Klumme

Journalistens drøm om sensationelle, afslørende graverhistorier

Når opsigtvækkende små detaljer blæses op i et selvforstærkende forløb, som TV2 har haft held med i to dokumentarserier, begynder den såkaldte virkelighed at krakelere. Så bliver detaljen til hele virkeligheden, men det er den jo ikke
Debat
12. april 2017

Næsten alle journalisters store, våde drøm er at kunne lave den sensationelle, afslørende graverhistorie. Den, der sætter dagsordenen og fremprovokerer handling. TV2 er blevet specialister i, hvordan det skal gøres.

Opskriften er enkel og kræver nogle få værktøjer: Først hyrer man såkaldte muldvarpe og udstyrer dem med et skjult kamera. Muldvarpene udgiver sig for at være noget, de ikke er. De opsøger derefter miljøer og personer, som TV2 har valgt, og får folk til at tale frit fra leveren og indimellem tale over sig.

De mest markante sekunder monteres derefter i et superprofessionelt dramaturgisk forløb med inciterende musik, levende billeder og en indtrængende speakerstemme. Det skjulte kamera giver en særlig tillidssvækkende stemning. Det er dygtigt, kostbart og langvarigt arbejde. Når programmet er klar, begynder næste fase.

Så klippes de udvalgte udtalelser yderligere ned, spidsvinkles og bliver til reklamespots for dokumentarprogrammet eller dokumentarserien. Ofte forklædt som nyheder, der bringes i toppen af 19-Nyhederne. Nu – før dokumentaren er sendt – er historien varmet op til kogepunktet. Den sædvanlige politikerrunde er foretaget. Politikere er enormt rutinerede til at kommentere skarpt på et ufuldstændigt grundlag, så den giver pote næsten øjeblikkeligt. En skarp politikerkommentar, gerne et krav om et lovindgreb, er i sig selv en solohistorie. Nyhedsprocessen får nyt liv, ny dynamik. Det er en selvfødende mekanisme.

TV2-Nyhederne har gjort det to gange det seneste års tid med stor succes. Forleden var det dokumentarserien Illegal i Danmark, der skabte overskrifter. Programmerne beskriver illegale indvandreres liv i Danmark ved hjælp af de to »muldvarpe« og brug af skjult kamera.

En rådgiver fra Kirkens Korshær formulerer sig sådan, at det kan tolkes som en anvisning på, hvordan man skaffer sig sort arbejde. Man kan næsten høre tilrettelæggerens begejstring, da Kirkens Korshærs hjælper kommer til at udtrykke sig tvetydigt. Overskriften er hjemme. »TV2 afslører: Kirkens Korshær rådgiver illegale til sort arbejde«, stod der på TV2-Nyhedernes hjemmeside. Og kort efter: »Venstre-politiker vil have trukket støtten fra Kirkens Korshær«.

Natasja Crones indledning til historien i 19-Nyhederne efterlader ingen tvivl om, at Kirkens Korshær råder de illegale til at finde sort arbejde. I dokumentaren er det dog nuanceret, fordi der også optræder rådgivere, der siger, at sort arbejde er ulovligt. Og for at gøre hele den nyhedsskabende proces fuldendt, afsluttes den med kritik i Presselogen i søndags, hvor ikke mindst Ekstra Bladets Poul Madsen i et akut anfald af renfærdighed betegner nyhedsindslaget som »noget lort«.

TV2's nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, undskyldte: »Det burde nok have været mere nuanceret,« sagde han.

Det minder om dengang sidste forår, hvor hele den samme nyhedsmaskine gik i gang før, under og efter dokumentarserien Moskeerne bag sløret. Her havde TV2-dokumentaristerne sendt en muldvarp ind til den kendte og berygtede fundamentalistiske Imam i Grimhøj-moskeen i Århus. Han sagde også ting til det skjulte kamera, som umiddelbart kunne fortolkes som en velsignelse af voldtægt i ægteskabet og stening af utro kvinder.

Den anvendte udtalelse – som Radio24syv senere med en lydoptagelse af hele interviewet kunne påvise var taget ud af sammenhængen – blev en solonyhed af de større, som satte dagsordenen både i den offentlige debat og i Folketinget.

TV2-Nyhedernes direktør, Mikkel Hertz, fastholdt både i denne og den tidligere debat synspunktet, at der er tale om en journalistisk spejling af virkeligheden. Men er der ikke brug for en dybere og mere reflekterende debat om, hvilken »virkelighed« der er tale om? Jo, den er virkelig, men det, der vises, er kun en lillebitte del af den. I de længerevarende programmer er der lidt mere plads til at nuancere.

Men når opsigtvækkende små detaljer blæses op i et selvforstærkende forløb, begynder den såkaldte virkelighed at krakelere. Så bliver detaljen til hele virkeligheden, og det er den jo ikke.   

Lasse Jensen er mediejournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er pinlig sensationsjournalistik når den er værst. Og at den dertil skubber lovgivningen i en meget strammere retning, kan der vist efterhånden ikke herske tvivl om. "Den fjerde statsmagt" er dermed selv med til at lovgive, og hvor i alverden ender så demokratiet? Hvorfor er det også samfundets svageste man går efter, istedet for at se magthaverne i kortene? Kunne godt tænke mig at se muldvarpene i aktion i de højere luftlag.