Læserbrev

Tørnæs udstiller blå skattely-ligegyldighed

Debat
9. marts 2017

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er for nylig blevet afsløret i at have tjent penge på Bahamas-skattely med aktier i selskabet United International Enterprises. Reaktionerne fra blå blok har været til at overse. Men hvordan skal vi kunne bekæmpe brugen af skattely, når regeringens egen minister investerer i et selskab, der bevidst undgår at betale skat? Den blå idébank er tom, når det kommer til at vride armen rundt på verdens skattely, og dem der tjener fedt på at gemme sine penge der. Ligeså klar Lars Løkke er til at kæmpe for topskatteydernes skattelettelser, ligeså usynlig er han, når det handler om kampen mod skatteunddragelse. Men uret tikker, for trods fremskridt er kampen mod skattely langt fra vundet, og konsekvenserne for vores velfærdssamfund stiger.

I løbet af bare de sidste 10 år er formuerne i Danmark blevet koncentreret hos dem, der har allermest. Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at de 10 procent rigeste i Danmark nu ejer ca. to tredjedele af den samlede nettoformue. Samfundskontrakten og tilliden til, at vi alle betaler vores skat, smuldrer – og skattebetalingen rykkes fra dem, der har mest, til dem der har mindre. Fordi det nu engang ikke er kasseassistenten eller tømreren, der gemmer sine penge i skattely. Globalt har der aldrig været så mange penge i skattely som nu – 39.000 milliarder kroner er placeret uden for staternes rækkevidde.

Det er lykkedes os at tage skridt, som for bare nogle år siden virkede usandsynlige – for eksempel om automatisk udveksling af skatteoplysninger over landegrænser – men vi er stadig ikke i nærheden af at gøre nok. Og blå blok trækker ligefrem i den modsatte retning, når vi fra socialdemokratisk side foreslår en stærkere indsats mod skattelyindustrien og en europæisk bund under selskabsskatten.

I Socialdemokratiet vil vi have konkurrence på lige vilkår. Vi vil et Danmark, hvor man klarer sig godt, fordi man er dygtig til at drive virksomhed – ikke fordi man er dygtig til at snyde i skat. Men efter afsløringen af Ulla Tørnæs står det endnu tydeligere, at det ikke bliver med Løkke i spidsen, at Danmark vil føre an i kampen mod dem, der undergraver vores fællesskab og velfærdssamfund.

Lea Wermelin er MF (S) og fmd. for Folketingets Skatteudvalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her