Læserbrev

Børnefaglig sjusk ved anbringelser

1. juni 2017

Borgerrådgiveren i Københavns Kommune har oplyst, at der er fejl i 100 procent af de anbringelsessager, som han har undersøgt. Det er ikke betryggende som borger at vide. Og det er endda på et område, hvor beslutningen har en gennemgribende betydning for barnet.

Det er indlysende, at der er tale om et problem for retssikkerheden. Det er værd at huske, at disse anbringelser er blevet godkendt af Børn- og Ungeudvalget i kommunen.

Det er sat i verden for at sikre retssikkerheden for den enkelte borger, men Børn- og Ungeudvalgene sikrer netop ikke retssikkerheden.

Hvordan kan man forestille sig, at man iværksætter en anbringelse af et barn uden for hjemmet uden først at have lavet en tilbundsgående børnefaglig undersøgelse? Hvis der ikke er lavet en undersøgelse, hvordan kan man så overhovedet drage en konklusion?

Det er ikke for juristens skyld, at kommunen er forpligtet til at lave en børnefaglig undersøgelse. Det er for barnets skyld. Kun på denne måde kan man sikre sig, at der er grobund for at fjerne barnet fra hjemmet.

Hvordan kan man forestille sig, at man anbringer et barn uden for hjemmet uden at lave en plan for, hvor og hvordan anbringelsen skal foregå? Det faglige argument for at lave en handleplan må være at sikre, at barnet rent faktisk får en bedre trivsel som følge af anbringelsen.

En handleplan skal heller ikke laves for juristens skyld, men for barnets skyld.

Når disse redskaber ikke bliver benyttet i anbringelsessager, så er der risiko for, at beslutningen om anbringelse af barnet beror på, at den kommunale forvaltning »synes at det er bedst for barnet«. Et så gennemgribende indgreb må ikke overlades til skøn.

Hvor mange børn er blevet fejlagtigt anbragt på denne konto? Hvor mange børn er blevet kastet ud i et kommunalt kaos, fordi der ikke er lavet en handleplan? Hvor mange børn er reelt blevet anbragt i en situation, der er langt værre end den situation, som de er blevet fjernet fra?

Måske man helt skulle fjerne denne myndighedsopgave fra kommunerne og flytte beslutningen over i den børneenhed, som socialministeren har planer om at etablere for børn i komplekse skilsmisser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu