Kommentar

Josephine Fock: Henrik Sass kopierer højrefløjens skræmmebilleder

Det er meget svært at genkende Socialdemokratiet, når gruppeformand Henrik Sass Larsen låner det yderste højres skræmmeretorik
Det er meget svært at genkende Socialdemokratiet, når gruppeformand Henrik Sass Larsen låner det yderste højres skræmmeretorik

Peter Hove Olesen

Debat
4. april 2017

Var det et yderligtgående højrenationalistisk parti, der skrev om »fiaskoindvandringen« og frydede sig over humanismens påståede sammenbrud i lørdagens Information? Det kunne næsten lyde sådan, hvis man ikke vidste bedre.

Påstandene væltede ud fra avisens sider, og skræmmebilledet blev malet i en skinger tone. Men nej, det var gruppeformanden for Socialdemokratiet, Henrik Sass Larsen – ingen ringere, fristes man til at sige – der som en del af partiets ledelse denne gang har begivet sig ud på et korstog mod medmenneskelighed og humanisme.

Jeg blev faktisk oprigtig ked af det, da jeg læste kommentaren. Både fordi der overhovedet er nogen, der har skrevet den, men også fordi den er skrevet af en socialdemokrat. Hvad er der blevet af det parti, som vi indiskutabelt skylder så meget? Hvad er der blevet af det socialdemokrati, som tænkte progressivt; som netop var humanistiske, da man opbyggede velfærdsstaten og som afmonterede skræmmebilleder i stedet for at fremmane og styrke nye og voldsommere skræmmebilleder?

Vi i Alternativet ønsker en helt andet vej. For både humanismen og de utopiske (eller for os: ønskelige) forestillinger, som Sass gør nar af – altså evnen, viljen og modet til at forestille sig et markant anderledes samfund – er der mere brug for end nogensinde.

For nej, Henrik Sass, humanisme og konventionerne ophæver ikke nationalstaterne og finansieres heller ikke ved global handel. Nej, dem, du nu hånende kalder humanister, har ikke sat den vestlige verden på slingrende civilisationskurs. Nej, humanismen truer ikke eksistensen af velfærdssamfundet, den er snarere en forudsætning. Den »masseindvandring«, du taler om, men som i hvert fald i Danmarks tilfælde ikke er historisk høj, har ikke været en dundrende fiasko, sådan som du skriver.

Og nej, Henrik Sass, hvis du virkelig synes, at »hylene fra humanisterne« er så høje, så ved jeg ikke, hvem du lytter til. Det er da langt fra humanismen, der er dominerende i det offentlige debat. Det er desværre i stedet et ræs mod en empatiløs bund, hvor der kun løftes få øjenbryn over selv de mest menneskefjendske påstande, og hvor samfundets mest udsatte grupper sættes op imod hinanden.

Udhulet tryghed

Du har dog en pointe i, Henrik Sass, at folk stemmer mod »masseindvandring«, fordi »de oplever, at den truer deres tryghed, arbejde, familie, politiske stabilitet og økonomi«. Det er sigende, at du skriver »de oplever«, og det er sikkert rigtigt, at de oplever det sådan.

Men det betyder ikke, at det forholder sig sådan. Faktisk forholder det sig snarere sådan, at den økonomiske og politiske elite – og skiftende regeringer – længe har udhulet borgernes tryghed én reform ad gangen – det gælder især for de borgere, der er bosat langt fra storbyens vækstcentre.

Jeg fortænker ingen i, at de oplever indvandring og integration som problemer, når man ser på, hvordan emnerne behandles i medierne.

Her er fokus på alt det dårlige, men fakta er, at indvandring og integration over lange stræk er en succes. Folk, der tidligere var flygtninge og indvandrere, bidrager i dag.

Et par eksempler: Andelen af 20-24-årige efterkommere, der læser på en videregående uddannelse, er større end andelen af etniske danskere. Og antallet af flygtninge, der har fået job, er tredoblet fra 2015 til 2016. Gode nyheder, som det er værd at fejre, i stedet for at omtale en påstået masseindvandring som en fiasko og en trussel mod vores civilisation.

Humanismen som forudsætning

Humanisme er ikke en fjende. Hverken for Danmark, for velfærdsstaten eller for vores forhold til hinanden. Den er en forudsætning. Det forstår jeg ikke, at du, Henrik Sass, kan være uenig i. Heldigvis har jeg svært ved at tro, at du har hele din folketingsgruppe eller Socialdemokratiets humanistiske bagland med dig på det stræk.

Så kære Henrik Sass, jeg håber, at du går på opdagelse i dit partis historie og genopdager alle de gange, hvor Socialdemokratiet har stået på den rigtige side af historien, hvor I tænkte stort og godt, og hvor I lod ord som solidaritet og humanisme være udgangspunktet for jeres politik frem for frygt, had, myter og fordomme. Lad os gøre det igen – sammen – og sikre gode liv for alle i Danmark, uanset hvor man kommer fra og hvordan man ser ud.

Josephine Fock er gruppeforkvinde for Alternativet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Naivitetens diskrete charme.

Det er da yderst lidet betryggende, at skribenten kan dementere, hvad flere og flere oplever, og at det de siger, de oplever er ren indbildning, det er altså bare noget de bilder sig ind, kan man forstå. (…) Alternativet ønsker en helt anden vej, siges der – det bør man vist roligt tage for pålydende, men heldigvis er det ren indbildning …

Her er så opskriften på Alternativets skræmmebillede -
Uffe Elbæk: Brev til alle jer seje, nye danskere - (sic!) -
http://politiken.dk/debat/profiler/uffeelbak/art5895478/Brev-til-alle-je...

Britt Kristensen, Jesper Nielsen, Morten Simonsen, Peter Hansen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Den kurs, som Socialdemokratiet nu følger, ligger næppe langt fra den kurs, som Anker Jørgensen ville have fulgt. Anker Jørgensen var arbejder og ikke akademikersocialist.

Steffen Gliese

Jeg ved virkelig ikke, hvad det er, der sker oppe i hovedet på alle de småracister, der udvikler sig i disse år. Deres manglende tiltrå til andre mennesker er pinlig og naiv, for mennesket er heldigvis altid bedre end sit rygte.

Martin E. Haastrup, Elisabeth Andersen, Vibeke Hansen, Poul Sørensen, Karsten Aaen, Jørgen Wassmann, Ole Frank, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er ikke sådan lige at komme af med de gamle skældsord.
Det skyldes muligvis, at nogen altid er i besiddelse af en særlig evne til at spotte små og store racister i sit hoved, når han er uenige med andre – hvem ved …

Peter Møllgaard, Britt Kristensen, Jesper Nielsen, Per Torbensen, Morten Simonsen, Peter Hansen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Henrik Sass kopierer ikke højrefløjen. Han er selv højrefløjen.

Martin E. Haastrup, Elisabeth Andersen, Anne Mette Jørgensen, Poul Sørensen, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Martin Madsen, Erik Bavngård Jensen, Per Klüver og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jan Weis, der er ikke tale om en særlig evne, almindelig analytisk sans er nok til at spotte både småracister og højreorienterede. De eneste, der er helt ude af stand til at se det, er racisterne og de højreorienterede selv, for dem er det jo det "selvindlysende" udgangspunkt og derfor ikke til diskussion.

Elisabeth Andersen, Vibeke Hansen, Poul Sørensen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Det er ikke gjort med skældsord.
Normalt fungerende og forstandige folk, der ved opbydelsen af en endnu velfungerende fornuft, kunne mene, at sådanne ensidige, mere eller mindre almindelige analytiske sanser, formet af en tydeligvis politisk ideologi og udpræget rethaverisk sværmintelligens, må være noget af en belastning for de ramte som hindrer det nødvendige bredere udsyn, hvis man da overhovedet forventer at blive taget alvorlig …

Peter Møllgaard, Britt Kristensen, Jesper Nielsen, Morten Simonsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jan Weis: "...formet af en tydeligvis politisk ideologi og udpræget rethaverisk sværmintelligens..."

Nu taler du igen om dig selv, i stedet for at læse hvad der står.

Flemming S. Andersen

Alle må indse , selv de allemest retlinede og velmenende, at hvis et flertal mener at indvandere/flygtninge udgør et problem, så er indvandringen og dens følger et problem for samfundet, uanset om indvandrerne/flygtningene er er problem, der kunne have været tacklet eller ikke, hvis og hvis.
Det er virkeligheden i et samfund.

Man må også kunne indse, at hvis fornægtelse af at et flertal opfatter den hidtidige politiske kurs som et problem, viser sig at øge antallet der ser flygtninge/indvandrere som et problem, og man ønsker at deltage i en mindskelse af at det opfattes som et problem, så skal man indse at det er flertallet der skaber en virkelighed, der gør det nødvendigt at forsøge at løse de ting, flertallet opfatter som problemer.
En forsat fornægtelse vil blot skade en egen indstilling, ved at flertallet øges.

Britt Kristensen, Morten Pedersen, Morten Simonsen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Flemming S. Andersen, hvis et demokratisk flertal opfatter et eller andet politisk tiltag som det rigtige, vil det i en velfungerende demokratisk stat også være det, som vil blive gennemført. Men det er jo ikke en garanti for, at det rent faktisk er det rigtige tiltag. Flertallet kunne jo tage fejl.

Og hvis et mindretal holder på, at dette tiltag er forkert, er det en del af den demokratiske proces, at dette mindretal kan udnytte sin ytringsfrihed til at forsøge at påvirke det vildførte flertal. At forsøge at lukke munden på mindretallet er og bliver udemokratisk.

Og din teori om, at flertallet skulle blive større af at mindretallet krtiserer det, er vist noget, du selv finder på.

Flemming S. Andersen

Niels Nielsen

Du er velkommen til at udnytte din ytringsfrihed alt det du orker.
Dels er det din ret og dels bliver dit synspunkt dag for dag, mere og mere ekstremt i forhold til flertallets indstilling.
Dermed mere og mere isoleret og udenfor indflydelse.

Indtil videre, så tyder alle tal jo så på at det ikke blot er noget jeg hitter på, men når flere og flere kan se hvad der sker med samfundet, godt hjulpet af en daglig indsats af utilpassede hel og halvkriminelle der fremturer på måder vi ikke kunne forestille os for år tilbage, og samtidige påvirkes af den daglige dosis fra højrepopulisterne og venstrefløjens fornægtelse af virkeligheden, så går det kun een vej.

Finder på? ... Indtil videre har utopia-herskaberne sørget for, at et helt nyt højreparti har set dagens lys ...

Britt Kristensen, Per Torbensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Det er befriende, at socialdemokratiet nu tør tage bladet fra munden og tør se alvoren i en ting som virkeligt bekymre mange danskere, som ikke ønsker sig "beriget" på nogen måde af udefrakommende, men som selv vil have lov til, at vælge hvilket samfund de vil leve i.

Tak til Henrik Sass, jeg spår Socialdemokratiet en stor fremgang ved næste valg, så må vi bare håbe, at de næste gang ikke smider det hele væk som sidst, ved også at føre en blå liberal økonomisk politik.

Britt Kristensen, Morten Pedersen, Per Torbensen, Jan Weis og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Flemming S. Andersen: "...dit synspunkt [bliver] dag for dag, mere og mere ekstremt i forhold til flertallets indstilling..."

Mit synspunkt har ikke ændret sig, altså må det være flertallets synspunkt, som bliver stadig mere rabiat, godt hjulpet af en daglig indsats af meningsdannere og andre nyttige idioter, der lever i et af højrefløjen konstrueret parallelunivers, hvor virkninger omfortolkes til årsager.

At et helt nyt højreparti har set dagens lys skyldes måske, at så mange pladderchauvinister og fhv. socialister og socialdemokrater har overtaget en udvandet udgave af de højreekstremistiske mærkesager, at de ægte racister føler et stærkt behov for at markere sig overfor disse medløbere.

Elisabeth Andersen, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Arash Shahr, Ole Frank, Per Klüver og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Niels Nielsen

Vi prøver igen forfra langsomt.

"Alle må indse , selv de allemest retlinede og velmenende, at hvis et flertal mener at indvandere/flygtninge udgør et problem, så er indvandringen og dens følger et problem for samfundet"

Det er i demokrati sådan at det er flertallet der definerer, analyserer og bestemmer og det er det flertals mening, samfundsdebatten tager udgangspunkt i, og hvor beklageligt det end måtte være ikke din glimrende mening og hvor længe du måtte have haft den.

Ole Rasmussen

Jeg er ikke lige klar over hvilke er højrefløjens skræmmebilleder? Det er ikke særlig præcist at basere en artikel om humanisne på det udsagn. Integration af migranter har de facto spillet fallit. Når Erdogan nærmest kan lukke ned for det tyrkiske samfund i Danmark, få dem til at angive hinanden, så er det et overbevisende argument for en fiaskoindvandring. Når oldtidens kulturmønstre opretholdes overfor børn og kvinder, så er det en fiasko osv. Også selv om manden betaler sin skat.

Peter Hansen, Morten Pedersen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Flemming S. Andersen

Det er ikke rigtigt, at det i et demokrati er flertallet, der definerer, analyserer og bestemmer. Alle kan definere en problemstilling, alle kan analysere en problemstilling, det er kun den endelige afgørelse, der tilfalder flertallet. Og selv flertallets afgørelse er ikke mere endelig, end at den kan omgøres med et nyt flertal.

Elisabeth Andersen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Niels Nielsen

Jeg skulle have skrevet at når et flertal, har analyseret, defineret og bestemt, så er den bestemmelse en gældende beslutning, indtil et andet flertal har analyseret, defineret og bestemt anderledes.

jeg håber det tilfredsstiller dine pindehuggerlyster.

Det betyder måske så også, at du nu, endelig, er parat til at vedgå, at flygtninge/ indvandrere udgør det problem, som du aldrig har kunnet få øje på tidligere??

Niels Duus Nielsen

Det glæder mig, at vi er enige om formen. Men nej, vi er stadig uenige om indholdet. Flertallet tager fejl i denne sag, men heldigvis er vi et stort og stærkt mindretal, som ikke har tænkt os at holde op med at kritisere flertallets manglende sans for proportioner.

Hvis indvandring var den eneste udfordring vi stod med, kunne den overdrevne bekymring for et meget lille mindretals kulturelle fodaftryk i den danske muld til nød forstås. Men nu har vi jo både arbejdsløshed og boligmangel, så måske skulle vi lægge et samlet pres på regeringen for at få disse problemer løst? Hvis der er arbejde og boliger nok er der jo ingen, der behøver at komme foran i køen, vel?

Elisabeth Andersen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Niels Nielsen

Nu vi er enige om formen, så må vi rent logisk også være det om indholdet, da indholdet jo til enhver tid bestemmes af formen.
Det er lige det vi er blevet enige om, på dit eget forlangende.
Og det jeg prøvede at formulere tidligere.

"Alle må indse , selv de allemest retlinede og velmenende, at hvis et flertal mener at indvandere/flygtninge udgør et problem, så er indvandringen og dens følger et problem for samfundet"

Du kan mene anderledes, du kan agitere, du kan fornægte og du kan lukke dine øjne, men hvis et flertal anser flygtninge/indvandrere for et problem, og de har det gjort nu i 4 årtier, så er det et problem.
Det kan være en fiks afledningsmanøvre i bedste konspirationsteori-stil.
Det kan være et problem der er afledt af, andre problemer.
Det kan være grundlagt i ualmindeligt mange forskellige teorier og teser.

Det er underordnet det faktum, at et flertal ser det som et problem.

Når flertallet gør det, så medfører det så at andre problemer negligeres, udsættes, overses og træder i baggrunden.

Foreløbig tilstanden næste udraderet en fornægtende venstrefløj, eller de selv har i deres blindhed.

Men det har som du selv er inde på også flyttet fokus fra løsningen af alle andre samfundsmæssige problemer og propronationaliteten i dem.

Så når flertallet har bestemt, at flygtninge/indvandere udgør et problem, så vil en forflygtigelse til at undlade at medvirke til en løsning af problemet, i sig selv udgøre en del af problemet og medvirke til at andre samfundsproblemer forbliver uløste.

Nå jeg havde nu heller ikke forventet at du skulle ændre synspunkt, men måske kunne du mande dig op til at udvise den respekt for andres holdning, du forventer andre skal vise din.
Der er jo trods alt et flertal, der ikke mener at fokuseringen på flygtninge/indvandrere er "overdrevent", hvorefter du kalder 300-400 000 mennesker for et meget lille mindretal.
Det er manipulation og endda ikke særlig elegant, og desuden helt spildt i debatten.

Men nu har vi jo så problemet med en venstrefløj, der har fået arbejdet sig selv helt ud af brættet ved at fornægte et flertals problem, og som derfor ikke kan lægge end pind pres på at løse andre vigtige problemer , som arbejdsløshed og boligmangel.

Og din løsning er mere af det samme??

Steffen Gliese

NEJ!!! FORMEN BESTEMMES AF INDHOLDET!!! Det er en af de mest grundlæggende regler overhovedet!

Martin E. Haastrup, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og alt er et problem, opgaven er at danne rammer, der muliggør ophævelse af dette, og det er til det, man har et samfund, der skabe rammerne, hvorunder problemet kan neutraliseres.
Det er ikke statens opgave at undgå problemer, det er statens opgave at skabe rammerne for en løsning. Indholdet, problemet, kommer først, og det er ikke nogen valid løsning at feje det ind under gulvtæppet.

Steffen Gliese

Vi har stadig til gode at høre, hvad det er for et problem, "flertallet" mener, at vi har.

Flemming S. Andersen

Steffen Gliese

Nu var det ikke mig der gik op i formen, men din Sancho Panza.

Og altså, hvis i ikke engang indtil nu har gidet at sætte jer ind i hvad flertallet af danskerne nu mener at problemerne er med indvandring og flygtninge, så kunne jeg så egentlig godt lide at vide, hvordan F..... i kan have en mening om at jeres holdning er relevant???

Steffen Gliese

Vi brænder efter at få det at vide, Flemming S. Andersen, men vi får altid et svar som det, du netop har givet: ren form uden indhold.

Martin E. Haastrup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Steffen Gliese

Det "brændende videbegærlige vi" du mener at repræsentere, som har argumenteret imod andres problemer, de ikke har ønsket at se, at læse om, at få viden om, at afkode i statistikker, at høre om, det "brændende videbegærlige vis" tomme reflektoriske protester nu efter eget udsagn uden sigte eller mål, ja det bliver da helt naturligt og heldigvis mindre og mindre.

Desværre synes det så ikke sådan, at fordi antallet af fornægtere mindskes, at den samlede tåbelighed også bliver mindre.

Sass taler om "masseindvandringen", som er et af den ekstreme højrefløjs yndlingsudtryk, og hvis formål er at fremmale skræmmebilleder af en udvikling, der er helt ude af kontrol. Men det står noget uklart, hvilken ”masseindvandring” Sass tænker på. Og det står også uklart, hvordan hans parti sådan helt konkret vil ”beskytte” Danmark imod den.

I sommeren 2015 blev Folketinget ekstraindkaldt i sommerferien for at hastebehandle Venstre-regeringens forslag om genindførelse af en særligt lav kontanthjælp til flygtninge under navnet ”straksopbremsning på asylområdet”. Men blækket på den lov var dårligt tørt, før Danmark modtog den mest koncentrerede bølge af asylansøgere, vi har set siden krigen på Balkan for mere end 20 år siden.

Så det lader jo ikke rigtig til, at der findes nemme nationale snubtagsløsninger på håndteringen af en international flygtningekrise. Men måske er Socialdemokraterne leveringsdygtig i nogle mere effektive ”straksopbremsninger” end Venstre?

Flemming S. Andersen

Lars Hansen

Du skriver om skræmmebilleder og fremmale i samme sætning som du betegner nogen som værende på en ekstrem højrefløj, fordi du ikke kan lide deres budskab.
Synes du ikke selv, det er en form for paradoks??

Ingen kan bestride at indvandring fra en meget anderledes kultur i indtil 8-10% af den oprindelige befolkning over 5-6 årtier, vil være en endog meget voldsom belastning, for et hvilket som helst samfund, men det er du måske ikke enig i.

At økonomiske stramninger overfor mennesker med behov er både uønsket og inhumant, men ingen af os tror vel rigtig på at det indenfor overskuelig fremtid er udsigt til nogen større revolution i den økonomiske politik.
Heller ikke bare en lille revolte.
Eller andet end minimale forbedringer af det socialebudget, hvis det vel at mærke kan rummes inden for EUs krav til økonomien.

Hvis man så antager at summen til flygtninge er statisk og antallet med behov øges, så skal enten beløbet til tilkomne sættes ned, eller beløbet til de tilstedeværende med behov sættes ned.

Om mindre sociale ydelser granskes i flygtningekredse, før de bestemmer sig hvor de vil hen??
Hvis ikke man antager dem som dummere end vi andre, så må svaret da være ja, selvfølgeligt.

Poul Sørensen

Jeg stemmer helt sikkert på alternativet ved kommunevalget.

Steffen Gliese

Flemming Scheel Andersen, jo, der vil komme ligeså store forandringer i den anden retning af det, som vi nu har lidt under i stigende grad i 20 år. Ellers falder Europa sammen, simpelthen, for det vil ikke være muligt at forklare folk meningen med samfundet, hvis det ikke arbejder for de brede massers velfærd.

Det har altså taget os 50 år, som du nævner, at komme op på 4% af befolkningen af ikke-vestlig herkomst, det er jo vildt skræmmende. Samtidig bombarderes vi fra USA med den mest samfundsnedbrydende og korporatistiske propaganda i form af junkvarer og ledelsesteorier - DER er din fare for EU-landene i almindelighed og Danmark i særdeleshed.
Det vil imidlertid hjælpe, at USAs dørstopper, UK, forsvinder ud af unionen, så den kan vende sig imod de kontinentale traditioner for velfærd og begrænset konsum.

Flemming S. Andersen

Steffen Gliese

I følge DS Indvandere i Danmark 2016
http://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=20704&sid=indv2016

Så er der per 1/1 2016 314 500 indvandrere af ikke vestlig herkomst og 138 000 efterkommere.

Hvilket så umiddelbart betyder at 7,8% af befolkningen er af ikke vestlig herkomst, men dertil skal så lægges de 2. 3. og nu 4. generations indvandrere der er født af danske statsborgere og som derfor ikke opgøres som efterkommere, men som ikke desto mindre føler sig mere knyttet til "hjemlandets kultur og værdi" end til de danske, og dermed udgør en ikke uvæsentlig del af problemet.
Det forekommer ikke urealistisk at lægge 100 000 oveni tallene som efterkommerne udgør.

Men disse ikke vestlige indvandrere er jo så ikke ligeligt fordelt.
I nogle kommuner (Ishøj vist) udgør indvandrere godt 37% i andre jyske kommuner kun godt 5%, hvilket anskueliggør, hvorfor byrden opfattes forskelligt.
Visse boligområder/kvarterer udgør indvandrere så over 90%, hvorfor de helt selvfølgeligt påvirker hele det lokalområde.

Jeg synes, at det giver ret godt belæg for at kalde for en masseindvandring, og jeg kan sagtens forstå at det påvirker samfundet og sætter strukturerne under pres. Men det er jo kun min mening.

Men skræmt?? Næ, jeg kommer ikke til at opleve de værste følger, hverken geografisk eller i levetid. Den regning tilfalder mine efterkommere.

Og EU kære Steffen, mener jeg er faldetsammen af de grunde du så rigtig angiver, det holdes kun sammen af politikernes grådighed, men er totalt uden folkelig opbakning, og hver politisk anbefaling fjerner EU fra fornuften.

Værst er næsten at EU fjerner pligten for danske politikere til at ville regere og reagere, hvorfor mere og mere flyder ud og svinder væk.

Flemming S. Andersen

Steffen Gliese

Det er måske ikke så let at afvise masseindvandringens negative sider, hvis der skal diskuteres på de reelle tal og ikke dine hjemmelavede passende til lejligheden??

Steffen Gliese

Her er de faktiske tal for de relevante lande. http://www.dst.dk/da/Statistik/emner/befolkning-og-valg/indvandrere-og-e.... Som det fremgår, er det få lande, de store grupper samler sig om.
Lad os i stedet holde op med det narreværk med at tænke i forskellighed og finde fælles fodfæste. Ellers risikerer store dele af befolkningen bare at komme bagud i en virkelighed, hvor folk netop samler sig mere og mere om aktiviteter, der giver fælles erfaringer i samfundet.
Verden er lille, og i dag går kontakter på tværs og i alle retninger.
P1 har netop sendt en radiofortælling, der på charmerende vis demonstrerer det: en pige havde smidt sin computer ud og blev kontaktet af en fyr i Ghana, der havde købt den, fordi han godt ville kunne låse den op og bruge den. Igennem kontakter fra nogle danske Mac-reparatører til en ven i Ghana, lykkedes det at få den åbnet og hendes ting slettet. Det er, hvad man kalder "Den globale Landsby."

Flemming S. Andersen

Steffen Gliese

Måske skal vi så bare indstille os på, at vi ikke evner at tage stilling til, hvad et flertal føler er er problem og som har farvet den politiske debat i 50 år.
Som har formået at få den desismerede og kraftesløse rest af venstrefløjen til at fremstå som virkelighedsfornægtende dagdrømmere uden tanke for egne vælgeres problemer.
Som har skudt en kile ned igennem befolkningen, der uanset ståsted ikke tør flytte sig den mindste smule, af angst for ikke at kunne kontrollere udviklingen og dermed ligger fuldstændig død og åben for en hvilken som helst forringelse, som højrefløjen nu måtte hitte på, fordi man har mere travlt med at hæve fanen end at føre realpolitik.

Og så i stedet for glæde os over hverdagens små søde historien fra den globale landsby, afvise de tal vi ikke bryder os om og lukke øjnene og ønske en bedre verden kommer af sig selv.

Poul Sørensen

Hvad er den nye appel ved socialdemokratiet?... at de vil bage kager sammen med Støjberg!!!
- Der er kun en redning for socialdemokratiet og det er en ny ledelse.

Poul Sørensen

... er der nogen der for alvor vil være overrasket, hvis vi en dag vågner op og socialdemokratiet har overhalet både DF og nye borgerlige højre om.....vil du blive virkelig overrasket!!!

Niels Duus Nielsen

Flemming S. Andersen: "Måske skal vi så bare indstille os på, at vi ikke evner at tage stilling til, hvad et flertal føler er er problem og som har farvet den politiske debat i 50 år..."

Jeg har forlængst taget stilling, og som jeg har forklaret dig efterhånden et utal af gange, er jeg ikke enig med dig i din stillingtagen. Jeg ser problemet som minimalt, og tager stilling på det grundlag. Du har også taget stilling - du ser problemet som noget meget, meget stort, som truer det danske samfund. 7,8% af befolkningen er til fare for demokratiet og resten af befolkningen, påstår du igen og igen, uden på noget tidspunkt at have sandsynliggjort, at du har ret i denne din påstand.

Når jeg/vi så systematisk skyder dine argumenter i sænk evner du ikke at komme med nye og bedre argumenter, men går i stedet over til at skælde ud på de personer, som er uenige med dig. Mon ikke det er dig, der ikke har evnen til at overskue en kompleks problematik, hvorfor du søger de simple, racistiske løsninger.

For nu at blive personlig: Det kræver mere end to brikker at forklare verdens sammenhæng. Verden er ikke sort/hvid, desværre, for så ville alting have været meget nemmere.

Martin E. Haastrup, Hans Larsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Rent ud sagt så har det i alle årene lydt til, at problemet bygger på arbejdsklassens mindreværdskompleks og manglende tryghed ved det, der afviger fra dens egne indgroede vaner.

Flemming S. Andersen

Niels Nielsen

Som sædvanlig må man desværre sige efterhånden, et dine indlæg kun bestående af benægtelser, hvilket du selv opfatter som enestående argumentatoriske sejre og personlige udfald, som du i modsætning til dine tomme påstande ikke finder i mine indlæg.

Du har taget stilling siger du, hvilket så betyder for dig, at du på bedste forstokkede vis nægter at diskutere OM 7,8% af en hel befolkning eller 37% i en kommune eller langt mere i områder har en betydning eller ikke.
Gang på gang vælger man at nedvurdere og se stor på flertal og overvurdere sin egen evne til at fatte det KAN udgøre et problem både for samfund og for andre deltagere i det.

For nu at gengælde din personlige kommentar: Af ovennævnte grunde er din holdning uden betydning for mig, og du behøver ikke rette henvendelse til mig.

Flemming S. Andersen

Steffen Gliese

Rent ud sagt, så er blindheden overfor samfundets problemer og lysten til selvhævdelse på bekostning af flertallets problemer venstrefløjens undergang.
Så heller sidde i en meget lille tæt sluttet kreds og føle sig rigtig god og med de rigtige holdninger.

Poul Sørensen

Flemming S. Andersen
I begyndelsen af firserne mente man ikke at jugoslaver kunne integeres ikke mindst på grund af historierne der florede om, at de holdt høns under køkkenvasken og ged i stuen....men helt overraskende viser det sig at allerede i vores generation høster vi frugten fra bosniernes integration ....
Fra kristligt dagblad:
"En analyse fra Ankestyrelsen foretaget blandt de 17.829 herboende bosniere over 18 år viser, at unge bosniske krigsflygtninge uddanner sig mere end danske unge og væsentligt mere end andre ikke-vestlige indvandrere.

Halvdelen af de 20-24-årige bosniske kvinder er i gang med en videregående uddannelse, mens det tilsvarende tal blandt danske kvinder er 42 procent. 37 procent af de bosniske mænd læser på en professionshøjskole eller et universitet mod 29 procent af de danske mænd.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/unge-bosniere-er-blevet-en-int...

.... så du behøver ikke spilde din tid med at side og vente på at det bliver værre, fordi det bliver bedre og det kan blive endnu bedre, hvis arbejdsgiverne holdt med at skele til efternavne...

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Poul Solrart Sørensen

Jeg er da helt enig med dig i at arbejdsgiverne ikke skal kigge på navne men kvalifikationer og at flygtningene fra balkan har været en betinget succes.

Betinget på den måde, at de jo ikke som andre indvandrergrupper her medbragt værdifulde kundskaber, som vi som samfund har kunnet gøre nytte af som kartoffeltysker, hollændere og huguenotter.
Gruppen fra balkan kom hertil som flygtninge og ændrede over tid status til indvandrere og alene af denne grund kan man også kun glæde sig over den betingede succes, fordi det var forsvindende få der valgte at tage tilbage til hjemlandet igen, så hvor stor en succes de har haft som flygtninge og som indvandrere og om meningen var den det nu blev er diskutabelt.
At gruppen var sammensat af både bosniere, kosovoalbanere, serbiere o.s.v. medførte da også i et vist omfang at deres konflikter blev medtaget til landet hvor de fik hjælp.
Og at de som flygtninge havde ret til familiesammenføring betød så også at det i flere tilfælde var langt mere givtigt, at komme hertil som sammenført end at forsætte i endog professorater i hjemlandet, hvilket jo heller ikke kan betegnes som den store succes.
At man så også har forstået at organisere sig kriminelt og har en tradition for det, har vi så også måttet beriges med aflæggere af, hvilket har været med til at forrå og organisere det hjemlige kriminelle miljø.
Kriminalstatistikkerne blev da også prydet af et overtal i en periode, så vidt jeg husker det.

Men jeg vil give dig ret i at i forhold,...i forhold til andre grupper, så har det været en betinget succes og indvandregruppen fra balkan, som jo så heller ikke har været helt så fremmed for vor levevis trods alt, har tilpasset sig lettere end andre grupper har formået.

Og jeg ønsker dem , med en enkelt undtagelse alt godt, her i landet eller i deres hjemland hvor flere har erhvervet sig ejendomme, som de forventer at trække sig tilbage til, med en dansk pension i lommen, som de så har lettere ved at opnå end en dansker.

Poul Sørensen

Flemming S. Andersen
Læs lige tallene igen og læg mærke til den etniske gruppe som bosnirne bliver sammenlignet nemlig etniske danskere også har "formået" at organisere sig kriminelt og endvidere procentvis levere færre mennesker uddannde mennesker der kan lægge de store beløb i skattekassen til pensioner.... flygtningene skal nok tilpasse sig, der er rigtigt mange flygtninge der gerne vil og arbejdsgiverne roser dem til skyerne, når de alså ansætter dem.

Fra kristligt dagblad:
"En analyse fra Ankestyrelsen foretaget blandt de 17.829 herboende bosniere over 18 år viser, at unge bosniske krigsflygtninge uddanner sig mere end danske unge og væsentligt mere end andre ikke-vestlige indvandrere.
Halvdelen af de 20-24-årige bosniske kvinder er i gang med en videregående uddannelse, mens det tilsvarende tal blandt danske kvinder er 42 procent. 37 procent af de bosniske mænd læser på en professionshøjskole eller et universitet mod 29 procent af de danske mænd.

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Poul Solrart Sørensen

jamen jeg kan da så også bare fortsætte med at prædike mine forbehold og du dine anbefalinger uden at vi tager notits af den andens oplysninger, det skal nok give en god dialog, men næppe en god debat

Poul Sørensen

Flemming S. Andersen
Ja men du indrømme at det er lidt sært at arbejdsgiverne roser deres flygtninge arbejdskraft til skyerne og højrefløjen har så travlt med at flygtninge ikke kan integeres.....

Niels Duus Nielsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Civilisationskonkurs.
Ind imellem kunne nogen muligvis få den uheldssvangre fornemmelse, at nogle enkelte politikere i grunden ville kunne udgøre en national sikkerhedsrisiko, hvis de altså fik magt, som de har agt, noget som nogen burde se nærmere på …

Britt Kristensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Måske er det på tide igen at minde om Mark Blyth, som efter min mening har leveret den mest præcise analyse af tidens populistiske tendenser, på både højre- og venstrefløjen. Hans analyse passer som hånd i handske på den verserende strid i disse spalter mellem os 'humanistiske utopister' og jer 'national konservative xenofober'.

Han udspreder i dette 30-minutters interview mere fornuft, end vi til sammen er lykkedes med at generere i disse spalter igennem måneder. Efter min ringe mening, naturligvis...

Og måske vigtigere: Hans perspektiv tilbyder en fælles platform, hvor vi 'utopister' og 'xenofober' kan finde fælles grund mod den egentlige 'fjende'.:

Jeg håber at såvel mine 'venner' som 'fjender' i disse vedvarende debatter, vil bruge en halv time af deres tid på at lytte til Mark Blyths udlægning, og så lade mig vide hvad i synes..

Mark Blyth - Understanding the rise of populist politics in the West.
https://www.youtube.com/watch?v=-dDBavztVI8

(der er desværre en del forstyrrende udfald på interviewets skype-forbindelse, men de er værd at tolerere. Og så er det selvfølgelig på skotsk/engelsk...)

Steffen Gliese

Der kom, såvidt jeg husker, 139.000 flygtninge fra Balkan i 90erne, så det tydeligt for enhver, at langt de fleste rejste hjem igen over tid.

Hver tiende flygtning fra Bosnien er vendt hjem igen -
https://www.dr.dk/nyheder/indland/hver-tiende-flygtning-fra-bosnien-er-v...

Steffen Gliese

Jamen, så er det da interessant, hvor resten gemmer sig. Det er jo da i hvert fald ikke på kontanthjælp.

Sider