Læserbrev

Akademikerhad giver ikke bedre erhvervsuddannelser

Debat
29. maj 2017

Kaare Dybvad (S) mener i kronikken »Det er kynisk at blive ved at smide uddannelsesmidlerne efter den kreative klasse« (den 22. maj), at flere uddannelsesmidler skal bruges på blandt andet erhvervsuddannelserne i stedet for på akademikere.

Endnu engang er vi vidne til, at folketingspolitikere opstiller en falsk modsætning mellem erhvervsuddannede og akademikere. En modsætning, som har til formål at skabe splid mellem faggrupperne.

Dybvad skriver i sit indlæg, at der er en indædt tro på det teoretiske over det praktiske. I stedet for at give konkrete bud på, hvordan vi løfter fortællingen om erhvervsuddannelsernes værdi for samfundet, bruger Dybvad i stedet sin spalteplads på at nedgøre akademikere.

I stedet for at argumentere for, at erhvervsuddannelserne skal have et løft, så reduceres pointen til at handle om akademikere, der bærer skylden for den manglende prioritering og værdsættelse af vores erhvervsuddannede.

For selvfølgelig skal erhvervsuddannelserne have et løft. Og det løft skal vi i fællesskab kæmpe for på tværs af uddannelsesretninger. Men løftet kommer altså ikke af, at politikere forsøger at spille os ud mod hinanden, når de i stedet burde anerkende den værdi, som skabes i et samspil. For vores samfund kan ikke køre rundt, hvis ikke vi både har erhvervsuddannede og akademikere med uddannelser af højeste kvalitet.

Derfor er der ingen af os, der kommer til at blåstemple de nedskæringer på flere uddannelsesretninger, som vi er vidne til. Folketingspolitikere på begge sider af midten har skåret massivt ned på alle vores uddannelser – så når de siger, at der blot skal tages fra universiteterne for at give til erhvervsuddannelserne, så runger det hult.

Vi nægter at købe præmissen om, at vi løfter nogle ved at nedgøre andre. Og vi håber på, at politikere som Kaare Dybvad vil være med til at hæve ambitionsniveauet for vores fælles uddannelser.

Helene Flensborg Glundholt, formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation og Sana Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Der er flere sider i dette: 1) der er ganske rigtigt sket et voldsomt boom i unge, der går i gymnasiet og får en videregående uddannelse; men det har desværre været på bekostning af niveauet, hvilket er en kedelig socialdemokratisk taktik i mange sammenhænge: vi sænker barren - i stedet for at øge indsatsen for at hæve niveauet for flere; 2) de job, som mange af de nye akademikere skulle bestride, nedlægges, hvor der tværtimod burde oprettes flere, så samfundet kan høste gevinsten af de højtuddannedes ekspertise; 3) velfærdssamfundet bygger i den anden ende på, at man ikke behøver at bevæge sig opad i værdikæden for at få et godt liv - det er helt i orden at påtage sig nogle af de mange funktioner, der stadig skal udføres, og få en god løn for det. Til en bisættelse, jeg sang til, havde den døde skrevet en erindringsskitse, der blev læst op fra, og det var historien om det gode samfund, hvor almindelige, hårdtarbejdende mennesker kunne få råd til hus, bil, båd og børneflok. Det var meget bekræftende for mit eget, kernesocialdemokratiske synspunkt, at det er sådan, et retfærdigt samfund er.

Eva Schwanenflügel

Jeg er helt enig i artiklen. Det er dybt problematisk at Socialdemokratiet nu begynder at nedgøre akademikerne og tegne et billede af, at de har ansvaret for uligheden i uddannelserne, og i øvrigt også for alle de andre fejlslagne eksperimenter som fx. Strukturreformen, som skiftende Christiansborg-politikere har foretaget sig med Danmark. Endnu et forsøg på del-og-hersk strategien, nu med akademikerne som syndebukke. Føj!

Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, Eva Schwanenflügel, sandheden er jo, at de mange akademikerbørn, der studerer, har bedsteforældre med en baggrund i 'almindelige' lønmodtagerjob, endog ringe lønmodtagerjob. Det socialdemokrati, jeg voksede op med, foragtede ikke almindelige lønmodtagere, men ønskede at give dem andel i 'det gode liv' igennem et velfærdssamfund, der gav adgang for de mange til det, der ellers kun havde været de få beskåret.
I det samfund bliver man akademiker, fordi man brænder for det, ikke fordi det skaber social afstand.

Eva Schwanenflügel

Netop, Steffen Gliese. Socialdemokratiet er pokkerme ikke hvad det var engang, suk. .
Der er kun skallen tilbage, efter de solgte sjælen til først NPM, og nu til DF. Tænker at de må føle sig temmelig spaltede i deres bevidsthed efterhånden!