Læserbrev

Velkommen debat om arbejde

Debat
2. marts 2017

Interviewet med Eskil Halberg (»Men man skal da arbejde, Eskil!«, 28. februar) er et velkomment bidrag til en længe tiltrængt debat om vores forhold til arbejde, og hvilken rolle det skal spille i vort liv.

På den ene side er det klart, at der skal produceres, for at vi kan leve, men kan det være rigtigt, at vi skal have et arbejde for at have noget at leve for? Det er efterhånden i den grad blevet ophøjet til en sandhed, at man skal have et arbejde for at have en identitet og et indhold i livet.

Man forventes at være taknemmelig for at få lov til at arbejde gratis, fordi man så har noget at stå op til. Arbejdet er således bogstaveligt talt blevet ophøjet til livets inderste mening, som bærer lønnen i sig selv.

Både den politiske venstrefløj og fagbevægelsen accepterer mere eller mindre stiltiende denne tankegang ved at billige de forskellige ordninger med arbejde uden løn frem for at fastholde, at arbejde er noget, man skal have løn for, og ved at slå på, at vi gerne vil arbejde, også selv om det ikke er for lønnens skyld.

Selv Enhedslisten tog del i forargelsen over Dovne Robert, som tillod sig at sige, at det ikke er enhver løn eller behandling, man skal finde sig i bare for at være i arbejde.

Man kan nuancere tingene ved at være opmærksom på, at vi kan foretage os så meget, som har en værdi i sig selv, uden for arbejdstiden, og at noget arbejde også kan have en værdi i sig selv, mens andet er noget, vi kun vil gøre for pengenes skyld, alt afhængigt af, hvem vi er, og hvad arbejdet er.

Hvis vi går ud fra, at der på længere sigt vil blive mindre arbejde på grund af automatisering, burde vi måske under alle omstændigheder fokusere mindre fanatisk på arbejdet og mere på, hvordan det gode og dårlige arbejde og mulighederne for at have et andet indhold i livet bliver fordelt, så hverken arbejde eller ikke arbejde bliver en forbandelse.

Men selv om udviklingen ikke går sådan, er diskussionen vigtig, fordi arbejde fylder så meget i vort liv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her