Læserbrev

Der skal være plads til det nådige skøn

11. marts 2017

Hvad mener Information egentlig i lederen »Skal folkekirken begrave dem, der har meldt sig ud?« (den 9. marts)? At præster skal medvirke til alt for alle, uanset om folk er medlem af folkekirken eller ej? At kirkeministeren eller Folketinget skal detailregulere, hvad præster må eller ikke må? Eller at det overhovedet ikke betyder noget for folkekirkens fremtid, om folk er medlem eller ej?

Der kan være talrige grunde til at melde sig ud af folkekirken. Man kan gøre det, fordi man er ateist og derfor melder sig ud af den kirke, som ens forældre meldte en ind i, da man som barn blev døbt. Man kan vælge at tilhøre et andet trossamfund. Man kan melde sig ud, fordi man synes, det er for dyrt. Eller på grund af noget helt fjerde.

Om man vil være medlem eller ej, står heldigvis den enkelte fuldstændig frit for. Og om en præst vil medvirke ved begravelsen af et menneske, der ikke er medlem af folkekirken, står heldigvis også den enkelte præst helt frit for.

Jeg finder det betryggende, at præster ved dødsfald – og i andre situationer – kan foretage det, jeg vil kalde for det nådige skøn. Vurderer præsten, at en afdød har meldt sig ud, fordi vedkommende ikke ønskede at være en del af et trossamfund, så skal præsten kunne sige nej i respekt for den afdødes ønske.

Men der kan være andre situationer, hvor et forældrepar måske har mistet et barn, som de ikke har fået døbt, og hvor forældreparret heller ikke selv er medlemmer af folkekirken. Forældrene kan midt i tragedien ønske præstens medvirken. Det skal præsten naturligvis kunne imødekomme.

At vi så hver især må besinde os på, at en folkekirke kun kan eksistere, hvis folket ønsker den og understøtter den økonomisk og via et vist engagement – det er en helt anden diskussion.

Vi har heldigvis en folkekirke og ikke en statskirke. I en folkekirke er der plads til det nådige skøn. Gud ske lov.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Hvad er forskellen på en folkekirke og en statskirke?

Ifølge grønspættebogen: "En statsreligion eller statskirke er en religion eller kirke, som støttes af staten."

Så hvad er det, der gør, at folkekirken "heldigvis" ikke er en statskirke???????