Klumme

Laura Lindahls problem med kvinder er, at de er kvinder

Hvis kvinders indsats skal opnå fuld anerkendelse, må småselvhadende kvinder holde op med at spejde efter manden som målestok
Hvis kvinders indsats skal opnå fuld anerkendelse, må småselvhadende kvinder holde op med at spejde efter manden som målestok

Mikkel Berg Pedersen

Debat
4. april 2017

Informations Moderne Tider har spurgt Liberal Alliances familieordfører og medlem af ligestillingsudvalget, Laura Lindahl, til hendes mening om Kvinfos ekspertdatabase. Anledningen er selvfølgelig de nyeste angreb på Kvinfo, hvad der ikke gør hendes svar mindre interessant.

»Hvis jeg var ekspert i noget, ville jeg allerhelst stå på en liste over eksperter – ikke kvindelige eksperter,« lød svaret.

Men hvis Laura Lindahl var ekspert i noget, der kvalificerede hende til Kvinfos ekspertdatabase, så ville hun komme til at stå på en liste over eksperter! Højt kvalificerede eksperter.

Når listen i hendes øjne ikke er ’fin’ nok, må det betyde, at det er en anden målestok, hun vil måles efter: mænd. For mænd er målestokken, som allerede Simone de Beauvoir konstaterede. Uden mænd gælder ekspertisen ikke rigtigt.

»Det bliver for meget fokus på køn,« fortsatte Laura Lindahl, uden åbenbart at gøre sig klart, at hun netop havde fokus på køn, når hun ikke ville måle sig med kvindelige eksperter.

For at sige det umisforståeligt:

Jeg vil påstå, at der bag ved overvejelser som hendes ligger et subtilt kvindeligt selvhad, der dukker op igen og igen, og som måske er en af de mest uhåndterlige og uhåndgribelige grunde til, at vi ikke har ligestilling og lige vilkår for begge køn.

Lige nu er det Kvinfo, der er til debat, men vi så det samme sidste år, da litteraturforskeren Mette Høeg leverede en bredside mod kvinder uddannet på Forfatterskolen. »Ucharmerende vrængende og pinligt performativt forsøger de at hævde kvinders kropslige oplevelser og subjektivitet,« skrev hun i 2016. I virkeligheden havde disse ’flittige piger’(!) ikke andet på hjerte end deres »personlige og dybest set fuldstændig uvedkommende historie« i »al sin uvedkommende kønslige og så videre partikularitet.«

I modsætning til tidligere, hvor vi især havde mænds kvindebeskrivelser – fra Flauberts Madame Bovary til Rifbjergs Anna (jeg) Anna – har vi i dag en lang række forfattere, der ved, hvad de taler om. Kvindelige eksperter.

Men ikke i Mette Høegs øjne. Hendes diskurs var afstandtagende til kvindelige oplevelser af krop og køn i en grad, så den nærmede sig væmmelse. Kvindehad blev hun beskyldt for, men når en kvinde i så voldsomme vendinger lægger afstand til kvinders beskrivelser af krop og køn, vågner mistanken om selvhadet unægtelig også her.

Selvfølgelig skyldes problemet ikke kun kvinder, selv om det kun er kvinder, der kan løse det. Det kvindelige selvhad har bund i noget: Der er et træk, som lige fra begyndelsen har fulgt kvindekampens sejre, nemlig at bedrifterne nedgøres, så snart der står en kvinde bag. Og det gælder ikke kun videnskabelig og litterær ekspertise. Mænd og kvinder vurderes slet og ret forskelligt.

I 2010 foretog professor Frank Flynn, Harvard Business School i USA, et forsøg. Han bad to grupper studerende vurdere personen bag et succesfuldt cv. Den ene gruppe fik at vide, at det drejede sig om ’Heidi’, den anden at cv’ets indehaver hed ’Howard’.

Heidi-gruppen nåede frem til, at cv’et viste en aggressiv, ikke særlig sympatisk person, som de ikke ønskede at arbejde for.

Howard-gruppen mente, at cv’et tegnede et billede af en katalysator, et branchefyrtårn og en fantastisk person, der kunne få tingene gjort, og som de generelt godt kunne lide.

I Kvinfos ekspertdatabase står Heidi sammen med alle de andre Heidi’er. Og heldigvis for det, alene af den grund kan vi ikke undvære Kvinfo. Men skal kvinders indsats opnå fuld anerkendelse, må småselvhadende kvinder holde op med at spejde efter manden som målestok.

Derfor hepper jeg også glad på twerkende røve og kvinder, der flasher deres seksualitet, fordi de ser den som deres egen og ikke samfundets eller mændenes. De har fattet noget vigtigt, de bruger sig selv som målestok.

Men så længe kvinder ikke slipper selvhadet, vil det, der er i vejen med kvinder, stadig være, at vi er – kvinder.

Karen Syberg er kulturjournalist og forfatter

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er ikke nemt at være os mennesker.

Som man sagde i meget gamle dage, før 2017 og før emancipationens indtog i samfunds- og kønslivet, lagde visse hindringer i vejen for opretholdelsen af naturfilosofiens berettigelse som eneste plausible fortolkning af denne alment kendte konstatering og erfaring - Kvinde er kvinde værst – men ikke mere tør bare antyde stadig kunne indeholde en vis grad af sandhedsværdi i forbindelse med kvinders indbyrdes kamp om mænds gunst, i hvert fald de største og stærkeste, hvor de mere opfindsomme ungmøer i dag har lanceret det seneste spektakulære modefænomen – Twerk – som givetvis er et effektivt middel til at indfange rigtige mænds opmærksomhed, de tænker jo kun på én ting, ligesom dengang nede på savannen, når de unge møer følte sig mandbare i naturens kalden på kvinders eneste og fornemste eksistensberettigelse – nemlig at føde hans børn - som selv en Luther diverterede almuen med og nok ikke helt er gået af mode i visse arkaisk-religiøse populationer, selv i dette jubelår …

Bagefter står så ægtemagen i andre mere moderne populationer for tur til at blive opdraget og gud nåde og trøste ham, hvis en fremmed indladende ’twerkmås’ bliver genstanden for hans altid vågne jagtinstinkter … ;-)

https://www.information.dk/debat/2016/02/kvinde-kvinde-vaerst-anno-2016

"»Det bliver for meget fokus på køn,« fortsatte Laura Lindahl, uden åbenbart at gøre sig klart, at hun netop havde fokus på køn, når hun ikke ville måle sig med kvindelige eksperter."

Det er en noget bagvendt logik der bliver demonstreret her. Det liberale argument imod "kvindelig eksperter" er at kvinder ikke har brug for særlige lister, kvoter og andre særlige hensyn. Mænd har historisk domineret nær alle slags konkurrencer på nær gymnastik, så "kivndelige eksperter" giver da klare konnotationer til women's chess world championship, kvindehåndbold women's triathlon championship etc. I disse slags arrangementer og sportsgrene kan mænd ikke konkurrere, og af god grund. "mandefodbold", "men's 100 metre", "mandeskak", "herrehåndbold" er misvisende navne, da kvinder godt må konkurrere her: De kan bare ikke.

Der er sgu da klart at du hellere vil være "world champion" end "women's world champion" - og at I bliver tøsefornærmede når man ikke gider stå på jeres kønspolitiske lister, så kan man da ikke så indvende det er DE ANDRE der har fokus på køn!?

Det er kvinfo der begår kvalificeret kvindehad her: Laura Lindahl og Mette Høeg har ikke samme kønspolitiske ståsted, og derfor er de åbenbart selvhadende sexister. Det er sgu flot piger.

Begrebet om kvindelige eksperter skulle give mening hvis der var noget kvinder var særligt gode til, hvilket synes at være præmissen.

"I modsætning til tidligere, hvor vi især havde mænds kvindebeskrivelser – fra Flauberts Madame Bovary til Rifbjergs Anna (jeg) Anna – har vi i dag en lang række forfattere, der ved, hvad de taler om. Kvindelige eksperter."

Men hvis dette er sandt, så følger det nødvendigt at der også er ting mænd er bedre til - medmindre kvinfos kønspolitik er kønssupremacistisk i sin, hvilket ikke ville overraske mig. Men lad os sige det ikke er en organisation af denne art.

Måske er det så de ting som mænd skulle være særligt gode til som Lindahl selv mener at kunne konkurrere med, og i hvert fald ikke ønsker at påforhånd skulle kønsmæssigt defineret ligamæssigt.

Dét er da netop en femistisk position: at kvinder kan konkurrere på lige fod med mænd så snart de ikke bliver institutionelt diskrimineret mod, og som følge ikke behøver særlige lister for at trives.

Hvis dette er Lindahls position så er hendes eneste forbrydelse at hun ikke er af den opfattelse at kvinder i Danmark systematisk diskrimineres på nævneværdigt niveau.

Og Høegh er sgu da fri til at synes kvindelige forfattere er for selvfølende - en mening en mand ville gøre en mand socialt ekskluderet fra en del sammenhæng i Danmark. Betyder det så at det er en mening kun en "kvindehader" kunne logisk muligt besidde?

Anders Jensen

Sjovt at det eneste argument forfatteren af artiklen kan fremføre er en fejlslutning og et personangreb.
Hvorfor forholde sig rationelt til spørgsmålet, når man kan forgifte brønden.

Jonas Karlsen

Man skal altid have i baghovedet, at hvide kvinder stadig er verdens næstmest priviligeret gruppe.

Hvor mænds religion er målestokken - ikke kvinders postulerede selvhad.
Man skulle jo i al sin naivitet tage det for givet, at Kvinfo ville tage hånd om ’Mor Danmark’ inden hun blev befalet at vikle en klud om hovedet, kun gå ind bagerst i bussen, hvor man plejer at stå ud og i det hele taget holde sig i baggrunden, men helst blive hjemme og stå til rådighed …
En undladelsessynd med indbygget straf i tidens fylde …