Læserbrev

Inklusionsmålene ekskluderer børn

8. maj 2017

Flere forældre vælger folkeskolen fra, og stigningen bekymrer undervisningsminister, Merete Riisager (LA). Hun aner dog ikke, hvad der får forældrene til at droppe folkeskolen på deres børns vegne. Det sagde hun i et åbent samråd i Undervisningsudvalget for nylig. Hun gav dog også udtryk for, at hun ville finde ud af det.

Og for en gangs skyld var løsningen tilsyneladende ikke at nedsætte et ekspertpanel, en kommission eller andre lignende christiansborgske foranstaltninger. I stedet har Riisager fået den åbenbaring at spørge forældrene selv.

Som specialskoleleder har jeg i de seneste år ved selvsyn set, hvordan folkeskolen – i et forfejlet forsøg på at rumme alle – i stedet skubber flere og flere fra sig. De alt for ambitiøse inklusionsmål er blandt de største skurke.

Inklusionsmålene er også blandt årsagerne til, at antallet af psykisk syge børn fra 2010 til 2015 steg med 44 procent. Det viser tal fra Danske Regioner, som eksperter forklarer med, at den psykiske diagnose er blevet en udvej for de børn, der kan have svært ved at følge med.

Hver dag sidder der børn i folkeskolen, som lærerne ikke ved, hvad de skal stille op med. Ganske enkelt fordi børnene kræver behandling frem for en rummelig undervisning, der alligevel ikke kan tage højde for alle. Det bliver børnene kun endnu mere syge af. Og det smitter af på forældrene såvel som på lærerne, der alle synes at kæmpe en umulig kamp.

Forældrene er de sande eksperter i den her sammenhæng. Og de fortjener i den grad at blive hørt af nogen, der ikke kun tænker i de tal og firkantede kasser, som ingen børn alligevel passer ind i.

Derfor, Merete Riisager: Spørg endelig forældrene. Men forvent ikke at få et svar, du vil synes om. Og så er det i øvrigt ikke nok at lytte. Du er nødt til at handle. Ude i virkeligheden savner vi handling og løsninger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu