Læserbrev

​​​​​​​Spørg til dem, der stadig er medlemmer

Debat
20. marts 2017

Det er med stor interesse, jeg læser Informations artikler om folkekirken i disse dage – og der er elementer, der kalder på et nuanceret modsvar.

For det første det ofte forkætrede forhold, at alle betaler en del af præstens lønninger over den almindelige skattebillet. Det er der historiske årsager til.

Kirken gav køb på en stor del af præstegårdsjorden, og den kompensation, man fik, blev hurtigt ædt op af inflation. Ad åre blev det til en ordning, hvor en vis procentdel kompenseres via statslige lønmidler.

Ordningen kan synes ulogisk og kan bestemt diskuteres. Men både tidligere og nye beregninger viser, at når det gælder balancen mellem kirken og staten, så modsvares statens udgifter af det, kirken yder, når det gælder varetagelse af den fælles kulturarv. Ydermere løser Folkekirken en hel del opgaver på vegne af staten, såsom civilregistrering, drift og pasning af kirkegårde med mere.

For det andet betaler alle jo indirekte til alle trossamfund, både buddhister, jøder og muslimer, da deres medlemmer kan trække deres medlemsbidrag fra i skat. En fordel, som folkekirkemedlemmer ikke kan benytte sig af.

Og det kalder på et interessant tankeeksperiment: Hvilket hul i statskassen ville det mon give, hvis samtlige 4,4 millioner folkekirkemedlemmer kunne trække deres medlemsbidrag fra i skat?

Der er altså flere ting, der peger i retning af, at det er en god forretning for staten at have forbindelse til folkekirken – hvis man synes, at dens nytteværdi absolut skal gøres op i penge.

Når journalister tager fat på folkekirken, så er det oftest på baggrund af nogle statistiske beregninger, der tilsyneladende afslører en lang forfaldshistorie. Men hvorfor spørges der ikke omvendt? Hvorfor er det ikke dybt interessant, at det stadig er over 75 procent af befolkningen, der er medlem af Danmarks største forening?

Hvorfor tager I ikke ud og besøger en almindelig folkekirke og undersøger, hvorfor der – trods ungdomsoprør og marxistiske paroler om opium for folket, trods ateistiske kampagner og årtiers sekularisering – stadig er et enormt behov for og glæde ved det, folkekirken kan levere?

Set indefra er rygterne om folkekirkens snarlige død stærkt overdrevne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her