Klumme

Comey er en skurk. Comey er en helt

Mediernes dækning af afhøringen af den fyrede FBI-chef James Comey understregede, hvor svært nogle amerikanske medier har ved at forholde sig neutralt. Noget tyder på, at de amerikanske nyhedsforbrugere er trætte af politisk slagside
James Comey anklagede præsident Trump for at lyve om årsagerne til sin fyring under sin afhøring i sidste uge.

James Comey anklagede præsident Trump for at lyve om årsagerne til sin fyring under sin afhøring i sidste uge.

Erin Scott

Debat
14. juni 2017

At det sete afhænger af øjnene, der ser, og det hørte af ørerne, der hører, er en gammel sandhed. Under og efter årets indtil videre største tv-begivenhed i USA er den gamle sandhed blevet endnu mere sand. Og nej, den store begivenhed var ikke den nye sæson af House of Cards, men det næsten tre timer lange tv-transmitterede forhør af den fyrede FBI-chef James Comey i Senatets efterretningsudvalg.

De amerikanske mediers overskrifter og prioriteringer var, for at sige det mildt, forskellige. Ikke mindst var forskellen mellem de tre store kabel-tv-stationer slående. Journalistikken reflekterede stationernes grundsyn på politik og ikke mindst på Trump.

Den iskolde, velforberedte og urokkelige hovedperson leverede stof til adskillige nyhedshistorier. Comey anklagede præsident Trump for at lyve om årsagerne til sin fyring; han fortalte, at han via en mellemmand havde lækket sine notater om samtalen med Trump til pressen; han sagde, at præsidenten havde krævet hans loyalitet og indirekte havde bedt ham om at droppe FBI-undersøgelsen af de muligt ulovlige forbindelser mellem Rusland og Trumps valgkampagne; og han betegnede en nyhedshistorie i New York Times fra februar om Ruslands-kontakterne som »generelt set usand«, skønt han ikke ville beskrive den som en falsk nyhed.

I stærkt republikanske medier som Fox News og ikke mindst markante pro-Trump webaviser som Breitbart News og The Drudge Report var tophistorien, at Comey havde lækket til pressen, og at han mente, at New York Times-historien var usand. Det satte den tidligere FBI-chef i et dårligt lys og lå tæt op af Trumps egne tweets og forklaringerne fra Det Hvide Hus.

I de mere venstreorienterede medier som MSNBC lå vægten på Comeys beskrivelse af Trumps løgne og præsidentens tilsyneladende pres på ham for at droppe undersøgelsen af den tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Washington Posts medieredaktion offentliggjorde i torsdags en detaljeret ’minut for minut’-liste over de tekster, som kabelstationerne lagde som lakridsbånd nederst på skærmen under den direkte transmission fra senatshøringen. MSNBC og CNN fremhævede Comeys skarpe kritik af Trump, mens Fox News ikke nævnte den.

Senere i transmissionen fremhævede MSNBC, at Comey beskyldte præsidenten for at lyve, mens Fox News fremhævede Comeys udtalelse om, at ingen havde bedt ham om at standse FBI-undersøgelsen. Forskellen er slående, når man studerer detaljerne. Kun CNN synes at holde tungen nogenlunde lige i munden.

Selv om Comeys vidneudsagn i sin substans var særdeles kritisk over for Trump og i øvrigt præget af den rutinerede jurists tilsyneladende omhu med ordvalg og anklager, delte udsagnet – eller rettere fortolkningen og vægtningen af det – dele af amerikansk presse. Dækningen afslørede endnu engang ikke bare en, men flere dybe tillidskløfter i USA. Mistilliden til præsidenten; den mistillid til medierne, som er blevet en helt central del af præsident Trumps eksistensberettigelse og den grundlæggende tillidskrise til the establishment, som Trump-vælgerne og Trump-medierne mener, at de brede medier er en del af.

Noget kunne imidlertid tyde på, at seerne er ved at have fået nok af slagsiden i den politiske dækning – specielt hos de mere rabiate Trump-medier. I maj måned måtte Fox News efter at have været den suverænt mest sete og hurtigst voksende kabelstation, i en periode rykke ned på tredjepladsen, og den ’liberale’ station MSNBC rykkede op på førstepladsen.

Seerne begynder at vise træthedstegn over for Fox. Og Breitbart News, der ellers i lang tid har nydt godt af at ride på Trump-bølgen, er nu under økonomisk pres, fordi webavisens nærmest propagandistiske indhold er blevet for meget for et stigende antal annoncører.

Ifølge Mediaradar, som holder øje med indrykningen af netannoncer, er antallet af store annoncører hos mediet faldet med næsten 90 procent siden marts – fra 242 til 26. Og når det gælder de traditionelle medier som New York Times, meldes der om stor tilvækst af nye netabonnenter.

Det sete afhænger af øjnene, der ser. Men når øjnene har skyklapper på og forvrænger den såkaldte sandhed nærmest til ukendelighed, må der komme en modreaktion. Det er for tidligt at konkludere, om den får nogen større virkning, men man kan jo altid håbe.

Lasse Jensen er mediejournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Lasse Jensen - Lad os også høre, hvordan de forskellige medier har reageret på gårsdagens afhøring af Jeff Sessions.

Er det forundringsværdigt at tolkning og brug er forskellig? Jeg tror, det meste er spil, teater og politisk strategi, og at tolkninger gerne skulle komme mere i dybden end bare pro eller contra. Hvor har Information mon fundet sine egne ben placeret?

Dybsindigt eller morsomt?
Steve Pieczenik OPUS 9
https://youtu.be/t-A8C66pZP8