Læserbrev

Danskerne skal have rent drikkevand

Debat
29. april 2017

Har du nogensinde undret dig over, at nogle landmænd kører en tur med giftsprøjten, lige inden de skal høste? Det har vi og mange andre med os.

Med den nye aftale om brugen af sprøjtemidler i Danmark, som Socialdemokratiet, De Radikale og SF har indgået med regeringen, får vi nu et forbud mod at sprøjte afgrøderne, minimum 30 dage inden de ender på vores spiseborde. Det er godt for både sundhed og fødevaresikkerhed!

Fremover kommer der en anden tilgang til brugen af sprøjtemidler, når det gælder om at bekæmpe resistent ukrudt. Regeringen har forpligtet sig til at lave en egentlig handlingsplan mod ukrudtsresistens, der sætter godt landmandskab i centrum.

Der skal bruges metoder som sædskifte og præcisionssprøjtning frem for mere gift og rutinemæssig sprøjtning.

Vi har med aftalen også sikret, at konventionelle landmænd skal bruge nye og bedre sprøjter, der mindsker risikoen for, at sprøjtegifte driver med vinden og ender i den økologiske produktion. Sker det alligevel, skal landbruget kompensere den økologiske landmand, der har fået ødelagt sin høst.

Vi ville gerne være gået videre i beskyttelsen af danskernes drikkevand, særligt på de sårbare jorde omkring vandboringerne. Her var regeringen alene villig til at lave et forbud mod vaskepladser og opblanding af sprøjtemidler. Det er et lille skridt i den rigtige retning – og det øger sikkerheden for vores danske grundvand.

Vi håber på et nyt grønt flertal efter et valg, så vi kan intensivere arbejdet med at passe godt på vores fælles rene grundvand og skabe rammerne om et landbrug, der producerer sunde fødevarer og bruger stadig færre sprøjtegifte.

Christian Rabjerg Madsen (S), Ida Auken (R) og Trine Torp (SF)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tænk, jeg var fuldstændig overbevist om, at det allerede var forbudt at sprøjte afgrøder mindre end 30 dage før høst. Og jeg ville da have svoret på, at det allerede var forbudt at vaske og rengøre sprøjter nær grundvandsindvindinger.
Hvem i himlens navn har da været så vanvittige, at tillade noget sådant i et oplyst samfund?
Og hvem kan få den ide, at betegne den alt for sene indførelse af disse minimumsbegrænsninger som en sejr for miljøet?
Og hvornår er der en nypensioneret whistleblower, der tager sig sammen og afslører overfor offentligheden, hvor mange grundvandsboringer, der er blevet lukket inden for de sidste 15 år på grund af pesticidforurening? Før den tid, var det noget, der jævnligt blev offentliggjort. Nu er det vist nærmest statshemmeligheder.