Læserbrev

Yemen har brug for fred – ikke flere bomber

30. maj 2017

Mens jeg skriver dette indlæg, befinder jeg mig i Yemen. Om natten kan man høre bomberne falde, og det ser desværre ikke ud til at ændre sig i fremtiden.

FN’s særlige udsendte for Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, ankom til Yemen i sidste uge for at opfordre til våbenhvile under ramadanen, som begyndte lørdag den 27. maj. Han ville blandt andet prøve at sikre, at havnebyen Hodeidah ved det Røde Hav ikke bliver angrebet, da det ville komplicere muligheden for at sende forsyninger af mad og medicin ind i landet.

Det er måske de færreste, der i dag har hørt om byen, men frygten her er, at det kan blive en humanitær katastrofe af de helt store, hvis den kommer under angreb. En våbenhvile vil give mulighed for at få forstærket den humanitære hjælp, der så desperat er brug for her i Yemen, hvor alt og alle efterhånden er ramt af konflikten og dens følger.

Yemen er både ramt af krig, økonomisk nedsmeltning, tørke og sult. Det er næsten umuligt helt at begribe omfanget af katastrofen her. Mere end 10.000 personer er døde i den krig, som begyndte i 2015. Ifølge FN er 2,1 millioner børn akut underernærede, og en majoritet af befolkningen har behov for humanitær hjælp for at overleve. 17 millioner mennesker får ikke nok at spise. Syv millioner er i direkte fare for at sulte. Dét koster konflikten de mennesker, der bor her.

For nylig blev landet tilmed ramt af en intensiv koleraepidemi, som allerede har kostet mere end 400 yemenitters liv og i fremtiden risikerer at ramme mere end 100.000 mennesker. FN kalder det en tredobbelt trussel – konflikt, underernæring og kolera.

Vi kan ikke lade befolkningen i Yemen vente længere. Det handler bogstaveligt talt om liv eller død. Det er ikke flere missiler, bomber eller andre våben, Yemen har brug for. Det er derimod en massiv humanitær indsats, som skal sørge for, at Yemens befolkning kan få mad, vand og tryghed igen. Der er brug for en genopbygning af infrastrukturen og for at sikre alle dele af Yemen, så FN og de humanitære organisationer kan distribuere den hjælp, der desperat er behov for.

Befolkningen har brug for fred nu – ikke flere bomber. Yemen fortjener en fremtid, men som alle man møder i Yemen i dag siger, så er der ikke andet at sige end Insa’Allah – om Gud vil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu