Læserbrev

Voksne skal ikke på ungdomsskoler

Debat
4. marts 2017

Forleden offentliggjorde Stefan Hermanns ekspertgruppe sine anbefalinger til, hvordan vi får flere unge til at tage en uddannelse. Det er en stor udfordring, som vi er nødt til at finde en løsning på.

Hermann foreslår, at der oprettes nye ungdomsskoler, der skal samle indsatsen for udsatte unge fra 16 til 29. Det er et bekymrende forslag, som blander en meget forskellig målgruppe sammen i ét stort tilbud.

Ikke alle unge mellem 16 og 29 år er udsatte, blot fordi de ikke har en ungdomsuddannelse. Men i Hermanns nye ungdomsskole mases de alle ind i det samme tilbud målrettet de svageste unge.

Voksne over 18, der kan og vil, skal tilbydes et reelt voksenuddannelsestilbud. Vi skal behandle dem som voksne. De skal ikke placeres i en ungdomsskole. De skal være i et miljø med andre voksne og mødes med forventninger og fleksibilitet. Med oprettelsen af en samlet ungdomsskole risikerer 18.000 VUC-kursister i alderen 18 til 30 år at miste deres voksenuddannelsestilbud.

Derfor foreslår vi fra VUC, at uddannelsesparathedsvurderingen styrkes med nationale standarder for, om de unge er parate til en voksenuddannelse. Uanset parathedsvurderingen må ingen sidde fast i uddannelsessystemet.

Derfor bør vi samtidig sætte en grænse, så kursisterne får tre forsøg til at gennemføre sine fag på AVU. Endelig skal et tættere samarbejde mellem institutioner og kommuner styrke sikkerhedsnettet for de svageste unge.

Vi skal skabe et bedre tilbud til de svageste unge. Men lad os holde fast i en voksenuddannelsesindsats for de mange unge voksne, der både kan og vil.

Verner Rylander-Hansen er formand for lederforeningen for VUC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Meget enig. Det vil være en stor fejltagelse, hvis man i ønsket om at hjælpe udsatte unge, kommer til at ødelægge det velfungerende tilbud, som VUC er for hovedparten af de 18-30-årige.

Langt hovedparten af de kursister, jeg som lærer på VUC's almen voksenuddannelse (AVU) har mødt gennem mange år, er voksne mennesker, der ønsker at videruddanne sig. Nogle har pga. sygdom måttet opgive deres hidtidige job, nogle har haft problemer med at komme tilfredsstillende gennem folkeskolen, nogle er indvandrere, som skal i gang med en ny uddannelse. Fælles for dem er, at de nu er motiverede og klar til at få afsluttet folkeskoleprøverne tilfredsstillende.

Når de er færdige på AVU, kan de gå videre til HF på VUC, som de kender - eller de kan vælge at søge optagelse på en af de andre ungdomsuddannelser i området, som vi selvfølgelig samarbejder med. Under alle omstændigheder er det en klar fordel for vores kursister, at de på VUC er en del af et godt studiemiljø for voksne.