbage i 2003.

Da staten indgik aftalen, vurderede regeringen i et notat til Folketinget, at olieprisen ville være på 22 dollar pr. tønde, stigende til 36 dollar i 2042, hvor aftalen udløber. Umiddelbart efter 2003 steg olieprisen markant, og i flere år har olieprisen været over 100 dollar pr. tønde. Og endda helt oppe på 140 dollar pr. tønde.

Selv i dag, hvor oliepriserne er faldet, ligger de markant over det niveau, man forudsatte i aftalen i 2003. For tiden ligger prisen for en tønde olie på cirka 50 dollar. Det er derfor stærkt fordrejende og manipulerende, når Mærsk bruger et argument om lavere oliepriser for at få sænket skatten. Olieprisen har ligget langt over det, der er forudsat i aftalen. Mærsk har altså haft rigeligt med midler til at investere i vedligeholdelse af felterne.

Det er derfor helt uforståeligt, hvis partier som R, S og SF ender med at gå med i en aftale, hvor almindelige mennesker i vores land skal til lommerne for at finansiere skatterabatter i milliardklassen.

Flere regninger forude

Renoveringen af Tyra kan ikke komme som en overraskelse for nogen, da Tyra gennem mange år er sunket, fordi der siden 1980’erne er blevet hevet millioner af kubikmeter gas op ad undergrunden. Derfor burde Mærsk under alle omstændigheder have lagt penge til side gennem flere år. Det kaldes rettidig omhu. Noget som Mærsk ellers bryster sig af at efterleve. Et princip, der i forhold til Tyra er afløst af ’lad skatteborgerne betale’.

Det rejser i øvrigt også en anden problemstilling. Hvis Mærsk er så dårlig til at udøve rettidig omhu, hvem ender så med regningen for oprydningen og nedlæggelsen af platformene, når den sorte energi er endeligt udfaset? Vi skal som samfund sikre, at det ikke bliver samfundet, der ender med at betale for en oprydning, som burde have været finansieret af det milliardoverskud, som selskaberne har haft gennem årene.

Problemet er ikke, at Mærsk har for få skatterabatter i Nordsøen, men at selskabet allerede har alt for mange. Det er en gammel nyhed. Men den blev igen slået fast den 28. februar, hvor Det Miljøøkonomiske Råd i deres årlige rapport dokumenterede og kritiserede, at beskatningen i Nordsøen er for lav – ikke for høj.

Rådet skrev direkte, at hvis der skal laves ændringer, så skal skatten sættes op – ikke ned. Rapporten konkluderer, at »der lader dog til at være et betydeligt spillerum for højere beskatning i forhold til det nuværende niveau uden at ramme en urealistisk høj skattesats«.

I rapporten fra Det Miljøøkonomiske Råd står der endvidere, at »det er ikke noget mål i sig selv at opretholde den størst mulige indtjening i Nordsøen. Tværtimod vil det reducere samfundets samlede velstand, hvis man via subsidier forsøger at stimulere udvindingsaktiviteter i Nordsøen, der ikke er rentable i sig selv«. Det er derfor direkte uansvarligt, når alle partier – undtagen Enhedslisten og Alternativet – forhandler om at sænke beskatningen i Nordsøen.

Mørklagt indtjening

Sagen understreger, hvor vigtigt det er at få opdaterede tal for olieselskabernes indtjening i Nordsøen. De oplysninger, der indtil nu er givet Folketinget, stammer tilbage fra VK-regeringen i 2011, hvor vi fik oplysninger om indtjeningen for årene 2004-2010.

Vi har i Enhedslisten bedt om opdaterede tal frem til 2015, men vi har fået at vide, at vi kun kan få disse tal under fortrolighed. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skrev i et svar til undertegnede den 25. november, at regeringen har »foretaget en fornyet vurdering af omfanget af tavshedspligten«.

Det er en demokratisk skandale, at regeringen på denne måde har besluttet sig for at mørklægge  oplysningerne. Nu kan vi kun få tallene i fortrolighed – og kan derfor ikke bruge de opdaterede tal i den offentlige debat. Meget belejligt for en regering, der ønsker at imødekomme Mærsk. Man kan dog ud fra andre tal, som Enhedslisten har fået fra regeringen, se, at indtjeningen i Nordsøen frem til 2015 ikke er blevet mindre end i perioden 2004-2010.

Mærsk og de andre olieselskaber i DUC har – med et meget konservativt skøn – tilsammen tjent mindst to milliarder kroner mere om året efter skat end forudsat i Nordsøaftalen fra 2003. Og tallet kan meget vel være meget større.

For eksempel har Enhedslisten tidligere fremlagt tal, der viser, at beløbet med stor sandsynlighed snarere har ligget i nærheden af ti milliarder kroner for hvert af årene i perioden 2004-2010. Når vi tæller sammen for årene, der er gået, får det beløbsmæssigt DONG-skandalen til at blegne. Goldman Sachs lader til at kunne trække sig ud af DONG med en indtjening på 12 milliarder kroner for deres oprindelige investering i 2014 på otte milliarder kroner.

Åbenlys interessekonflikt

Man kan spørge sig selv, hvorfor der ikke for længst er sat en stopper for en aftale, der så åbenlyst forgylder Mærsk. Det er svært i den sammenhæng ikke at påpege den åbenlyse interessekonflikt, der ligger i, at en række af de partier, der sidder og forhandler, samtidig modtager partistøtte fra Mærsk.

Information kunne i februar oplyse, at Mærsk gav fire millioner kroner i støtte til partierne Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti samt Radikale Venstre i valgåret 2015. Denne interessekonflikt er ikke klædelig i et demokrati.

Det er ufatteligt, hvis et flertal i Folketinget ender med at bøje sig for Mærsks manipulerende pression.

Hvis Mærsk ikke vil istandsætte Tyra, så må de levere rettighederne til Nordsøen tilbage – og andre må tage over. Og hvis det virkelig – mod al logik – skulle forholde sig sådan, at det er urentabelt at hive olien op af Nordsøen, så skal vi da under ingen omstændigheder bruge milliarder af skatteborgernes kroner på statsstøtte til Mærsk og andre olieselskaber i Nordsøen.

Så skal vi uden tøven lade råstofferne blive i undergrunden.

Det vil under alle omstændigheder være det bedste. FN’s klimapanel har sagt, at vi højest må hive 25 procent af verdens kendte forekomster af fossile brændsler op, hvis vi vil undgå de alvorlige og ødelæggende klimaforandringer.

Den grønne omstilling og kampen mod klimaforandringerne kræver, at vi lader olie og gas blive i undergrunden.

Rune Lund er MF, skatteordfører for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

- Information kunne i februar oplyse, at Mærsk gav fire millioner kroner i støtte til partierne Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti samt Radikale Venstre i valgåret 2015.
Denne interessekonflikt er ikke klædelig i et demokrati.

Nu er Rune Lund jo et pænt menneske, men langt stærkere udtryk kunne være taget i brug her.

Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Wienholtz, Marianne Stockmarr, Jesper Nielsen, jørgen djørup, Flemming Berger, Erik Pedersen, Niels Duus Nielsen, Claus Oreskov, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Poul Anker Sørensen, June Beltoft, Holger Madsen, Janus Agerbo, Martin Madsen, Torben Bruhn Andersen, Trond Meiring og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Tomme trusler.
Mon ikke Mærsk har regnet på, hvad en nedlukning – og bortskaffelse! – af installationerne på Tyra Øst og Tyra Vest eventuelt ville beløbe sig til af omkostninger …
Kunne næsten ønske, at de gjorde alvor af truslen, så kunne man få at se, hvem der i sidste ende kom til at betale for oprydningen …

Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Kim Houmøller, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Øllgaard, June Beltoft, Torben Bruhn Andersen, Jens Falkenberg, Torben Lindegaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Hvis SF nikker ja til den aftale, beviser de endnu engang at der hverken er socialisme eller folkeparti tilbage i dem.

Michael Kongstad Nielsen, Egon Stich, Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Wienholtz, Marianne Stockmarr, Jesper Nielsen, jørgen djørup, Flemming Berger, Svend Elming, Jens Falkenberg, Anne-Marie Krogsbøll, June Beltoft, Holger Madsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skrev i et svar til undertegnede den 25. november, at regeringen har »foretaget en fornyet vurdering af omfanget af tavshedspligten«.

Hvor meget fornærmende lort kan en minister lukke ud? Tror de vi er idioter?

Torben Arendal, Jesper Nielsen, Jens Falkenberg og June Beltoft anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det er som at gå tur ned af K-Street på vej til Kongressen:

http://www.realclearpolitics.com/articles/2014/01/17/big_oil_big_profits...

"Mærsk har i årevis nydt godt af en oliepris, der var langt højere end den, man forventede, da man indgik den gældende aftale"
Det er da interessant, men også komplet irrelevant. For en kommerciel virksomhed har FORTIDIG indtjening ingen relevans for om FREMTIDIG investering er rentabel.

Mette Poulsen, Frank Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Michael Friis, Christian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Mon ikke de 250 %(sic) fradragsret for investeringer over ti år i Kulbrinteloven er nok for selv Mærsk!?

Bjarke Hansen

Trusler og partistøtte betaler sig i Danmark. Her hjælper ingen fin placering som det mindst korrupte land i verden. Eller førsteplads som verdens lykkeligste for den sags skyld.

De 5 milliarder sparede skatte kroner burde i det mindste tilbageholdes på en konto som sikkerhedsstillelse for den fremtidige oprydning Mærsk & Co skal foretage i nordsøen om føje år.

Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Jesper Nielsen, Jens Falkenberg og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Olien er nationens (folket) ejendom, hvorfor skal private have lov til, at udplyndre os alle sammen?

Egon Stich, Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Wienholtz, Marianne Stockmarr, Jesper Nielsen, Flemming Berger, Holger Madsen, Jens Falkenberg og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Lad nu resten blive dernede.

Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Jesper Nielsen, Trond Meiring og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Hvis Mærsk ikke mener det eller de pågældende felter i Nordsøen ikke økonomisk værd at fortsætte med, så kan de blot levere dem tilbage til staten, så staten kan lade andre byde ind på dem!

At udbyde felterne igen er næppe en løsning, installationerne tilhører Mærsk (DUC), og dem vil de næppe sælge eller skrotte uden erstatning – og de resterende mængder olie/gas i undergrunden er heller ikke mere store nok til at retfærdiggøre en fornyet kommerciel udnyttelse, eventuelt med helt nye tekniske offshore installationer …

Michael Kongstad Nielsen

DUC kan selvfølgelig ikke få erstatning for at deres gamle skrammel derude ikke duer mere.

Du kan selv være gammelt skrammel - installationerne fejler intet, er ført up-to-date og godt vedligeholdt, har selv været med til at projektere mange af installationprojekterne i Tyra-felterne ...

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor skal der så investeres så meget i renovering af Tyra?

Torben K L Jensen

Husk lige på at Togfonden er afhængig af nordsøolien - så forståetligt nok er SF interesseret i fortsat udvinding. Den dummeste og mest usikre måde at finansere et moderne tognet på.
I hvert fald fald har det ikke noget med rettidig omhu at gøre - nok nærmere med casino-økonomi.

Helt ny teknologi for at hente den allersidste rest op, såmænd ...

Michael Kongstad Nielsen

Ja, men Weis, Dansk Undergrunds Consortium har jo stadig stadig rettighederne - eller er de udløbet?, - men hvis de har, må de forfanden selv financiere renoveringen. Hvis de er udløbet, må aktiviteten bare stoppe, og ingen som helst erstatning forventes. Tværtimod må konsortiet påregne at skulle betale for skrotningen. Og som sagt, hvis der er noget tilbage dernede, så lad det ligge.

Den videre debat på højt intellektuelt niveau må du nok tage med DUC ...

Michael Kongstad Nielsen

Ja, det bliver åbenbart ikke med dig, ærgerligt nok.

Har lagt høretragten ... ;-)

Hans Jørn Storgaard Andersen

Rune Lund afslutter med noget fornuftigt: "Den grønne omstilling og kampen mod klimaforandringerne kræver, at vi lader olie og gas blive i undergrunden."

Men ... han burde vide, at den grønne omstilling ikke er helt afsluttet, så han vil formentlig købe gas af Putin og være i god overensstemmelse med Enhedslistens beundring for samme.

Næh, det er et ret enkelt spørgsmål: Skal man udvinde den sidste restolie og -gas - og i givet fald: Hvad vil det koste at få den bragt op?

Flere debattører overser vist helt, at Tyra-platformen er ved at synke i havet efter mange år i hårdt vejr.

Og så til det sjove: Vil olie- og gaspriserne gå op - eller vil de gå ned?

At gasfelterne Tyra Øst og Vest synker (ikke pga. hårdt vejr!) er sandsynligvis bare 'fake news' i det fortsatte spegede politiske spil – samtidig med, at ejerne opererer med overvejelser om en opgradering af installationerne – det hænger ikke sammen og dertil er der flere kommercielle afhængigheder til nuværende gaskunder, f.eks. Nybroværket og hollænderne …
https://ing.dk/artikel/maersk-oil-tyra-kan-fornys-paa-flere-maader-183242

Mikkel Kristensen

Kære Rune Lund, det er nu meget godt med din anke i denne sag / det helt store tema synes jeg bør være, om vi vælger vores politikere til at lede landet - eller om vi vælger jer til, at skalte og valte det hele bort. mest hælder jeg til ledelse og evt. folkeafsteming i sådan sager hvor noget skal sælges. alt resten drukner i skjulter dagsordner, penge under bordet, tagen af kassen og andres kløen på ryggen - og det er så grelt, at både jeg og andre - bare har lyst til,at give op -