Læserbrev

Bring dialogen ind i sundhedsvæsnet

Debat
29. juni 2017

Når man i Politiken kan læse, at 21 procent af alle børn (»Hvert femte indlagte barn tvinges til blodprøver eller at spise piller mod deres vilje«, den 5. juni), der har været indlagt på et hospital, har været udsat for tvang, er det udtryk for en generel udemokratisk tendens i sundhedssystemet.

Læger og andet sundhedsfagligt personale vælger at beordre patienter til lydighed, frem for at indgå i dialog om den bedste behandling til den individuelle patient.

I et samfund, hvor flere og flere lider af kroniske sygdomme, og hvor sundhedsvæsnet går til ekstremer for at presse de sidste tre ugers levetid ud af personer under mere eller mindre konstant bedøvelse, er folkesundheden afhængig af, at vi tør tage debatter om livskvalitet, og af at sundhedsvæsnet bliver udstyret med personale, der ikke bare kan lindre den fysiske smerte ved sygdomme, men også hjælpe kronisk syge patienter med at finde mening i deres hverdag.

Lad os i fællesskab sige nej til et intolerant og autoritativt sundhedsvæsen. Vi har ikke brug for et sundhedsvæsen, der kun kan kurerer den syge krop, men også et sundhedsvæsen, der lærer patienterne at leve med deres sygdomme på en værdig og meningsfuld måde.

I disse dage vinder alternative behandlingsmetoder frem. Ikke fordi auralæsning virker, eller fordi man kan tænke sig rask, men fordi dialog virker, og fordi de alternative behandlere er villige til at hjælpe deres patienter med at finde et meningsfuldt narrative om deres liv som syg.

Skal vi have et sundhedsvæsen, der forsat er funderet i en faglig ekspertise må vi opfinde den sunde mellem patienter og fagfolk.

Magnus Sæbye og Valdemar Klinken er fra Radikal Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her