Læserbrev

SF og De Radikale kæmper videre for rent drikkevand

Debat
23. maj 2017

Under overskriften »Gift i vandhanerne« har Alternativet og Enhedslisten den 19. maj et indlæg i Information om den nye pesticidaftale, som SF og De Radikale er med i. Her fremfører de blandt andet, at den nye aftale tillader, at en langt højere koncentration af kemiske stoffer fra landbruget kommer ud af vores vandhaner.

Lad os lige få fakta på plads først: Aftalen tillader ikke, at der kommer mere gift ud af vores vandhaner. Aftalen tillader, at landmændene forsøger sig med andre typer af pesticider for at komme det resistente ukrudt til livs.

Alternativet og Enhedslisten peger på, at de gik til forhandlingerne med et forslag om, at landmændene benytter sig af sunde og bæredygtige metoder med for eksempel sædskifte i stedet for flere pesticider – et forslag, som SF og De Radikale også var på banen med.

Regeringen stod fast på kravet om at tillade brug af nye pesticider, og de havde mandaterne til at træffe den beslutning uden om de røde partier.

Enhedslisten og Alternativet forlod de forhandlinger, mens SF og De Radikale blev og kæmpede videre. Det, vi fik med i den endelig aftale, var netop, at vi til efteråret skal aftale en handlingsplan mod resistens baseret på EU-principper om godt landmandsskab, hvor der skal flere løsninger på bordet end brug af flere pesticider.

For som Enhedslisten og Alternativet sammen med SF og De Radikale så rigtigt har påpeget, så er det lige præcis det, der er årsagen til, at der overhovedet opstår ukrudtsresistens: Dårligt landmandsskab, hvor der år efter år dyrkes det samme på samme areal og med det samme (over) forbrug af den samme pesticid.

Hvis vi til efteråret får gjort minimumkrav til dyrkningen lovpligtige, så vil det lovpligtige gode landmandskab mindske behovet for nye såvel som gamle pesticider markant i det konventionelle landbrug.

SF og De Radikale er klar til at kæmpe videre ved forhandlingerne til efteråret. Vi har efterladt hængekøjen i det grønne til Alternativet og Enhedslisten. Vi er valgt ind i folketinget for at få resultater – ikke for at lade stå til ind til magten skifter farve.

Mens vi arbejder for rødt flertal, må vi arbejde videre med de muligheder, vi har mandat til, for at trække Danmark i den grønnest mulige retning.

Naivt? Det kan være, folketingets sammensætning taget i betragtning. Men var vi blevet udenfor, var aftalen blevet langt ringere, også på andre områder.

Trine Torp er miljøordfører for SF, Ida Auken er miljøordfører for De Radikale

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

23maj/2017

Kære Venner:

HAR LANDBRUGET EN GRUNDLOVSSIKRET
RET TIL AT FORURENE LUFT, VAND OG JORD ?

ELLER ER DET ALLE OS ANDRE, DER HAR RET
TIL REN LUFT, VAND OG JORD (OG MAD) ?

Jeg forslår at alle pesticider og roundup forbydes !

Venlig hilsen
Claus