Læserbrev

Ny kurs er nødvendig for et stærkt EU

Debat
6. maj 2017

I lederen den 2. maj følte Information sig kaldet til at minde Mette Frederiksen og Socialdemokratiet om, at en verden uden for Danmark stadig findes. Avisens lederskribent spurgte polemisk, hvilken angstfølelse der afholder Socialdemokratiets formand fra at turde sige de to bogstaver E og U? Det er et mærkeligt spørgsmål, for det har hun eller vi ingen problemer med.

Socialdemokratiet har gentagne gange tydeligt markeret sin holdning og tilgang til EU. Vi går ind for EU. Det europæiske samarbejde har skabt fred og frihed, velstand og velfærd. Og vi går ind for et stærkere, mere fokuseret EU.

Vi arbejder for at få indført en europæisk finansskat og har utvetydigt sagt, at vi ikke ser noget alternativ til unionen, når vi skal finde løsninger på de problemer, der går på tværs af grænserne. Klima, miljø, flygtninge- og migrationsstrømme, kriminalitet, terror, sikkerhed, skattesnyd og -spekulation.

Vi har foreslået en europæisk solidaritetspagt, som skal sætte en fælles nedre grænse for selskabsskatten i medlemslandene for at forhindre et skatteræs mod bunden.

Men selvfølgelig er vi også kritiske over for den politik, der bliver ført i EU. Ligesom vi er kritiske over for den politik, der bliver ført i Danmark. Det kommer næppe bag på mange. Hvis vi gjorde noget andet, kan jeg godt forstå, at Informations demokratiske alarmklokker ringede. Men jeg har oprigtigt svært ved at forstå, hvordan man kan mene, at magtkritik og demokratisk engagement kan være et problem.

Vi vil ikke have, at EU udvikler sig til en union, hvor borgere shopper velfærdsydelser, og staterne eksporterer sociale problemer til hinanden. Vi ønsker ikke et EU, hvor den frie bevægelighed bliver misbrugt til at presse lønmodtagernes løn og arbejdsvilkår ned.

Ikke fordi vi er imod EU, men fordi vi er imod en udgave af EU, som undergraver velfærden. Vi er imod, når EU fører en politik, der fører til større ulighed og stadig mindre social sammenhængskraft.

Alt det kræver en ny kurs. Det handler om at sikre Europas ydre grænser, sikre lønmodtagernes rettigheder og sikre os mod skattely, spekulation og svindel.

I Socialdemokratiet tør vi godt sige EU. Vi tør sågar tale om, hvilket EU vi ønsker. Informations lederskribent burde forholde sig til, hvad Socialdemokratiet faktisk mener, gør og siger, i stedet for at fortabe sig i sine fordomme om det.

Peter Hummelgaard (S) er medlem af Folketinget og EU-ordfører

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Peter Hummelgaard Thomsen

Minimum EU selskabsskattesatser - fint nok.

Men så du kommer ikke udenom en fælles EU opgørelsesmetode for den skattepligtige indkomst - ellers er minimumssatserne kun et slag i luften - og det er godt nok kompliceret at blive enige om hvilke fradrag, der skal være gældende i hele EU.

Danske Peter Hummelgaard Thomsen skulle nok lytte lidt mere til de engelske specialister udi humor -
https://www.youtube.com/watch?v=ZVYqB0uTKlE
https://www.youtube.com/watch?v=rvYuoWyk8iU