Læserbrev

Parlamentarismen står fast i ministerstorm

Debat
11. april 2017

Anton Geist kritiserer i lederen den 1. april den ministerstorm, Esben Lunde Larsen (V) blev genstand for, da han ikke havde informeret Folketinget tilfredsstillende. Det er imidlertid tilfredsstillende, at ministerens partileder ikke har forsøgt at presse Folketinget fra at kritisere eller vælte ham, som det skete i de to seneste ministerstorme.

Det væsentligste i Ole Birk Olesens (LA) nylige sag var ikke den politiske og polemiske konflikt mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, men at der foregår en magtkamp mellem regeringen som udøvende magt og Folketinget som lovgivende magt. Folketinget skal kontrollere regeringen. Vi kan ikke have ministre siddende imod et folketingsflertals vilje.

Den 10. marts kunne man nemlig forstå i offentligheden, at Liberal Alliance ikke ville acceptere, at transport- og ikke mindst postminister, Ole Birk Olesen, blev væltet ved et mistillidsvotum fra et flertal i Folketinget. Partiet ville i givet fald trække alle sine ministre fra regeringen.

Med denne udmelding lagde Liberal Alliances regeringsmedlemmer pres på Folketinget i et forsøg på at frede én minister i denne sag og som konsekvens alle Liberal Alliances ministre mod fremtidig mistillid fra Folketinget.

Statsministerpartiet Venstre indlod sig på samme strategi op til Eva Kjer Hansens (V) ministerafgang, hvor statsministeren truede sit konservative støtteparti med, at han hellere ville udskrive folketingsvalg end acceptere sin ministers afgang. Det er skæbnens ironi, at netop Venstre svækker parlamentarismen, for det var Venstre, der med overtagelse af regeringsmagten i 1901 indførte parlamentarismen.

Jeg er således ikke enig med Anton Geist i, at ministerstormen mod Esben Lunde Larsen perverterede Folketingets rolle som regeringskontrollant. Jeg mener omvendt, at regeringen nu to gange har forsøgt at stække Folketinget, som må stå fast på sin parlamentariske ret og pligt. Den seneste ministerstorm viser måske, at parlamentarismen nu står bedre fast.

Peter Westermann, tidl. MF for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her