Læserbrev

Lovlig narko redder liv

Debat
18. april 2017

Vi unge ved godt, hvor nemt det er at få fat i dem. Stofferne. Prikker man et par stykker på skulderen på natklubben, tager det højest 15 minutter at få fat i en pusher. Men unge har ingen idé om, hvad de får i hænderne, når de køber stofferne på natklubben eller gadehjørnet.

Fordi vi lader de kriminelle stå for salget, er stofferne på markedet blevet vanvittigt farlige. Stofferne er oftest forstærkede med andre stoffer, kemikalier eller lignende, og unge får ingen vejledning, når de begiver sig ud i at prøve stofferne. Forbrugersikkerhed og vejledning er nu engang bare ikke ydelser, som rockere og pushere leverer.

For et stykke tid siden døde Andreas, en 18-årig gymnasieelev, efter han sprang ud af ud fra en altan. Han havde taget stoffet LSD og havde fået et ’bad trip’. Det stof, som Andreas indtog, var fyldt med farlige kemikalier og mindede meget lidt om LSD. Samtidig med det, havde Andreas røget hash, som gjorde, at han langt nemmere kunne få et bad trip.

Hvis LSD havde været lovligt, havde Andreas måske været i live i dag.

Havde Andreas mødt en professionel fagperson på et apotek, da han ville tage LSD, ville han have fået et langt mindre farligt stof. Derudover ville han have fået at vide, hvor farligt det er at kombinere hash og LSD. Vi kan kun sikre, at stoffer ikke indeholder benzin, rottegift og andre farlige kemikalier, hvis vi får det ind på et lovligt marked.

Sidste år opsatte en musikfestival i Cambridgeshire et forsøg, hvor unge kunne få testet deres stoffer hos professionelle lovligt. En fjerdedel af de unge valgte at smide stofferne ud, efter de havde fået deres test tilbage. Stofferne havde enten været noget helt andet, end pusherne havde solgt dem som, eller havde været farligere, end de unge troede. Hvor ville jeg ønske, at alle danske unge havde mulighed for det samme.

Hvis vi skal løse nogle af de enorme problemer, som stofferne bringer med sig, kræver det, at vi tør stoppe forbudspolitikken. Stopper vi krigen mod narkotika, kan vi sikre, at unge har adgang til stoffer, som ikke er lige så farlige, og vi kan sikre, at de får den nødvendige vejledning. Det ville redde liv. Det gør forbud ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her