Kommentar

Kriseramte Labour er det eneste bolværk mod en konservativ jordsskredssejr

Jeremy Corbyns parti kan afværge et katastrofevalg, hvis det kan mobilisere sin enorme hær af græsrødder
Jeremy Corbyns parti kan afværge et katastrofevalg, hvis det kan mobilisere sin enorme hær af græsrødder

Dominic Lipinski

Debat
20. april 2017

Aldrig mere kan vi have tillid til noget, Theresa May siger. Hun er en åbenlyst uærlig politiker, der ikke kan holde sit ord, fordi partipolitisk egoisme er alt, hvad der tæller i hendes hoved. Hendes position var umisforståeligt klar. For kun et par uger siden lovede May via sin talsmand: »Der kommer ikke nyvalg. Det kommer ikke til ske«.

May hævder, at hendes kovending skyldes truslen om, at parlamentet vil sabotere Brexit. Det giver absolut ingen mening. Der var ingen obstruktion. Til ærgrelse for mange glødende remainers stemte Labour for aktivering af artikel 50 i respekt for folkeviljen.

May var remainer, men genopfandt sig selv som hård Brexiter, igen ud fra partipolitisk egoisme. May insisterede på, at tiden ikke var til en ny skotsk folkeafstemning om uafhængighed på grund af den ustabilitet, det ville medføre – nu kan Nicola Sturgeons skotske nationalistparti få et styrket mandat ved valget den 8. juni.

May bebudede en pause for byggeriet af atomkraftværket Hinkley Point C, men vendte straks efter på en tallerken – efter pres fra kinesiske entreprenører.

Den pludselige chance for at stemme en upålidelig og beregnende premierminister fra magten er ikke eneste grund til, at Labour-tilhængere bør overvinde deres eventuelle valgtræthed. Det handler også om at redde partiet.

Truslen om et nyvalg burde i de sidste par måneder have hjemsøgt Labours venstrefløj og dens allierede i fagbevægelsen hvert øjeblik: Alle os, der ønsker et Labour, der er fast forankret til venstre i økonomisk politik, skattepolitik og offentligt tjenester – og som kan inspirere tilstrækkeligt mange vælgere til at stemme for det.

En mand, der kun ud fra pligtfølelse om at sætte disse politikker på dagsordenen, og som næppe havde ambitioner om at blive partileder, skal nu stå i spidsen for Labour i valgkampen. Mit tidligere forslag om, at Corbyn skulle gå af til fordel for en anden kandidat var kun drevet af et ønske om at redde disse politikker – som ifølge meningsmålingerne faktisk har ret bred opbakning – fra at blive begravet under murbrokkerne af et forfærdelig valgnederlag.

Men Corbyn var i stand til at mobilisere støtter nok til at fortsætte på posten. Så hvad vi nu må gøre, er at lægge vores kræfter sammen og gøre alt, hvad vi kan for at forhindre den jordskredssejr til de konservative, som vil være katastrofal for landet.

Dette valg handler om Brexit mere end noget andet. Labour har forståeligt nok lidt under tabet af det det mindretal af sine vælgere, der stemte Leave, ikke mindst i de nordlige højborge og blandt de ældre vælgere, der var mere motiverede for at afgive deres stemme. Labour skal nu række ud til både dem og til de mismodige remainers.

Det må på den ene side indebære, at Leave-vælgere overbevises om, at Labour vil respektere Brexit som folkets afgørelse. Men partiet må på en eller anden måde også imødekomme de 48 procent, der stemte Remain. May har ikke andet end foragt for dem.

De bliver ikke bare ignoreret, men dæmoniseret. De bliver nægtet al indflydelse på fremtiden for vores land. Kun Labour kan repræsentere dem, men hvordan?

Labour må gå efter at sikre britiske forbliven i det indre marked og toldunionen. Det må være det vindende argument. Partiet må sige: Vi vil forsvare de rettigheder og fordele, som vi i øjeblikket har, og som gavner de fleste i landet. Dette må være grundlaget for enhver Brexit-aftale.

Hvis de konservative vinder et enorm flertal, vil et ruinerende hårdt Brexit kunne blive resultatet. Hvis man ønsker at prioritere job, økonomi og levestandard først, er der ikke andet for end at stemme Labour for at stoppe en jordskredssejr, der kan forvandle Storbritannien til et goldt skatteparadis, der kun er sat i verden for at tilgodese milliardærers interesser.

Lønningerne er begyndt at falde, hvilket uden tvivl blot er en af ​​grundene til, at dette valg blev udskrevet. I stedet for blot at diagnosticere en ’leveomkostnings-krise’, må Labour redegøre for, hvordan vi vil løse den.

Nogle vil være fristet til at stemme på Liberaldemokraterne. Her må vi minde om, hvordan de i mange år var parlamentarisk rygdækning for den konservative regering, der ført Storbritannien frem den nuværende katastrofale situation. Tim Farron (Leder af Liberaldemokraterne, red.) siges at gå efter endnu en koalition med de konservative.

Han tog sågar parti for Donald Trump, da han begyndte at affyre missiler. Under alle omstændigheder betyder vores valgsystem, at Liberaldemokraternes chancer for at vinde et betydeligt antal pladser for Remain-fløjen forbliver minimale.

Som før nævnt er Labours politik faktisk populær blandt vælgerne. Men som også Ed Miliband erfarede, kan man ikke vinde et valg med politikker, der enkeltvis har tilslutning. Man er nødt til at formulere en vision, der binder dem sammen.

Kan man ikke det, bliver man defineret af sine modstandere, og just dette er det kritiske problem, der også plager Labours nuværende ledelse. Der er brug for konstruktiv og positiv optimisme – og i mindre grad for forbitrede udfald imod alt, hvad der er galt.

Her er et budskab til Labours enorme græsrodshær. Dette er jeres øjeblik. Ingen undskyldninger: Alle må gå på gaden, alle må banke på døre og stemme klokker for at få budskabet ud og sikre den største massemobilisering i det britiske demokratis historie demokrati.

I kan gøre forskellen i forhold til, hvor mange pladser vi vinder eller taber. Gå ud og kæmp med alt, hvad du har.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

"Her er et budskab til Labours enorme græsrodshær. Dette er jeres øjeblik. Ingen undskyldninger: Alle må gå på gaden, alle må banke på døre og stemme klokker for at få budskabet ud og sikre den største massemobilisering i det britiske demokratis historie demokrati."

Spørgsmålet er, hvad der skal mobiliseres på - det giver artiklen ingen eller kun ringe bud på!

EU-begejstringen står for fald, og de gamle regeringsbærende partier der har holdt hånden over eliiten - bløder!

Lønningernes fald (som nævnes specifikt) har vist ikke meget med Brexit at gøre - måske tværtimod.
Vi kan, og tyskerne kan - fortælle en historie om hvordan den sociale dumping som er sat i scene af EU smadrer vilkårene på arbejdsmarkederne i vores del af verden. Brexit eller ej!

Labour kan ikke bare pludselig "række ud efter vælgere" som ikke er forstår partiets politik, som i BEDSTE fald er splittede i EU-spørgsmål. Det er useriøst!

Michael Kongstad Nielsen

De skal gå ind for Brexit på en god gammeldags labour-politisk måde

Hverken May eller Corbyn er "parti-ejere" - de har givet vis en gruppe af nærtstående partifæller med tilhørende netværk , som er medansvarlige for at afstikke de politiske pejlemærker, strategier o s v.

Hvis det hele "bare" var et personspørgsmål, så ville en udskiftning af Corbyn løse problemerne, men det stkker nok dybere og drejer sig vel om uforenelige holdinger inden for Labour - og det tager nok en del år at få "udglattet".

De britiske konservative kan iøvrigt også hurtigt løbe ind ei interne stridigheder, der kan "nedgradere" dem til at være lige så "svage" som Labour.

Iøvrigt så er det vel Labours arbejdsløse medlemmer , der mest går ind for en hård Brexit ?
(De har ofte en holdning til udlændinge, der minder om den, vi finder i Dansk Folkeparti?)

Niels Duus Nielsen, Finn Thøgersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Kriseramte Labour er den største årsag til en konservativ jordsskredssejr

Ole Rasmussen

Jeg vil mene, at hvis englænderne stemmer på May, så er de squ selv ude om det.

Niels Duus Nielsen, erling jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Corbyn er måske den mest velegnede leder, så det er godt, at han ikke er alene om at skulle føre politikken. Man må også undre sig over, at vælgere til et solidarisk venstrefløjsparti efterspørger en leder.

Steffen Gliese

er måske IKKE, skal der stå, men det fremgår vel af meningen. Jeg har noget med 'ikke', som aldrig rigtigt når at komme i mine kommentarer, mærkeligt nok.

Jeg krydser mine fingre for Corbyns & Melenchon i håb om FRED for hele VERDEN.

Finn Thøgersen

"Men partiet må på en eller anden måde også imødekomme de 48 procent, der stemte Remain"
Af en aller anden grund føler jeg mig overbevist om at hvis tallene havde været vendt om og Remain havde vundet, var der ikke blevet ofret mange sekunder på de 48 procent der i det scenario havde stemt Leave...

"Labour må gå efter at sikre britiske forbliven i det indre marked og toldunionen"
Problemet her er at EU har meldt klart ud at så følger det indre arbejdsmarkede og EU domstolen udeleligt med, og for den store gruppe af Labours arbejdervælgere der stemte Leave er det vist en ret så uspiselig kombination ?

Det er nu engang ganske svært at blande ild og vand så alle er tilfredse...

Rent valgtaktisk kan Soft Brexit godt vise sig at være den mindst katastrofale af de muligheder de har i håbet om at det kan bremse tabet til LibDems blandt byeliterne og at deres frafaldne arbejdervælgere bliver splittet mellem Conservative og UKIP, men det er en ganske farlig linedans som meget let kan ende med store tab i begge ender...

En tredie Labour vælgergruppe er de store grupper af indvandrere fra imperiet som ikke er særligt interesserede i EU spørgsmålet og normalt er solide Labour vælgere.
Komedien ville være fuldendt hvis fx RESPECT benytter lejligheden til at vise at de kan selv i fx Birmingham, Tower Hamlets og en række andre områder...

Og Skotland, tja SNP kan højest vinde 3 pladser men potentielt tabe meget mere.
Det er værd at erindre at meningsmålingerne i længere tid har vist at et klart flertal blandt skotterne er imod at afholde en ny selvstændighedsafstemning
Med Labours svaghed har Conservative og i nogle områder LibDems en chance for at samle anti-SNP stemmerne. Det var det man så ved sidste valg til det skotske parlament hvor Lab/Con/Lib reelt delte distrikterne mellem sig så de ikke spildte for mange stemmer..