Læserbrev

Danmark er tavs om Vestsahara

8. maj 2017

Under Marokkos Universal Periodic Review i FN’s Menneskerettighedsråd den 2. maj opfordrede flere lande Marokko til at afholde den folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, som landets oprindelige befolkning blev lovet i 1991.

Andre af FN’s medlemslande opfordrede Marokko til at gøre noget ved menneskerettighedssituationen i Vestsahara, herunder ytrings- og forsamlingsfriheden. Marokko blev også opfordret til at sikre Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, mod økonomisk og kulturel diskrimination i forhold til de marokkanske bosættere.

Danmark, repræsenteret af FN-attaché Stine Svejborg, roste Marokko for sine fremskridt siden landets seneste UPR i 2012. Hun kritiserede Marokkos behandling af journalister. Men Vestsahara nævnte hun ikke med et ord.

I 2012 beklagede Danmark ellers, »at de FN-ledede forhandlinger, der søger at finde en fredelig løsning på Vestsaharas status, er gået i stå, at fredelige demonstrationer til stadighed angribes, og at demonstranter tilbageholdes eller overfaldes.«

Marokko har koloniseret Vestsahara siden 1975 på trods af utallige FN-resolutioner, der opfordrer til afkolonisering. Ifølge Freedom House er Vestsahara et af verdens allermest repressive stater, og Amnesty International betragter den marokkanske kolonimagt som en af verdens fem værste torturstater. Utallige rapporter fra dem og andre organisationer har dokumenteret den elendige menneskerettighedssituation i Vestsahara.

Hvorfor er Danmark tavs?

Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olav Bo Hessellund
  • Niels Duus Nielsen
Olav Bo Hessellund og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Olav Bo Hessellund

Handler det i virkeligheden om, at EU/Danmark i dag har nogle privilegier vedr. fiskeri ud for kysten af det besatte Vestsahara?