Klumme

Tavshedskulturen i SKAT belønner den loyale dumhed og straffer de kritiske stemmer

Udbyttesvindel for 12,3 mia. kroner, momskarruseller og manglende inddrivelse for over 80 mia. kroner. Tallene er astronomiske. Men det er ikke pengene, der er problemet. Vi er et rigt land og har i øvrigt overlevet det, der var meget værre. Nej, katastrofen er kulturtabet, for vi står stadig med et system, der belønner loyal dumhed og straffer de kritiske stemmer
Debat
19. maj 2017

De menige medarbejdere i SKAT vidste udmærket, den var helt gal. Men sagde man noget, blev man mødt med enten ligegyldighed eller fjendtlighed. Faktisk mest det sidste.

Ministrene og deres højtbetalte lakajer i ledelsen skabte sig og råbte og truede dem, der havde modet til at påpege det åbenlyse. At det var umuligt at indkræve skat efter alle personalereduktionerne. At retssikkerheden sejlede. At det dyre inddrivelsessystem EFI – en såkaldt ’befalet succes’ – ikke virkede.

Tidligere skatteinddriver Bent Kristian Larsen beskriver i en rystende kronik den tavshedskultur (eller hold kæft-kultur), hvor interne kritiske stemmer blev mobbet eller truet væk, mens den sikre vej til forfremmelse gik ved at rose kejserens nye klæder. Han endte med at gå på pension, fordi han ikke magtede kampene med ledelsen.

I disse dage, hvor skandalen ruller, bliver der så stemt om en undersøgelseskommission. Det er et skridt i den rigtige retning, men lur mig, om det ikke ender med en masse juristeri og tykke rapporter om mange år, som ingen gider læse. Nej, det, vi har brug for, er, et opgør med den offentlige ledelseskultur, der håner embedsværkets professionalisme og jagter de hurtige gevinster. Den er nemlig ikke unik for SKAT.

For præcis ti år siden stod to højtstående embedsmænd frem med en sønderlemmende kritik af deres egen styring af den offentlige sektor. Med ordene »Tilgiv os – vi vidste ikke, hvad vi gjorde« tog de afstand fra det såkaldte New Public Management, der skulle drive det offentlige som en privat virksomhed.

Ideen var, at kunne man måle og veje alt, hvad embedsmændene gik rundt og lavede, så kunne man også styre dem effektivt. Sød musik for juristerne og politologerne fra finansministeriet. De fik adgang til vellønnede chefstillinger uden at behøve vide noget om SKAT, hospitalsdrift eller lignende.

Resultatet er et bureaukratisk helvede og en bizar dyrkelse af de måltal, cheferne får deres bonus efter. Det er derfor, de sender hele politistyrken på gaden i december for at udskrive cykelbøder eller erklærer sunde virksomheder konkurs for at få restancetallet bragt ned.

Blandt de politisk ansvarlige skal man imidlertid ikke forvente nogen selvindsigt. Danmarks liberale parti Venstre har været drivkraften bag det 21. århundredes største fejltagelser. Boligboblen, Irak-krigen, kommunalreformen. Listen er lang og toppes af hærværket mod SKAT, men det er åbenbart de andres skyld, fordi de ikke stoppede kronprins Kristian Jensens reformer i tide.

Venstre argumenterer som spritbillisten, der har totalsmadret familiens Renault Clio og nu råber af konen, at hun skulle havde taget nøglerne fra ham. Det er sikkert god spin, men for os, der abonnerer på en lidt gammeldags opfattelser af ret og vrang, er det skamløst.

Ikke desto mindre er det jo ikke ukorrekt – hun burde havde taget nøglerne fra ham. Og være gået fra ham. Socialdemokratiet er akkurat lige så indsyltet i den samme markedstankegang som de borgerlige regeringer. Hvis de ikke er ligeglade, så skjuler de det godt.

Omkostningerne ved de sidste ti års politiske fejltagelser løber op i adskillige hundrede mia. kroner. For den enkelte dansker svarer det til en god solferie eller et billigt køkken. Mange penge, men så alligevel ikke. Vi er et rigt land, der har overlevet både krige og statsbankerot i 1813, men dengang kom ulykkerne udefra og var med til at skabe sammenhold. Nu er det os selv, der har dummet os, og vreden og mistroen mod den politiske klasse er massiv.

Derfor er det ikke nok bare at undersøge, hvem der tilfældigvis stod i svingdøren i Skatteministeriet, mens de mest katastrofale beslutninger blev truffet. Skatteskandalerne er en fremragende lejlighed til at gøre op med tavshedskulturen i den offentlige sektor. Det vil være bøvlet og besværligt for politikerne og cheferne, men borgerne vil få en mere ærlig og professionel service.

Niels Jespersen er cand.mag. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Hvis man gør opmærksom for helt åbenlyse fejl bliver man forflyttet eller fyret. Denne regel gælder både i det private og offentlige system. Vil man overleve holder man kæft!

Har oplevet det flere gange, hvor en virksomhed fyrede kritikkerne og beholdte de tavse. At de så senere måtte lukke er tankevækkende!

Ib Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, John Foley, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Torben Kjeldsen, Stig Bøg, Lasse Glavind, Carsten Wienholtz, Anders Jensen, Anne Mette Jørgensen, Britt Kristensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"det såkaldte New Public Management, der skulle drive det offentlige som en privat virksomhed"

Der er jo en grund til, at private virksomheder for årtier siden er gået bort fra det system: Det giver ikke overskud, og så kan man ikke bruge det til noget.

Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Torben Skov, Torben Arendal og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Ja, ak det føles nærmest håbløst.
I debatten i går havde især socialdemokratiet og venstre travlt med på tarveligste vis, at kaste aben overpå hinanden.
Morten Østergaard i deadline var direkte pinlig.

"Sundhedsplatform" ja, ak den er plat. "Beskæftigelsesministeriet" er er farce.
Jeg kan se, at vi igennem flere år har fået en invasiv dyrerace til taburetterne.
Strudse bag buske.
Jeg er rasende!

Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Espen Bøgh, Carsten Wienholtz og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Ak ja - tiderne er af lave. Da jeg var til min første jobsamtale I 1983 blev jeg spurgt af personalechefen Jørgen Kirk (JK):
Hvordan har du det med monarkiet? Svar: Jeg synes det er overflødigt. JK: Nå, men du skal vide at jeg er glødende royalist.
Spm: Hvordan med militærtjenesten? Svar: Jeg var så heldig at trække frinummer. Jeg fik nok af kadaverdisciplinen på søfartsskolen. JK: Jeg har været oberst og er nu reserveofficer og glødende forsvarsven.
Sidste spm: Er du regelbryder? Svar: Ja, hvis reglerne er tåbelige. JK: Jeg tror jobbet er dit!
Og sådan gik det til, at jeg fik mit første rigtige job. Det havde jeg nok ikke fået I dag

Allan Stampe Kristiansen, Frank Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Der er intet nyt under solen her.

Vi har en inkompetent ledelses-kultur. Vi forstår ikke ledelse, det er de ambitiøse robuste resultatorienteret ledere der får pladserne, dem holder de så 1-2 år hvorefter de rykker videre på bekostning af produktet og de ansatte.

Problemet er velkendt og løsningen er åbenlys.
Det kræver kompetencer at genkende kompetencer. D.v.s. at det kræver en kompetent leder at udpege en kompetent leder.

Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, olivier goulin, Claus Nielsen, Lasse Glavind, Carsten Wienholtz og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Erik Nissen

Man bliver i de ledende politisk-økonomiske kredse nødt til at overveje en seriøs kursændring, medmindre man tror, man kan håndtere den stigende vrede i befolkningen. For lige at præcisere, bør man nok ikke lytte til kursændringsforslag fra LA.

Anne Eriksen

Kommission er bare et luftkastel og kommer ikke til at betyde andet end at de nuværende inkompetente politikere kan køre videre med at fyre/ nedskære virkelige erfarne og kompetente medarbejdere, nøjagtig som det er sket i SKAT og mange andre steder.
Sammenlægninger, forflyttelser og såkaldte effektiviseringer fører kun til yderligere fejl og alt bliver til sidst uoverskueligt og dræner/ ødelægger "velfærdsstaten"

En dårlig svindlerregering bliver ikke bedre af at indlemme egoerne fra LA, tværtimod...

Nu fører man sig frem med, nej, ikke neddrosler af NPM, men New Public Leadership betyder det, at man indser, at der mangler ledelse? - nej, kun at man tror på at skrivebordsstrategier lavet ud fra statistikker kan "redde alle bommerterne" - og så begynder det hele forfra igen :(

Anne Eriksen

Leo - så er LA "fornuftig" der, men deres "politik" anser jeg for asocial. Problemet med SKAT er jo ret klart de såkaldte "besparelser" og udskiftningen af erfarne, dygtige medarbejdere med "nye folk" - altså politisk.