Folk

FOLK

Debat
7. april 2017

Krigslystne

At EU er et fredens projekt, er ironisk blevet understreget. Næppe har Storbritannien formelt indgivet sin erklæring om Brexit, før den tidligere britiske konservative partileder Michael Howard truer Spanien med krig. Anledningen er halvøen Gibraltar.

Erobrere

I 1704 – under Den Spanske Arvefølgekrig – erobrede englænderne sammen med hollænderne Gibraltar. Ni år senere fik England ved fredstraktaten i Utrecht overdraget landtangen i Middelhavet. Den har siden haft status som koloni og vigtig flådehavn.

Suveræne

Årsagen til den britiske krigslyst er EU’s forhandlingsoplæg til Brexit om, at en fremtidig aftale kun vil gælde Gibraltar, hvis dette selvstændigt aftales mellem briterne og spanierne. Det er en trussel mod britisk suverænitet over halvøen, hævder de vrede.

Jens Otto Krag

Forud for den danske EF-afstemning i 1972 fremhævede den daværende danske statsminister, at det allervigtigste ved et tæt europæiske samarbejde er at undgå nye krige. »Er det det hele?« spurgte en ung journalist. Hvortil Krag svarede: »Er det ikke nok?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her