Læserbrev

Efteruddannelse sikrer job

31. maj 2017

Ny teknologi ændrer hastigt vores arbejdsmarked. Men er vi klar til at håndtere de nye udfordringer, det skaber? Og gribe de muligheder, der byder sig?

Danskerne ved godt, at fremtidens arbejdsmarked kommer til at se meget anderledes ud. En ny undersøgelse fra FTF viser, at mere end halvdelen af FTF’s medlemmer forventer, at teknologi i høj grad vil forandre deres arbejde inden for de næste ti år, og 15 procent forventer, at deres job er decideret truet.

Det skaber selvfølgelig usikkerhed. For hvad betyder det, når nogle af de funktioner, du i dag varetager, i fremtiden kan klares af en robot? Og hvordan kan man kompetencemæssigt følge med teknologiudviklingen?

Vi taler ofte om, hvad udviklingen betyder for taxachaufføren og industriarbejderen, men mindre om, hvad det betyder for den bankansatte, pædagogen, sygeplejersken eller læreren. Men vi må indstille os på, at robotternes tidsalder får indflydelse på alle dele af vores samfund – både den private og den offentlige sektor.

Det ved de offentligt ansatte og privatansatte allerede. Ifølge undersøgelsen fra FTF ser op mod 80 procent af medarbejderne på FTF-området endda positivt på den teknologiske udvikling i forhold til deres job. Det er også tydeligt, at medarbejdere, der har fået tilbudt efteruddannelse i tilknytning til den nye teknologi, oplever, at teknologien er mere effektiv og virker, som den skal.

Men det er bare de færreste, der får muligheden for efteruddannelse.

Og her er vi inde ved noget helt centralt. Vi kan ikke længere nøjes med, at ud­dan­nelse kun sker i en bestemt årrække i begyndelsen af vores liv, at uddannelse og arbejdsmarked er adskilte størrelser, eller at uddannelse kun kan ske inden for bestemte institutioners mure. Vi må med andre ord genopfinde ud­dan­nel­se og sikre uddannelse til alle gennem hele livet. Det skal foregå i en vekselvirkning med deres job og i langt mere fleksible rammer, end dem vi kender i dag. Efteruddannelse bliver vigtigere end nogensinde før.

Vi ved, at vores arbejdsmarked kommer til at forandre sig. Så hvorfor ikke begynde at forberede os på det allerede nu? Lad os sætte fuld skrue på efter- og videreuddannelse til alle.

Morten Østergaard, politisk leder i Radikale Venstre, og Bente Sorgenfrey, formand for FTF, hovedorganisation for offentligt og privat ansatte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu