Mordet på humanismen

Socialdemokratiets magtfulde gruppeformand jager kernevælgere ud i bundter
21. april 2017
Delt 7 gange

Forleden forklarede Henrik Sass Larsen igen og denne gang under en vis efterfølgende opsigt at under hans og Mette Frederiksens ledelse af Socialdemokratiet er humanismen endegyldigt afskaffet.

Sass Larsen betegner således Socialdemokratiets gamle bekendelse til oplysningen og det moderne gennembrud, til den sociale stat og retssamfundet for utopisk humanisme. Folk, der sympatiserer, er utopiske humanister. Ifølge Larsen.

Man kan i denne optik – og Mette Frederiksens må man gå ud fra – næppe forestille sig noget værre end vælgere, der måske hidtil har stemt socialdemokratisk og i total misforståelse opfattet partiets historiske vision og livssyn netop som humanismens respekt for menneskets ret til udvikling i frihed og under moralsk ansvar for medmenneskene.

Den slags utopisk fis praktiseres i den bedste af alle verdener i uafhængighed af ydre autoriteter såsom kapitalister, kvotekonger, generaler og præster og respekterer individets frihed fra fordomme, tvang, undertrykkelse, misbrug af de svage og udsatte – samt politisk demagogi. Kort sagt drømmen om samfundet med iboende humanisme.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Poul Solrart Sørensen
  Poul Solrart Sørensen
 • Brugerbillede for Jan Pedersen
  Jan Pedersen
 • Brugerbillede for Bjarne Bisgaard Jensen
  Bjarne Bisgaard Jensen
 • Brugerbillede for Alvin Jensen
  Alvin Jensen
 • Brugerbillede for Holger Madsen
  Holger Madsen
 • Brugerbillede for Tino Rozzo
  Tino Rozzo
 • Brugerbillede for Per Klüver
  Per Klüver
 • Brugerbillede for Hans Larsen
  Hans Larsen
 • Brugerbillede for Rasmus Knus
  Rasmus Knus
 • Brugerbillede for Peter Salling
  Peter Salling
 • Brugerbillede for Niels Nielsen
  Niels Nielsen
Poul Solrart Sørensen, Jan Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Holger Madsen, Tino Rozzo, Per Klüver, Hans Larsen, Rasmus Knus, Peter Salling og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Palle Wang

Stem på Enhedslisten, som - pudsigt nok, når man tænker på dens baggrund - er det eneste parti, som stadig har de gamle socialdemokratiske værdier som deres DNA.

Carsten Wienholtz, Poul Solrart Sørensen, Benny Larsen, Egon Stich, Peter Andersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Torben Skov, Per Klüver, Hans Larsen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Johnny Werngreen
Johnny Werngreen

Den i ytring og fremtoning altid selvovervurderende Henrik Sass Larsen og den famlende Mette Frederiksen holder udsalg af socialdemokratiske mærkevarer, som så bliver erstattet af billige kopivarer. Forsøget på at bevare levebrødet ved at tækkes de nedadsparkende giver forhåbentlig bagslag, for hvem vil have dårlige kopier, når man kan få den ægte vare til samme pris? Spørgsmålet er, om der er en vej tilbage, for viser forsøget ikke netop, at de aldrig har besiddet den anstændighed, der har altid har været en del af partiets eksistensberettigelse?

Carsten Wienholtz, Niels Baadsgaard, Peter Andersen, Ole Christiansen, Per Klüver og Peter Salling anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Rasmus Knus

I tilfældet HSL er det ikke bare humanismen, men også anstændighed, respekt, pli osv. som åbenbart skal bankes helt fladt inden det skylles ud.

Man kan gøre det grove arbejde i politik mere eller mindre elegant. HSL sprænger skalaen i en grad, så man formoder en karakterbrist.

Carsten Wienholtz, Niels Baadsgaard, Carsten Mortensen, Torben Skov, Alvin Jensen, Flemming Berger og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jan Weis

Nogle betragter sig selv som praktiserende humanister, men kan ikke fordrage mennesker.

Hvem vil ikke helst være en stor betingelsesløs humanist og dyreelsker, men problemet er desværre, at nogle dyr kaldes rovdyr og af forklarlige årsager hellere vil æde dig end at klappe den hånd, som fordrer dem med hvad som helst uønsket og for dem uforståeligt præk …

Det minder lidt om dengang de allerførste kristelige missionærer rejste ud til urfolkene med bibel i hånd og sværdet parat, men pludselig stod uden hoved, blev puttet i den sorte gryde og spist, når prælaten var mør nok – det mættede nemlig mere end en omgang betinget humanisme …

Tag på en dannelsesrejse i f.eks. Mellemøsten og opdag, at du dér befinder dig hinsides en utopisk humanismes anvendelighed - anvendt blåøjet humanisme er ikke universel, men i dag er blevet vendt til den rene selvmordskommando for en forsvindende lille population på 5 millioner contra 5 milliarder, hvor en praktisk humanisme, som Sass opererer med, men klummenisten behændigt undlader at nævne, nok er mere fremkommelig og levedygtig, i hvert fald til indvortes brug på hjemmebane …

De fleste erkendelser siden Oplysningen her i vores del af verden er i fuld gang med at blive gjort til skamme og nulstillet – alt fra Kant til selv Grundtvig fortæller et flertal, vi bare kan stoppe skråt op, og inden da bliver vendt mod os selv af modsatrettede især religiøse kræfter, historiens ironi – men det har utopisterne endnu ikke opdaget – i stedet slås disse postmoderne dogmatikere til sidste åndedræt …

T. Pedersen, Christian Larsen, odd bjertnes og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jørgen Garp

"Sass Larsen lægger i sine håndfaste udtalelser så heftig afstand til traditionen og til efterkrigstidens historie og videreudviklede værdier, at han pudsigt nok selv bliver eksponent for en endnu fjernere fortid" s forstening!

Georg Metz henviser lidt upræcist til "de gamle pampere i seler og cerutter" som pendant til Sass Larsens "humanismefri velfærd.. med utopier omsat til konkurrecestaten."

Metz overser, at det er værre end som så og egentlig uretfærdigt mod de gamle pampere.
Det Sass og opportunister som Dan Jørgensen og Mette Frederiksen genopliver fra de døde er meget tættere på og bedre beskrevet som ny-stalinisme!

Niels Nielsen, Poul Solrart Sørensen, Ebbe Overbye, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Søren Lystlund
Søren Lystlund

R skriver ikke SL
En kendt islandsk lyrikerer skriver om nutidens mennesker. Hurtigt oversat. " Jeg river mit hjerte ud og hænger det uden på mit bryst, som en orden", eller se, alle hvor god jeg er. Der er noget om snakken. Spørgsmålet er, om ikke den største humanist er den, der giver flest mulige adgang til et godt, frit og sikkert liv. Når det er sagt, så er det ærgerligt, hvor få socialdemokrater udviser socialdemokratisk sindelag. S har brug for flere intelligente politikere, d.v.s. større talentmasse. Vi kan også konstatere, at de Radikale er blevet helt mørkeblå.

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Vrøvl, Torben K. Jensen, det er velfærdssamfundets opgave at løfte de fattige kulturelt, så de kan deltage i samfundslivet uanset deres vaklende økonomi.

Carsten Wienholtz, Niels Baadsgaard, Torben Kjeldsen, Søren Lystlund og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Netop, Jørgen Garp: den evige kamp for arbejdets lutrende virkning på menneskesjælen.

Brugerbillede for Peter Hansen

Socialdemokratiet er såmænd forhåbentligt bare gået fra blind humanisme uden konsekvensberegning, til oplyst intelligent humanisme.

Jeg spår, at mange hedengangne socialdemokrater vil genopstå og stemme på dem ved næste valg, men det kræver selvfølgelig også en overbevisning om, at man også tænker på forbedringer for de svageste danskere, de arbejdsløse, de syge, de ældre og den almindelige lønmodtager, og ikke igen ridder med på den liberalistiske økonomiske nedskærings reformbølge, som kun rammer dem der har mindst, og hvor dem der har mest igen og igen ikke bliver ramt, skånet eller hvor vilkårene direkte bliver forbedret, så de kan bliver endnu rigere, og bidrage endnu mindre til almenvældet.

Niels Baadsgaard, Christian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for odd bjertnes

Det er utopisk tilgang der er blevet kritiseret af Sass Larsen, ikke humanistisk - men de utopiske tilgange, der er relevante i socialdemokratisk sammenhæng at forholde sig til, er gennemgående 'humanistiske' .... klart.
Faldt over denne sætning her til morgen : '(den utopiske humanist) er den første livsform der forsøger at overleve helt uden mønstergenkendelse' .... tjae :D

Brugerbillede for Peder Kruse

Humanisterne er de gode, og resten er de ikke gode, de menneskelige og de umenneskelige. Hvor svært kan det være ? Intet lutrer som at møde sit velvalgte spejlbillede som noget af det allerførste hver morgen.

Brugerbillede for Torben K L Jensen
Torben K L Jensen

Gliese
Du har uendelig ret - og Danmark bør gå foran som et godt eksempel for alle de andre samfund-med danskerne uden det går ud over fællesskabet og sammenhængskraften.

Brugerbillede for Poul Solrart Sørensen
Poul Solrart Sørensen

Før hen har socialdemokratiet haft det problem at folk til venstre for midten ikke har gidet socialdemokratiet på grund af manglende nye visioner og floskler om gamle dage og nu har vi så helt nye tider, hvor folk ikke engang gider at forholde sig til socialdemokratiet.... socialdemokratiet har adopteret venstres og DF's livsyn og det er helt ligegyldig klasse egoisme, der ingen visioner har ud over deres egen lille parcel.... det er ikke Mimi Jackobsen der har meldt sig ind i socialdemokratiet, det er socialdemokratiet der nu har meldt sig ind i centrumsdemokraternes visionsfri univers, hvor klasse egosime er gud.

Brugerbillede for Philip B. Johnsen
Philip B. Johnsen

Manual observatoriet har i tirsdags målt 410.28 ppm CO2, ingen overraskelse med omfanget af 'alternative fakta' eller løgn i bl.a. dansk politik, ikke mindst fra S.

Fakta er at S er en fiasko, der er intet vundet med S, der er ingen fremskridt gjort med S, det går stadigvæk den forkerte vej, kun omfanget af S løgnene og svigtet, er stadig uoverskueligt for de fleste, men regnskabets time kommer og alt kommer frem i lyset.

Brugerbillede for Peder Kruse

S har bragt Manua ppm op over firehundrede og ti i tirsdags, men de kan bare vente sig med centrumdemokraterne tilbage på banen. Det her er klasse.