Kronik

Socialdemokratiet har forandret sig. Derfor må Enhedslisten lægge strategien om

Socialdemokratiet er drejet i en populistisk og nationalistisk retning. Partiets forvandling er så total, at det ikke længere bør kunne tage venstrefløjens opbakning for givet. Samtidig er venstrefløjens fortælling om et solidarisk samfund trængt af liberalisternes frihedsfortælling. Det er tid til at slå hårdt tilbage
’Når Socialdemokratiet det seneste halvandet år har ændret orientering og nærmet sig Dansk Folkeparti, stiller det venstrefløjen over for en reelt ny virkelighed. Det valg, socialdemokraterne har truffet, aftvinger os andre en ændring af vores strategi i forhold til et kommende valg,’ skriver kronikør Trine Pertou Mach.

’Når Socialdemokratiet det seneste halvandet år har ændret orientering og nærmet sig Dansk Folkeparti, stiller det venstrefløjen over for en reelt ny virkelighed. Det valg, socialdemokraterne har truffet, aftvinger os andre en ændring af vores strategi i forhold til et kommende valg,’ skriver kronikør Trine Pertou Mach.

Jens Dresling

18. maj 2017

Enhedslisten har taget sin hidtidig så succesfulde og nemt kommunikerbare strategi om at stemme fra sag til sag op til revision. Årsagen: Man vil ikke agere støtteparti for en fremtidig S-regering, der laver politik med højrefløjen.

Diskussionen er velkendt på venstrefløjen: Skal man true med at vælte den regering, man indledningsvist støttede, eller er det en dødsdom over egen troværdighed og ’politisk duelighed’? Hvad giver maksimal indflydelse – at holde på en S-ledet regering; eller at være klar til at trække tæppet væk under den, hvis den overskrider de røde streger? Kan man true med at vælte det mindst ringe alternativ til en reelt rød regering og bane vejen for de borgerlige?

Der findes ikke ét rigtigt svar på de strategiske spørgsmål. Det må altid afhænge af den politiske virkelighed, man er en del af.

Og lad os straks afmontere myten om en kompromisløs venstrefløj, der hellere vil have rene hænder end arbejdende stemmer. Enhedslisten har med Rune Lykkebergs ord netop »udviklet en praksis, som forener idealisme med parlamentarisk pragmatik«. Alternativet fungerer glimrende parlamentarisk, samtidig med at de tør folde drømmens faner ud.

Enhedslisten overvejer at lave røde linjer
Læs også

Forandret virkelighed

Den virkelighed, som den danske venstrefløj befinder sig i, har undergået afgørende forandringer ikke blot i forhold til situationen under Nyrup-regeringerne i 1990’erne, men også i forhold til tiden under Thorning-regeringen.

Det betinger en strategisk ny tænkning, der tager bestik af erfaringerne fra SRSF-regeringen og af socialdemokraternes nye politiske kurs. Især må det vække til eftertanke, at partiet i stigende grad giver populistiske og nationalistiske svar på en række af de problemer, som, mange af venstrefløjens vælgere ønsker, skal løses solidarisk.

Endelig må en ny strategi tage bestik af den tilspidsede arrogance over for de røde. En arrogance, det aktuelle persongalleri i Socialdemokratiet har forfinet til det ypperste.

Den politiske virkelighed er kendetegnet af, at venstrefløjen aldrig formåede at bruge tiden efter finanskrisen til at genoplive en solidarisk og bæredygtig samfundsvision forankret i menneskers grundlæggende livsvilkår og troen på frihed og lighed som forbundne størrelser.

Når Socialdemokratiet det seneste halvandet år har ændret orientering og nærmet sig Dansk Folkeparti, stiller det venstrefløjen over for en reelt ny virkelighed. Det valg, socialdemokraterne har truffet, aftvinger os andre en ændring af vores strategi i forhold til et kommende valg.

Socialdemokratiets tilnærmelser til Dansk Folkeparti vækker ængstelse hos Enhedslisten
Læs også

I det lys er det klogt, at Enhedslisten tager sin hidtidige praksis op til revision og overvejer muligheden for, at man under givne forudsætninger betinger og i sidste ende trækker støtten til Socialdemokratiet, hvis det i en kommende regeringsperiode kører politisk af sporet.

Modstand mod populismen

Men er den slags trusler ikke bare tomme tønders buldren? Der er argumenter nok mod truslen om at trække tæppet væk under en S-ledet regering. Tilgengæld taler politisk troværdighed og fremtidige muligheder for overhovedet at forestille sig et politisk mulighedsrum, der rækker ud over ’det mindst ringe’. 

Det må naturligvis altid være sådan, at man lægger linjen ud fra, hvad der giver strategisk og politisk mening. Hvad er bedst på den lange bane for den venstrefløj og for den samfundsudvikling, vi gerne have?

Mere end en tredjedel inde i 2017 er svaret rimelig klart: Status quo – at stemme fra sag til sag – er problematisk, fordi socialdemokraternes politiske projekt på flere stræk har ændret sig siden Nyrup-tiden. Samtidig er status quo for defensivt.

Faktisk gør den nationale og internationale situation den umulig. Populisme og nationalisme har brug for regulær modstand, og som venstreorienterede må vi træffe et valg, der ikke bare dæmmer lidt op for, men faktisk trænger den i defensiven og gør den ubrugelig som svar for det store flertal af mennesker, der har berettigede krav om forandring og bedre livsvilkår.

Læs også

Vil man være et alternativ til tingenes og tidens tilstand – og dermed faktisk levere svar på de problemer og udfordringer, vi står med – eller blot et venstresnoet korrektiv?

Thorning-regeringen var – sine kvaliteter ufortalte – dyre lærepenge for venstrefløjen. De store dele af befolkningen, der havde lagt deres håb om forandring, bedre tider og bare lidt mere retfærdighed og empati i SRSF-regeringen, blev skuffede.

Mismodet bredte sig pga. et regeringsgrundlag, der tog afsæt i borgerlig økonomisk politik; en velsmurt SR-magtmaskine og en fortabt og lammet venstreflanke uden orienteringssans. Efter fire år havde Danmark igen en borgerlig regering.

Der blev flyttet kommaer, sikkert også »hver eneste dag«, som det hed, men den overordnede kurs var grundlæggende gal. Man videreførte nødvendighedens politik uden blik på eget kompas.

Glemt fortælling

Måske er det på tide, at venstrefløjen genovervejer, om Socialdemokratiet overhovedet er det naturlige parlamentariske omdrejningspunkt. Det er svært, for Nordens socialdemokratier har været bærende i verdenshistoriens nok mest succes- og kraftfulde virkeliggjorte politiske projekt.

Det er svært at begribe, at de ikke selv har en ambition om at stå ved og stå vagt om det.

Venstrefløjen er trængt i defensiven; langt mere end den arbejderistiske flankes foragt for intellektuelle ynder at fremstille det. Vælgerne skal ikke længere bare kaldes tilbage. Vi står med et projekt og en samfundsfortælling, der er temmelig ukendt.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, at man i højere grad skal være parat til at gå imod en socialdemokratisk ledet regering.
Læs også

Mange aner ikke, hvad det indebærer at vælge den til. Samtidig har borgerlige liberalisters ’frihedsfortælling’ en revolutionær appel til mangt et ungt og selvsikkert menneske. Den kendsgerning kalder yderligere på en ny strategi fra venstrefløjens side.

Det var rigtig set af Uffe Elbæk, da han for nogle måneder siden sagde, at Alternativet ikke nødvendigvis kunne pege på en S-statsminister, hvis Socialdemokratiet ikke leverer på politikken – man peger på en politik, ikke på en person.

Når Socialdemokratiet har valgt at skifte kurs, har det samtidig truffet et valg om, hvilke partier det vil læne sig op ad. Der er ingen automatik i venstrefløjens støtte. Elbæks udmelding er dog svær at bruge i praksis, i hvert fald aktuelt, fordi den strander på den vanlige navneleg.

Enhedslistens tanke om at definere røde linjer, som tydeligt viser, hvornår partiet vil trække sin støtte til Socialdemokratiet, har derimod åbenlyse fordele. For det første kan venstrefløjen gå til valg på dem, for det andet giver de Socialdemokratiet – ikke mindst de progressive kræfter i partiet – noget at forholde sig til.

Det er efterhånden en fortærsket frase, at der ikke bare er brug for en ny regering, men for en ny politik. Derfor må venstrefløjen lægge rollen som solidarisk og lighedsorienteret korrektiv til det gamle arbejderparti på hylden.

Trine Pertou Mach er tidligere medlem af Folketinget for SF.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Roselille Pedersen
  • Curt Sørensen
  • Jes Enevoldsen
  • jørgen djørup
  • Henrik Larsen
  • Niels Nielsen
  • Poul Simonsen
  • Hans Larsen
  • Dorte Sørensen
  • Poul Anker Sørensen
Roselille Pedersen, Curt Sørensen, Jes Enevoldsen, jørgen djørup, Henrik Larsen, Niels Nielsen, Poul Simonsen, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Casper Fryd Rækjær

"Måske er det på tide, at venstrefløjen genovervejer, om Socialdemokratiet overhovedet er det naturlige parlamentariske omdrejningspunkt."

Word! Det skal gentages og gentages igen, indtil EL og SF fatter mod og tør stå selv. Da de to partier står alene på venstrefløjen, kunne de med god ret og fornuft pege på Pia Olsen Dyhr som forhandlingsleder efter næste valg. Mon ikke Alternativet kan overtales til at gå med?

Så får vi endnu en periode med en borgerlig regering. I den periode kan S overveje, om de vil arbejde for et stærkt centrum-venstre, eller om de vil slås om en plads ved det blå bord. Uanset hvad, så vil venstrefløjens vælgere vide at belønne modet.

Brian Jensen, Egon Stich, Carsten Wienholtz og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Regnar Hansen

Der er velbegrundet at venstrefløjen ikke inkluderer Socialdemokratiet, alle skiller venstrefløjen og socialdemokratiet.
Men surt at det er kommet så vidt / blevet så smalt, at venstrefløjen kun har valget mellem national socialisme eller social liberalisme.
Det burde rykke stemmer fra socialdemokratiet til venstrefløjen!

Egon Stich, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Randi Christiansen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

"Den politiske virkelighed er kendetegnet af, at venstrefløjen aldrig formåede at bruge tiden efter finanskrisen til at genoplive en solidarisk og bæredygtig samfundsvision forankret i menneskers grundlæggende livsvilkår og troen på frihed og lighed som forbundne størrelser.

Når Socialdemokratiet det seneste halvandet år har ændret orientering og nærmet sig Dansk Folkeparti, stiller det venstrefløjen over for en reelt ny virkelighed. Det valg, socialdemokraterne har truffet, aftvinger os andre en ændring af vores strategi i forhold til et kommende valg."

"Thorning-regeringen var – sine kvaliteter ufortalte – dyre lærepenge for venstrefløjen. De store dele af befolkningen, der havde lagt deres håb om forandring, bedre tider og bare lidt mere retfærdighed og empati i SRSF-regeringen, blev skuffede.

Mismodet bredte sig pga. et regeringsgrundlag, der tog afsæt i borgerlig økonomisk politik; en velsmurt SR-magtmaskine og en fortabt og lammet venstreflanke uden orienteringssans. Efter fire år havde Danmark igen en borgerlig regering.

Der blev flyttet kommaer, sikkert også »hver eneste dag«, som det hed, men den overordnede kurs var grundlæggende gal. Man videreførte nødvendighedens politik uden blik på eget kompas."

Kan erklære mig helt enig med Trine Pertou Mach! Håber hun fremover kan hjælpe Enhedslisten, med at holde kursen?

ulla enevoldsen, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Dorte Sørensen, Arne Lund og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Casper, der er intet, hverken i regeringsperioden eller efter, der berettiger til at kalde SF for et venstrefløjsparti.

Andreas Trägårdh, Torben Skov og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar

Casper- Pia Olsen har kun et ønske: At komme med i en S-ledet regering, og det kan ikke gå hurtigt nok. Om det så er som 3. hjul i en S-DF-regering - skidt med det, bare hun kommer med.
Mon ikke det vil være klogest at indstille sig på at Socialdemokratiet gradvis smelter sammen med sin gl. Højrefløj i DF

Jørgen Garp

Om det er Trine Pertou Machs SF fortid og andel i SRSF katastrofen vides ikke. Men noget kunne tyde på det, når hun på den ene side skriver:

"Når Socialdemokratiet det seneste halvandet år har ændret orientering og nærmet sig Dansk Folkeparti, stiller det venstrefløjen over for en reelt ny virkelighed. Det valg, socialdemokraterne har truffet, aftvinger os andre en ændring af vores strategi i forhold til et kommende valg."

Men på den anden side bruger en del plads på kritik af Thorning regeringen og lader dette munde ud i:

"..socialdemokraternes politiske projekt på flere stræk har ændret sig siden Nyrup-tiden...
"Måske er det på tide, at venstrefløjen genovervejer, om Socialdemokratiet overhovedet er det naturlige parlamentariske omdrejningspunkt."

Det er IKKE Socialdemokratiets ny-orientering mod DF, der er (hoved)problemet, for det er en konsekves af hovedproblemet, som er S's voksende neoliberalistiske kurs, som startede allerede under Nyrup (med tilpasning til markedet, privatiseringer, liberaliseringer, afkortning af dagpenge periode og andre sociale forringelser) og accelerede voldsomt under Thorning og SF regimentet.

Det er denne neoliberalistiske kurs, der har dannet grobund for, at det langt mindre udlændinge og flygtninge problem OG den fejlagtige håndtering af dette har fået lov at vokse til den mastodont, det har været siden årtusindskiftet, og som Fogh taktisk fik koblet sammen med udlændinge spørgsmålet i en alliance med DF!

Det er her, i en ændret økonomisk politik den egentlige forandring af S kursen ligger.
Og det er det, der bør (og burde have) danne(t) grundlag for en ændret venstrefløjs kurs overfor S og ikke den ny-populistiske orientering mod DF!

http://www.garps-verden.com/2012/06/lad-regeringen-vlte-sig-selv-om.html

Sup Aya Laya, ingemaje lange, Gert Lindberg, Andreas Trägårdh, Niels Nielsen, Torben Skov, Janus Agerbo og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
kjeld jensen

liberalismen i dag er moderne udgave af slaveri,så enkelt kan siges

ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Vivi Rindom, Andreas Trägårdh, Steffen Gliese og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Når socialdemokraterne accepterer præmisen om konkurrencestaten som overordnet ramme for kollektivets ressourceadministration, er de ikke længere et parti, som en forpjusket venstrefløj kan satse på. Så enkelt er det - desværre. Så har s - ligesom de andre ignoranter - valgt side til fordel for privatprofitering på og indbyrdes konkurrence om fællesejet. De vil både blæse og have mel i munden, de vil ride på to heste - og så længe de kan bilde sig selv og deres vælgere ind, at det er gangbart, vil det fortsat være enøjede bulldozertyper som sass larsen, der tegner partiet.

Der må helt anderledes nytænkning til, hvis et vælgersegment, som seriøst kan udfordre de gamle, uddaterede fløje, skal kunne mobiliseres, og her er alternativets nytænkning vigtig og et rigtig godt bud på, hvordan vi kommer videre med at etablere miljø-og socioøkonomisk balance. To bundlinjer, som i katastrofal grad er blevet ignoreret, ja lige frem sjoflet af skiftende regeringer, og med de opløsningstendenser til følge, som vi ser overalt.

Torben Bruhn Andersen, Arne Lund og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Liberalismen i dag er en voldtægt og fuldstændig fordrejning af frihedsbegrebet.

ulla enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Niels Nielsen, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Casper Fryd Rækjær

Poul og Arne: Jeg er for så vidt enig i, at SF på nogle konkrete områder stikker af mod højre - præcis som S. Jeg mener dog, at de (i modsætning til S) tager afsæt i et overvejende venstreorienteret idégrundlag. Derfor er de i mine øjne det bedste bud på en forhandlingsleder, der kan samle centrum-venstre uden om S.

Randi Christiansen

Pia og sf er for nemme at løbe om hjørner med, fordi de - ligesom s - ikke rigtig har forstået det grundlæggende problem, som er, at det er lykkedes liberalisterne at overtage præmissen for den økonomiske dagsorden. De lader sig nøje med smulerne fra de riges bord, fordi de ikke magter at forstå og dermed forklare deres vælgere at og især hvorfor, liberalisternes enøjede, egoistiske dagsorden er vejen til det helvede, vi lokalt og globalt ser udspille sig for øjnene af os.

Hvorfor brexit, trump, le pen og andre? Fordi den sociale dimension er blevet voldpulet og misbrugt og forsømt af de politisk og økonomisk ansvarlige, som af dumhed og/eller korruption - som er dumhed - på groveste vis har svigtet deres folkelige mandat og kun til overmål har sørget for sig selv.

Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Vivi Rindom, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Ebbe Overbye og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Randi – For en ordens skyld, så gælder min anbefaling kun første afsnit i dit indlæg (13:50). Alternativets tilgang til politik tror jeg bare ikke er holdbar. De undlader at gribe fat om ondets rod, dvs. den ændring af ejendomsforholdene, som er nødvendig i et samfund, der skal bygge på de gode hensigter, partiet tilstræber. Og sagen er, så vidt jeg ser det, at en bredere erkendelse af dette helt grundlæggende problem er umulig, så længe medier og presse er koncentreret i den grad, som tilfældet er herhjemme, hvor vi er tæt på de 100 pct.s borgerlige dækning.

Randi Christiansen

Tak olav, der må være orden i sagerne

Mht alternativets politiske vision dette : når og hvis de miljø-og socioøkonomiske bundlinjer seriøst respekteres, er det ikke muligt at fortsætte med nuværende asociale rovdrift på fællesejet, og dette vil partiet være nødt til at acceptere, hvis de fortsat skal tages alvorligt. Ejendomsforholdene er for de fleste den blinde vinkel, og det er lykkedes liberalisterne at omtåge debatten på en måde, så selv socialisterne ikke har magtet hverken at italesætte eller at forsvare fællesejet, men har ladet sig afvise som utopister. Selv en skarp mand som preben vilhjelm lykkedes det for den borgerlige presse at køre ud på et sidespor. Men nu må det snart være nok.

Alexander Skjernov Asboe

1) Med farer for at lyde som det Radikale Venstre, så er jeg som socialdemokrat glad for at kunne forhandle på kryds og tværs. Det betyder at uanset om det er EL, SF, RV, DF eller et hvilket som helst andet parti, vil vi forhandle med dem vi kan få vores politik igennem. Den måde med forhandlinger og kompromisser er den måde politik forgår på, hvertfald hvis man gerne vil have udrettet noget. Det er vigtigt at stå fast på sine værdier og principper, men det er næsten ligeså vigtigt at forhandle og gå på kompromis.

2) Hvad er i grunden mest solidarisk? At tage 7000 flygtninge eller hjælpe en halvmillion i en flygtninge lejr, for det samme beløb? Jeg ved godt omstændighederne til at hjælpe den halve million ikke er her lige nu. Men Lige meget hjælper det at tage alle flygtninge der søger asyl i Danmark. Vi kan kun overkomme at integrere en hvis andel. Så lad os få orden på det fælleseuropæiske samarbejde, så opgaven kan løses i fællesskab. Og så vi kan søge en løsning på problemet. For ligeså lidt, at ikke ville tage nogle flygtninge, er en løsning, er det at ville tage alle der ankommer og søger om asyl.

Per Holmberg

Er socialdemokraterne ikke netop ved at vende tilbage til de "klassiske" dyder, efter at havde været fanget i et eller andet, liberrallistisk morads sammen med de radikale.

Erik Jensen

Kunne man ikke også betragte det politiske morads, som et godt afsæt for at arbejde hen over midten? Kunne det ikke, med god vilje, blive starten på slutningen af fløjpolitikken, der har hersket så mange år?

Jeg tror bare ikke venstrefløjen skal trække sig tilbage og lukke sig om sig selv, fordi de er fornærmede over at Socialdemokratiet også flirter med højre side af salen.

Randi Christiansen

"Det betyder at uanset om det er EL, SF, RV, DF eller et hvilket som helst andet parti, vil vi forhandle med dem vi kan få vores politik igennem."

Det lyder jo meget fornuftigt alexander, men det er bare svært at få øje på, hvad socialdemokratisk politik egentlig er. De tager fra de fattige og giver til de rige, mens de siger, at det er for at støtte de fattige. Med andre ord, socialdemokraterne accepterer den ene procents præmis med henvisning til realpolitik og kan derfor ikke samle en stærk venstrefløj. Falsk bevidsthed eller klasseforræderi? Samarbejdspolitik for at overleve? Nu er det jo ikke ww2 længere, men man skulle næsten tro det - på en måde ligefrem værre ...

Hans Jørn Storgaard Andersen

Randi: Vi tager da ikke fra de fattige, thi de har jo ikke noget at give, vel?

Vi hjælper dem med at få en uddannelse og et arbejde!

Enhedslisten tror, at lover de alle danskere det samme indkomst, så får de halvdelen af stemmerne. Og runder op til 100, for hvad skal vi dog ned mere end det genialt parti?

Næh du, lyt til den nye franske forsvarsminister, der taler flydende tysk: Så får du er EU-forsvar, der gør sig uafhængig. Eller deres finansminister, der sør'me også taler tysk. Så får du er EU med en fælles mønt, og EL kan så sige: Hvad sagde vi ?!

Spændende perspektiver i den franske mørdej.

Lars Bo Jensen

Hans Jørn Storgaard Andersen. "Vi hjælper dem med at få en uddannelse og et arbejde!"
Når gamle loyale socialdemokrater som dig, i den grad overtager højrefløjens retorik, hvor det ikke er nedskæringer, men bare et kærligt spark i bagdelen til de mest udsatte og at det kan have været en fordel for de 10% det virkede for. (de var sgu nok kommet videre alligevel)
Kan man blive helt bekymret for om et skifte af regeringsmagten efter næste valg, vil gøre en egentlig forskel i politiken.

Randi Christiansen

Nej, hans jørgen, I tager deres sidste skjorte. Efter sigende for at motivere dem til at tage et underbetalt lortejob, mens I tilgodeser jer selv med fede ministerpensioner - lønninger og aftrædelsesordninger, som er langt mere favorable end for de fleste andre borgere. Og skærer i overførselsindkomsterne i stedet for at hæve mindstelønnen 'for det skal jo kunne betale sig at arbejde'. Vor frue bevare os vel, hvad er der blevet af kampen for lønmodtagerrettigheder og almindelig miljø-og socioøkonomisk omsorg, som med jeres hjælp er i færd med at lide en langsom kvælningsdød. I er nyttige idioter for liberalisterne, og den uddannelsessektor, som I med den seneste skolereform har maltrakteret i en lukket, topstyret proces, giver de underpriviligerede endnu ringere muligheder, end de havde i forvejen. Hvilket siger ikke så lidt, når man ser på rekrutteringsgrundlaget til de højere uddannelser. Mao, du og dine dongaktie kammerater fatter ikke en brik. Det er ikke hos jer, man skal deponere sin stemme, hvis man ønsker miljø-og socioøkonomisk rettidug omhu og retfærdighed. Men I kan stadig nå at vende i vadestedet, og det er jo sådan, at den fortabte søn bliver modtaget med jubel.

Brian Jensen, ulla enevoldsen, Lars Bo Jensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og jeg ser lige, at I også er med i denne landsskadelige aftale : "Dette grundlæggende princip for beskyttelsen af vores drikkevand bliver nu fjernet med en aftale, som regeringen for få uger siden indgik med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF. Aftalen fastlægger en ny pesticidstrategi, som på én gang bryder med princippet om den lave grænseværdi og åbner for at tillade sprøjtegifte, som ellers hidtil har været forbudt i Danmark."

Folket er på herrens mark, og I er ikke dets hyrder

Brian Jensen, ulla enevoldsen, Lars Bo Jensen og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Lars Bo: Siden hvornår har de borgerlige haft den retorik?
Med mindre alt andet end dit eget parti er ... borgerligt ;-)

Du kan ikke se forskelle i en S-ledet regering og en V-ledet regeringen, vel?

Det kan jeg. Plus de partier, der støtter S, når der skal dannes regering.
Heldigvis er vi ikke alle så een-øjede ...

Hans Jørn Storgaard Andersen

Randi: Mener du virkelig, at politikere sætter i mindstelønen?
Skolereformen er heller ikke fin kop the, men der står jeg gerne på mål. Idet vi trængte til at få en sammenhæng mellem børnenes indlæring og den praktiske virkelighed. Jeg tror du tænker på bestemmelsen om, at lærere fik revideret arbejdsbetingelserne?

Takker for tilbuddet om at lægge mig plat ned for dit parti. Hvad galt er der dog i mit eget frisindede parti?

Randi Christiansen

Hans jørgen, jeg er udmærket klar over, at mindstelønnen fastsættes af arbejdsmarkedets parter, men derfor kan socialdemokratiet jo godt være med til at advokere for en højere mindsteløn i stedet for at hoppe med på det bevidstløse omkvæd om, at fordi det skal kune betale sig at arbejde, må man skære i overførselsindkomsterne.

Og mht skolereformen tænker jeg på, at børnenes tid er blevet okkuperet af dårlig skoletid, og at lærernes ekspertise er blevet underkendt.

Jeg kan ikke erindre, at jeg har opfordret dig til at lægge dig fladt ned for nogen eller noget. Det er da det dummeste, jeg endnu har hørt. Nej tænk selv, tjek denne video og vågn op til en virkelighed som kræver en indsats, der langt overgår, hvad socialdemokraterne hidtil har magtet at åbne sig for.

https://www.youtube.com/watch?v=pYyugz5wcrI

Robert Kroll

Selvfølgelig er dagens socialdemokrati anderledes end det var - det gælder faktisk for alle partierne.

Hvis man stadig er som dengang man var yngre - så er det et sikkert tegn på, at man er gået i stå.

Så hvis forfatterens venstrefløj føler, at verden er gået videre, så er det måske på tide at rette blikket indad og erkende, at man har sovet tornerosesøvn og måske har mistet sin eksistensberettigelse ?

Hans Jørn Storgaard Andersen

Randi: Du afsluttede altså med en slet skjult opfordring:
Men I kan stadig nå at vende i vadestedet, og det er jo sådan, at den fortabte søn bliver modtaget med jubel.

Det giver ingen mening, selvom jeg kommer fra Vejle.
Vi har vores retning på plads eg. vores Principprogram. Hvad har dit parti af principper af nyere dato eg. efter 1989?

PS! Du bliver nødt til at beskrive din video, for jeg beser den!!

Randi Christiansen

Hans jørgen - at vende i vadestedet, er ikke det samme, om at lægge sig fladt, men ok .... og videoen, produceret af chris martenson PhD, handler kort sagt om de interagerende dynamikker i de tre sektorer - energy, economy, environment - som med eksponentiel hast bringer verden nærmere sammenbruddet. Det kunne være interessant, at høre din kommentar.

Og mit parti - som er alternativet - har principper, som du nemt vil kunne studere.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Randi: Mit parti vader ikke, det bruser :-)
Af friskhed, åbenhed og andet godt.
Fundamentet er stærkt, det glemmer vore modstandere ofte.

Elbæk er flyvsk, mere forstår jeg ikke i deres praktiske politik. Mange skal jo være med, også til det sure. Balancen er vort vigtigste symbol. Det kender du fra barnsben af. At blive hængt til tørre på vippen er ej rart.