Læserbrev

Stress, depression og angst æder folkesundheden op

Debat
28. april 2017

Antallet af danskere med psykiske sundhedsproblemer er eksploderet over de senere år. Flere bliver stressede, får angst eller udvikler depressioner.

Udover at være en stor udfordring for det enkelte menneske er de tiltagende mentale helbredsproblemer også en stor samfundsmæssig omkostning. Mentale sundhedsproblemer er faktisk den største sygdomsbyrde i vores samfund, og derfor bør vi blive langt bedre til at forebygge.

Det er veldokumenteret, at eksempelvis psykoterapi har stor effekt. Alligevel er behandling med psykofarmaka stadig kraftigt stigende, og ofte også den eneste behandling man får tilbudt.

I SF mener vi, at behandlingspaletten bør bredes ud, så medicin ikke er førstevalget i behandling af angst og depression. Det kræver, at vi gør det nemmere at få anden behandling og samtidig sørger for, at det ikke er borgernes pengepung, der afgør, om de kan få hjælp.

Vi foreslår gratis psykologhjælp for unge mellem 15 og 24 år. Det er allerede sket i mange kommuner, og det er på alle måder sund fornuft at forebygge problemerne. Samtidig vil vi gøre tilskudsordningen til psykologhjælp permanent og sørge for, at den gælder uanset borgerens alder. Vi tror faktisk på, at det vil være gavnligt for samfundet at tage hånd om problemerne så tidligt som muligt.

Endelig mener vi, der skal afsættes midler til ekstra tilskud til psykologhjælp for socialt udsatte grupper. Det er velkendt, at socialt udsatte oftere har psykiske problemer. Uden behandling risikerer vi, at mange ender i psykiatrien, fordi de ubehandlede psykiske lidelser udvikler sig. Det kan vi ikke acceptere.

Vi skal blive langt bedre til at forebygge menneskers mentale problemer, så de ikke vokser sig større og værre end nødvendigt. Det vil være en langsigtet investering både for det enkelte menneske, men også for samfundet.

Trine Torp er social- og psykiatriordfører i SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Vil det ikke på længere sigt være en ide for politikere at begynde at FOREBYGGE problemer fremfor hele tiden at brandslukke på symptomer?!

Anne Eriksen, Søren Roepstorff, Niels Duus Nielsen, Ole Christiansen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Rigtig mange bliver syge, deprimerede og stressede, når de rammes af arbejdsløshed. Ikke mindst pga. de økonomiske problemer det medfører.
SF sad i regering da man halverede dagpengeperioden til 2 år, hvorefter den står på kontanthjælp (hvis man er heldig) og 225-timers regel, nyttejobs, ingen ferie, rigide regler, kontrol og anden form for organiseret idioti, der driver folk til vanvid, -med mere stress, depression, angst osv til følge.
Trine Torp. Der er ingen sammenhæng mellem hvad I siger og hvad I gør.
I solgte alt til Vestager og Corydon. Det bliver husket. -så spar os for denne gang hykleri !

Anne Eriksen, Torben Skov, Slettet Bruger, Tinne Stubbe Østergaard og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Tinne Stubbe Østergaard

Politikerne skal skabe de administrative og økonomiske rammer, der sikrer den bedste samfundsudvikling og de bedste levevilkår for ALLE samfundsborgere. De flest af vore politikere mangler visioner, humane værdier, fornuftige perspektiver - og almindelig sund fornuft.

Otto Leisner formulerer det meget klart: https://www.youtube.com/watch?v=2xzNutO_qgA

Slettet Bruger

Stress, angst og depression. Det ville ellers ikke være dårligt, hvis psykoterapi kunne løse de mange fundamentale problemer med rammerne i folks boligsituation, arbejde og økonomi. Behandlingssektoren forsøger bare allerede at snakke mange mennesker fra konkrete løsninger på reelle problemer, fordi systemet alene vide er for stift og for bureaukratisk, og det kan her opleves frustrerende og kontraproduktivt at skulle nøjes med at vælge mellem pest og kolera i form af bivirkningstung medicin og den snak, som her kaldes at brede paletten ud.