Læserbrev

Støjbergs arrogance er malplaceret

20. maj 2017

»Vi kommer ikke til at ændre så meget som et komma på grund af komiteens anbefalinger. Jeg er lodret uenig i deres budskab, som er fuldstændig forfejlet. De sidder som konger uden land og kloger sig på, hvilken politik vi skal føre.«

Så arrogant udtrykker integrationsminister Inger Støjberg (V) sig om Europarådets netop offentliggjorte rapport om dansk asylpolitik. Rådet anbefaler, at Danmark dropper en række af de stramninger i udlændingepolitikken, regeringen har gennemført de seneste år.

Det gælder bestemmelsen om, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus skal vente tre år, før de har ret til at søge om familiesammenføring. Europarådets generalsekretær – den tidligere norske statsminister Thorbjørn Jagland – advarer om, at denne regel øger risikoen for, at mindreårige bliver adskilt fra deres familier på ubestemt tid. Jagland frygter også, at mindreårige bliver mere sårbare over for menneskehandel og seksuelt misbrug.

Europarådet anbefaler Danmark helt at droppe smykkeloven. Europarådet har allerede tidligere udtalt, at det er ondsindet og misforstået at fratage flygtninge deres værdier.

Man kan kun være enig. Smykkeloven er ren symbolpolitik. Den handler om at være så outreret som muligt i udlændingepolitikken. Men loven skader Danmarks internationale anseelse.

Europarådet kritiserer også – igen med god grund – at regeringen har begrænset ydelserne til flygtningenes børn. Det er kynisk at begrænse flygtningestrømmen til Danmark ved på den måde at lade børnene vokse op i fattigdom.

Europarådet har tidligere kritiseret Danmarks afvisning af at tage kvoteflygtninge. Danmark afviser at tage kvoteflygtningene uagtet, at det er de mennesker, der har allermest brug for vor hjælp. Ordningen om kvoteflygtninge har været en grundpille i Danmarks udlændinge- og FN-politik siden 1980’erne.

Danmarks udlændingepolitik er usolidarisk og udtryk for rigmandsprotektionisme. Sådan lyder Europarådets berettigede kritik – uden filter.

Det hører med til billedet, at den danske regering kører friløb i Europa og afviser det eneste, der vil batte noget i forhold til flygtningestrømmen: Fælles europæiske forhandlinger og fælles beslutninger om en ny flygtningefordeling.

Forhåbentlig vil alliancen mellem Paris og Berlin, der har fået nyt liv efter Macrons valgsejr, betyde virkeliggørelse af en fælles EU-politik på området. Og sætte en stopper for Danmarks sololøb. Men det er ærgerligt, at Danmark først retter ind, når vi bliver presset til det.

Inger Støjbergs arrogance er derfor ikke bare uværdig, den er også uklog. Danmark er hurtig til at pege fingre ad for eksempel Rusland og Tyrkiet, når Europarådet kritiserer, at menneskerettighederne trædes under fode i disse lande.

Men når vi blæser på Europarådets kritik, så snart den rammer os selv, svækker vi Europarådet og mister vores egen udenrigspolitiske troværdighed og gennemslagskraft.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Nielsen
Eva Schwanenflügel og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Nielsen

"De sidder som konger uden land..." åbenbart i modsætning til Støjsenderen, som betragter sig som en konge med land. Eller dronning, whatever...

Vi har allerede en dronning så vi behøver ikke flere. Og "minister" betyder tjener, ikke konge!

Eva Schwanenflügel

Intet er som udlændingepolitikken symbolernes ny-danske ordbog. Humanisme = pladdersentimentalitet. Medmenneskelighed = utopisme. Etik og moral = mig selv, mig selv.
Retssikkerhed = lav loven om, helst med tilbagevirkende kraft.