Læserbrev

Nej til at hæve pensionsalderen endnu mere

Debat
1. maj 2017

1. maj er en god anledning til, at Lars Løkke endegyldigt dropper sine planer om at hæve pensionsalderen endnu mere.

Mange mennesker i 50’erne er allerede i gang med at planlægge, hvordan livet skal se ud, efter at de har trukket sig tilbage. Med tid og overskud til børnebørn, ægtefæller, familie og venner. Hvad kan de regne med nu? Hvor meget længere end forventet skal de blive på arbejdsmarkedet? Et, to eller tre år?

Vi ved det ikke. For regeringen vil ikke svare, når vi spørger.

Hvis regeringens egne regnestykker skal gå op, skal den hæve pensionsalderen i hvert fald to år mere. Så kan dem på 57 først gå på pension som 69-årige. Det går ikke, og vi går ikke med til det.

Mange med hårdt fysisk arbejde er allerede nedslidte. Det er hårdt for kroppen at arbejde på byggeplads eller i butik. Det er hårdt at løfte ældre eller bære rundt på børn. Den slags job er der ikke mange af på Christiansborg, men der er mange af dem i samfundet.

Og mange af dem, der gør det, kom tidligt ud på arbejdsmarkedet. Hvis du begyndte at arbejde som helt ung, har du fortjent gode muligheder for tilbagetrækning.

Fortalerne for en højere pensionsalder siger, at vi skal arbejde længere, fordi vi lever længere. Men det hører med til historien, at pensionsalderen allerede stiger, i takt med at levealderen stiger. Det besluttede et flertal i Folketinget i 2006.

Socialdemokratiet var med i aftalen og tager ansvar for den. Enhedslisten og SF stod udenfor. Nu står vi sammen imod Lars Løkkes forslag. Vi er imod, at en af Europas højeste pensionsaldre bliver hævet endnu mere. Og det er mange andre også. Et flertal i befolkningen er imod. Et flertal i Folketinget er imod.

Automatargumentet om, at vi har brug for flere hænder på arbejdsmarkedet, holder nemlig ikke længere. Nu er de fleste andre end regeringen enige om, at opgaven er at skaffe de rigtige hænder. I stedet for at hæve pensionsalderen, skal vi investere i uddannelse og efteruddannelse. Så danskerne også har de rigtige kvalifikationer i fremtiden.

Der er ikke nogen økonomiske grunde til at gennemføre regeringens politik. Og der er heller ingen udsigter til, at regeringen får den igennem. Men indtil Løkke erkender det, må danskerne leve med usikkerheden.

Usikkerheden skaber utryghed uden grund. Det er danskerne ikke tjent med. De har krav på klare svar, og vi har et til dem: Vi siger nej til at hæve pensionsalderen endnu mere.

Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her