Læserbrev

En stresset læge på arbejde er som en spritbilist bag rattet

Debat
18. maj 2017

En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at læger er den faggruppe, som er mest stresset. Og det er desværre ingen ahanyhed.

For selvfølgelig er læger yderst pressede. Man kan ikke forlange af en medarbejder, at hun både skal udrede, undersøge, stille diagnose, behandle, konferere, journalføre, dokumentere, bøvle med uduelige IT-systemer, arbejde tværfagligt, kommunikere på tværs af faggrupper, oversætte til lægmandssprog og drage omsorg for patienter og deres pårørende, uden at der er afsat tid og ressourcer til formålet.

Det travle sygehusmiljø er ydermere præget af manglende kollegial støtte, opbakning og anerkendelse, og grundet kompetenceudvikling under uddannelse skal yngre læger hele tiden skifte arbejdspladser, etablere nye kontakter, have vekslende arbejdstider og kæmpe for at få balance mellem privat- og arbejdslivet.

Hate to break it – men læger er blot mennesker og har ikke overnaturlige evner.

På trods af at det er et velkendt problem med solid evidens, at læger er bebyrdet til smertegrænsen, sker der ikke nævneværdige ændringer. Blandt andet konkluderede en trivselsopgørelse på landets hospitaler allerede i 2011, at nedskæringer og fyringer i sundhedsvæsenet har forpestet arbejdsmiljøet.

Onkologisk Tidsskrift bragte i 2015 en arbejdsmiljøundersøgelse, der viste at kræftlæger er mere stressede og udbrændte end deres medborgere. På grund af tiltagende henvendelser fra læger, der på alle niveauer føler sig stressede, valgte Lægeforeningen at ansætte en psykolog i 2014.

Læger piber ikke og blander sig kun sjældent i den offentlige debat. I stedet vælger man at drøfte problemer i interne kredse og involvere fagforeningen. Man har den opfattelse, at det ikke nytter noget at beklage sig til offentligheden, for sympatien for læger her er minimal.

De rige svin, der er i lommen på medicinalindustrien, svindler med forskningsmidler, malker systemet og afkræver politiet 4.000 kroner for at tage en simpel blodprøve på en alkoholpåvirket bilist, skal ikke komme og brokke sig.

Men bliver der ikke skabt nytænkning på sundhedsområdet, omprioritering og bedre arbejdsvilkår, går det først og fremmest ud over patienten, som kan risikere utilsigtede hændelser og ringere diagnostik og behandlingskvalitet af en udmattet læge, der har knoklet 15 timer i træk og er lige så farlig som en spritbilist bag rattet.

Læger finder sig i psykisk og helbredsskadelige arbejdsrammer, fordi de fleste er pligtopfyldende og føler det som et kald at hjælpe. Og mange abonnerer på Tarzan-syndromet og lader sig forføre af et poleret image som supermennesker.

Omsorgsfagene er generelt stressende, når midlerne er beskårede. Man har typisk med svækkede at gøre, som på et tidspunkt i deres liv bliver dybt afhængig af professionel hjælp. En dedikeret læge vil gøre sit bedste og gå langt for at levere varen. Men alle har en grænse. Også lægen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Christiansen

Hvis lægerne virkelig er så stressede og pressede, må de jo droppe nogle af deres bijob.
Hele 25 % af alle Danske læger bijobber for medicinalbranchen.
Der er bijob på privathospitalerne, akuttelefonen, som lægefaglig konsulent i obcentrenes rehabiliseringsteams osv osv osv...

Med dette i mente er I svære at tage alvorligt.
Måske skulle I tage en tudekiks mens I rager til jer ?