Læserbrev

Corbyns valg er medlemsdemokratiets sejr

Debat
20. juni 2017

Rune Lykkeberg fremhæver i lederen den 13. juni Emmanuel Macrons imponerende resultater ved de franske valg. Nærmest hentet ud af den blå luft med en blot ét år gammel, spinkel medlemsorganisation.

Eksemplet bruges som bekræftelse på medlemsdemokratiets deroute og svindende betydning. Vi får se, hvor stabil konstruktionen er.

Jeg synes dog, der er en anden aktuel medlemsdemokratisk bevægelse, som Lykkeberg overser: Labours og Jeremy Corbyns tankevækkende gennembrud den 8. juni med cirka 40 procent af de britiske vælgere og 30 nye mandater i Underhuset.

Corbyn fik over 40.000 personlige stemmer i Islington-valgkredsen, som han trofast har plejet sammen med aktive medlemmer, siden han første gang kom i Parlamentet i 1983.

Da Corbyn med cirka 60 procent af stemmerne blev valgt til formand for Labour i efteråret 2015, strømmede titusinder af nye medlemmer til og gjorde Labour til den største politiske medlemsorganisation i Europa.

En del er kollektive medlemskaber især fra fagbevægelsen. Godt et døgn efter parlamentsvalget havde yderligere 15.000 meldt sig ind i partiet – fortrinsvis unge.

Der er ingen tvivl om, at medlemmernes engagement har haft enorm betydning for Labours og Jeremy Corbyns valgresultatet. De har formået at stå imod den dominerende konservative dagspresse.

En ekstra bonus er så, at alle klogehoveders hån mod Corbyn før valget blev gjort grundigt til skamme.

Lars Weiss (S) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Overraskende synspunkt fra en dansk socialdemokrat.