Analyse

Trumpske tilstande i Folketinget

Folketingsmedlemmer kan frit pleje deres private økonomiske særinteresser. De er ikke bundet af lovgivningen om inhabilitet
Venstres finanslovordfører, Jacob Jensen, har siden 2013 modtaget et honorar på årligt 50.000 for at sidde i bestyrelsen for havbruget Musholm. I samme periode har han stillet spørgsmål til den tidligere socialdemokratiske miljøminister om havbrugenes forhold

Venstres finanslovordfører, Jacob Jensen, har siden 2013 modtaget et honorar på årligt 50.000 for at sidde i bestyrelsen for havbruget Musholm. I samme periode har han stillet spørgsmål til den tidligere socialdemokratiske miljøminister om havbrugenes forhold

Hougaard Niels

Debat
14. marts 2017

Mange herhjemme gyser, når USA’s Donald Trump skryder over, at han som præsident ikke er bundet af lovregler, der forhindrer ham i at pleje sine private økonomiske interesser.

Det kan tænkeligt udløse mere gysen, at danske regler entydigt sætter medlemmer af Folketinget i den situation, som Trump påstår, han er i: De danske mf’ere er ikke bundet af forvaltningslovens regler om inhabilitet.

De regler gælder for ministre, borgmestre, alle offentligt ansatte og alle medlemmer af kommunalbestyrelser og regionsråd. Men altså ikke for folketingsmedlemmer.

Når der aktuelt er opmærksomhed omkring folketingsmedlemmers fritagelse for habilitetskrav, skyldes det, at programmet ’Efterforskerne’ på DR’s P1 har fremdraget, at Venstres finanslovordfører, Jacob Jensen, siden 2013 har modtaget et honorar på årligt 50.000 for at sidde i bestyrelsen for havbruget Musholm.

I samme periode har han stillet spørgsmål til den tidligere socialdemokratiske miljøminister om havbrugenes forhold, og han er nu medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der behandler VLAK-regeringens miljøkontroversielle lovforslag om lettere adgang til etablering af havbrug.

Den globale antikorruptions-koalition, Transparency International, kalder over for DR Jacob Jensens dobbeltrolle »problematisk« og opfordrer ham til at trække sig fra havbrugets bestyrelse.

Selv siger Jacob Jensen: »Jeg overtræder ingen specifikke lovgivninger.« Jacob Jensen mener, at bestyrelsesposter i erhvervslivet giver »vigtige input« til indsatsen som politiker.

Økonomi på spil

Jacob Jensen fremhæver det som en fordel, at mange folketingsmedlemmer er tilknyttet virksomheder, der har økonomi på spil i forbindelse med lovgivningen. »Der er nogle særinteresser, som man – også lovgivningsmæssigt – arbejder for,« siger Jacob Jensen.

At forvaltningslovens regler om inhabilitet ikke omfatter folketingsmedlemmer, bekræfter kommunalforskeren Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole over for DR.

Roger Buch henviser til, at der ved grundlovens tilblivelse i 1848/49 ikke blev taget stilling til folketingsmedlemmers interessekonflikter, og at grundlovens tavshed om emnet afskærer fra en meget detaljeret lovgivning om, hvad de ikke må beskæftige sig med som lovgivere.

På den anden side fremhæver Roger Buch, at intet hindrer Folketinget i at vedtage nogle overordnede retningslinjer, der kan virke som et etisk kodeks.

I dag er det således, at folketingsmedlemmer, der ikke er ministre, skal angive deres hverv og økonomiske interesser i et særligt ’Hvervregister’. Det er dog frivilligt.

Til gengæld skal registeret oplyse, hvilke medlemmer der ikke ønsker at afgive oplysningerne. Det drejer sig for tiden om i alt 13, der alle er fra VLAK: otte fra Venstre, fire fra LA og én – Naser Khader – fra De Konservative.

Jacob Jensen er blandt dem, der har afgivet oplysninger til ’Hvervsregisteret’. Som lønnede bestyrelser har Jacob Jensen ud over havbruget Musholm A/S anført Granhøjen A/S.

Ifølge sin hjemmeside er Granhøjen A/S »en række forskellige bo-, beskæftigelses- og behandlingstilbud til unge og voksne med psykiske lidelser og sociale problematikker«. Jacob Jensen er også medlem af Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Jakobsen

Det er jo det man kalder korruption i alle andre lande

Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Egon Stich, Trond Meiring og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

mon denne historie fra P1´s "Efterforskerne" vil gøre nedskæringerne til DR endnu større ved de kommende Medieforhandlinger?

Helene Kristensen, Anne Eriksen, Egon Stich og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Man bør have fuld gennemsigtighed i politikeres bierhverv, såvel som partiernes donationer fra alle organisationer osv. Og politikere skal have samme regler som andre i samfundet der skal overholde lov og ret, det skal de også, det er udenfor diskussion. Sådan er det desværre ikke, og det er usundt.

Helene Kristensen, Anne Eriksen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Men det er nu engang nemmere at jamre og gyse over Trump, for man kan jo intet gøre ved det. Men hvis man begynder at skælde ud over danske politikeres gøren og laden til egen fordel, er man nødt til at gøre noget. Derfor høres ikke den store fordømmelse af politikere med tvivlsom adfærd.