Kommentar

Den dag Trump vækkede verden til dåd

Forhåbentlig vil Donald Trump gå over i historien som et bump på vejen mod en menneskelig civilisationen, der i sidste øjeblik besindede sig og forsonede sig med indsigten om, at man er nødt til at indrette sig på de vilkår, planeten definerer
Omkring klokken 21.30 dansk tid meddelte præsident Trump, at USA vil trække sig fra Paris-aftalen.

Omkring klokken 21.30 dansk tid meddelte præsident Trump, at USA vil trække sig fra Paris-aftalen.

Pablo Martinez Monsivais

3. juni 2017

Nogle gange er man nødt til at minde sig selv om Winston Churchills bemærkning i det britiske parlament for 70 år siden:

»Det er blevet sagt, at demokrati er den værste styreform, bortset fra alle de andre former, der er blevet prøvet gennem tiderne.«

For det er næsten ikke til at bære, og det rokker ved ens tillid til demokratiet, at en labil ejendomsmogul og reality-stjerne, der kom i Det Hvide Hus med støtte fra blot 25 pct. af de voksne amerikanere – og med færre stemmer end modkandidaten – nu har kastet verdenssamfundet ud i en alvorlig krise ved at bebude USA’s udtræden af Paris-aftalen om beskyttelse af det globale klima.

»We are getting out,« sagde Trump i Rosenhaven foran Det Hvide Hus torsdag aften dansk tid.

»Fra og med i dag vil USA ophøre med at implementere den ikke-bindende Paris-aftale og de drakoniske finansielle og økonomiske byrder, som aftalen påtvinger vort land. Dette omfatter et stop for implementeringen af det nationalt fastsatte bidrag (NDC, USA’s klimaløfte i aftalen, red.) samt – meget vigtigt – den Grønne Klimafond, der koster USA en enorm formue.«

Trump på vej til at holde talen, hvori han bekendtgør, at han vil trække USA ud af Paris-aftalen.

Andrew Harnik

Allerede inden den kategoriske melding fra Donald Trump flød de sociale medier over med fortvivlede, rasende og dybt bekymrede kommentarer ved rygterne om, hvad der kunne være på vej fra præsidenten.

»Menneskehedens fremtid er i fare,« tweetede én.

»At trække sig ud af Paris-aftalen er en gal mands handling,« skrev en anden.

Nogle kaldte på officielle sanktioner mod USA, andre på forbrugerboykot af amerikanske varer.

»Hvordan kan du kalde dig selv præsident, når du går imod 75 pct. af den amerikanske befolkning, som ønsker at bekæmpe klimaændringerne,« spurgte én på Twitter.

Og det ligner unægtelig en svaghed ved demokratiet, når en præsident, der kun baserer sin magt på hver fjerde amerikaners aktive opbakning, vælger at gå imod en folkestemning, hvor syv ud af 10 vælgere ifølge en meningsmåling fra Yale University støtter en forbliven i Paris-aftalen, og kun 13 pct. er imod. Der er ifølge målingen ikke én stat i USA, hvor der ikke er flertal for aftalen. Ifølge en anden Yale-måling er det endog sådan, at 47 pct. af dem, der faktisk stemte på Trump i november, ønsker at forblive i aftalen, mens kun 28 pct. vil ud.

Appel fra paven og CEO’er

Det ligner også patologisk magtfuldkommenhed, når manden i Det Hvide Hus vælger at ignorere den massive strøm af appeller fra amerikanske guvernører og borgmestre, fra virksomhedsledere og investorer såvel som fra verdenssamfundets politiske ledere – for ikke at nævne paven og FN’s generalsekretær, der begge appellerede til Trump i løbet af torsdagen.

I de sidste døgn op til præsidentens udmelding torsdag aften dansk tid havde en nærmest endeløs liste af CEO’er – fra ExxonMobil, ConocoPhillips, Apple, Dow Chemical, JP Morgan, Goldman Sachs, General Electric, Tesla, Coca Cola, DuPont, Unilever, Google, Facebook, Citigroup, Procter & Gamble, Microsoft, Intel, Bank of America… you name them – søgt at forklare Trump, at forbliven i Paris-aftalen og satsning på den grønne omstilling ikke er ’bad business’, som præsidenten har sagt, men tværtimod good for business.

Tesla-grundlægger Elon Musks reaktion efter Trumps bekendtgørelse:

Og Apples topchef Tim Cook:

Simpelthen fordi USA såvel som det meste af den øvrige verden er på fuld fart ind i den klimavenlige energis æra med voldsomt stigende efterspørgsel på sol- og vindteknologi, energieffektivisering, elbiler, batterisystemer etc. og på vej væk fra de fossile, klimaforstyrrende brændsler.

I USA var der én stat, Nebraska, hvor kulforbruget steg i tiåret 2006-16 – med beskedne seks pct. I samtlige andre stater er kulforbruget faldet – i 17 af staterne med over 50 pct. I 2016 blev der installeret mere ny elkapacitet i vedvarende energisystemer end i kul. De kulminer, præsidenten vil bane vej for med sin udtræden af Paris-aftalen, kommer ikke til at kunne afsætte deres produkt. De job til kulminearbejdere, Trump lovede under valgkampen, vil ikke komme.

Det er fortvivlende, at verdens mest magtfulde politiske leder med adgang til alverdens information og de klogeste hjerner på kloden kan isolere sig i et parallelunivers og benægte, både at klodens klima er ved at ændre sig dramatisk, og at den fossile æra er ved at slutte. Det er fortvivlende, at Trump er sådan indrettet, og det er fortvivlende, at det demokratiske system muliggør, at han kan bestemme.

Men det er vilkårene i demokratiet, og alternativerne er, som sagt, værre.

Isolationen

Trøsten er, at den amerikanske præsidents absurde beslutning isolerer ham internationalt. USA er nu i selskab med blot to nationer på kloden, som ikke har tilsluttet sig Paris-aftalen, hvoraf den ene, Syrien, er paralyseret af borgerkrig, mens den anden, Nicaragua, ikke vil være med, fordi aftalen er for svag.

Det forunderlige og ironiske ved Trumps beslutning er jo, at den gennem de seneste dage og uger har svejset verdensledere, lokale ledere, internationale virksomheder og civilsamfundsorganisationer sammen i et ihærdigt forsvar for Paris-aftalen og en passioneret italesættelse af behovet for at bremse klimaændringerne og accelerere den grønne omstilling.

Presse og tilhængere var mødt op for at høre Trumps bekendtgørelse, og der blev jublet fra tilskuerne, da ordene om udtrædelsen af Paris-aftalen faldt.

Andrew Harnik

I USA har borgmestrene i New York, Chicago og andre storbyer meddelt, at de ikke lader sig bremse af Donald Trump, men selv vil efterleve Paris-aftalen. I Californien går guvernør Jerry Brown til kamp mod præsidenten og for klimaet med en beslutning i det californiske senat i onsdags om at gøre elproduktionen 100 pct. baseret på vedvarende energi i 2045.

»Den aktuelle afstikker fra virkeligheden vil blive meget kortvarig, det lover jeg jer,« sagde Jerry Brown kort før den præsidentielle beslutning.

Kina og EU i alliance

På den internationale scene har Kina og EU på det aktuelle topmøde i Bruxelles fundet hinanden i en alliance om globalt klimalederskab, og selv i Rusland har Vladimir Putin talt for klimaet og Paris-aftalen, provokeret af Trump.

Lederen af FN’s Klimasekretariat under Paris-mødet, Christiana Figueres, sagde torsdag efter Trumps melding:

»USA’s beslutning om at forlade Paris-aftalen betyder et stop for alle spekulationerne siden november om dette spørgsmål og gør det nu muligt for alle andre deltagere at fortsætte deres arbejde uden obstruktioner.«

Den internationale grønne omstilling vil fortsætte, drevet stærkere af markedets kræfter end bremset af politik, sagde Figueres.

Med Donald Trumps beslutning om at udtræde af Paris-aftalen står USA næsten alene i verden. Kun to andre nationer – Nicaragua og det borgerkrigssvækkede Syrien – har ikke tilsluttet sig aftalen fra COP21 i Paris i 2015.

Den franske regerings centrale forhandler under COP21, Laurence Tubiana, supplerede med bemærkningen om, at »Trump kan enten blive del af omstillingen eller se at komme af vejen, men stoppe den kan han ikke.«

Det Hvide Hus’ virkelighedsfornægtende beslutning vil »galvanisere handling blandt de næsten 200 lande, der forstår vigtigheden af hurtigt at håndtere klimaændringerne,« sagde Tubiana.

Hvor ubegribelig, tragisk og foruroligende Donald Trumps beslutning end er, så kan den måske vendes til en forstærket indsats og aktivisme i resten af verden for at forsvare den sårbare planet, der er truet af menneskelig dårskab.

Og forhåbentlig er virkeligheden, at Donald Trump vil gå over i historien som et kortvarigt bump på vejen mod en menneskelig civilisation, der i sidste øjeblik besindede sig og forsonede sig med indsigten om, at man er nødt til indrette sig på de vilkår, planeten definerer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Flemming Berger
  • Randi Christiansen
  • Ejvind Larsen
  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Anne Eriksen
  • Torben Skov
  • Mihail Larsen
Espen Bøgh, Flemming Berger, Randi Christiansen, Ejvind Larsen, Jesper Eskelund, David Zennaro, Anne Eriksen, Torben Skov og Mihail Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mihail Larsen

Dobbeltspil

Trump sagde også, at han måske ville genoverveje en genindtræden i aftalen, hvis den kunne reforhandles på amerikanske betingelser. Den form for revolverdiplomati, som USA har brugt i årtier, noget internationale aftaler ikke passede dem, må verdens øvrige lande ikke forfalde til én gang til.

Trump brugte også udtrykket USA som 'leder af den frie verden'. Det viser, at han lider af den samme vrangforestilling, der også har været gængs siden 2. verdenskrig, og som ligger til grund for USAs exceptionalisme. Nu må det være nok med den.

Karsten Aaen, Allan Stampe Kristiansen, Poul Erik Riis, Flemming Berger, Hanne Ribens, Ejvind Larsen, Jørn Vilvig, Espen Bøgh, Erik Bavngård Jensen, John Drage Thomsen, Hans Aagaard, Olaf Tehrani, Søren Jacobsen, Torben Skov og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Han minder om en tegneseriefigur, som gerne vil spille med sine tegneseriemuskler. Gid det var så vel.

Anne Eriksen

Retfærdigvis må denne "forretningsmands" ageren ikke tages som et udtryk for USA, vel?
Nu har han omgjort Obamas beslutninger i forhold til klimaet - og så - kan han (blive tvunget til) at lave "sin egen" udgave :)
Måske er der ligefrem, fordele ved denne sandkasseleg? Det får reaktionerne til at komme - og til fordel for klimaet - hvor man måske sov Tornerosesøvn før gr. succesen i Paris.
I Danmark planlægger man nu at svine vandmiljøet yderligere, sådan er det jo...

Søren Nørgaard, Eva Schwanenflügel, Kristen Carsten Munk, John Drage Thomsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Trump's syn på global opvarmning og hans beslutning om at forlade Paris-aftalen er katastrofal.

Men når det er sagt, skal alle politikere og medier i deres forståelige angreb på Trump ikke oversælge Paris-aftalen.

Klimaet er ikke reddet med Paris-aftalen. Langtfra. Landenes indleverede reduktionsmål (INDC) giver totalt set ingen reduktion i den årlige CO2-udledning frem mod 2030, men derimod en stigning på 10 procent. Skåret ind til benet er Paris-aftalen blot en gentagelse af den tomme erklæring om at overholde 2-graders målet, som vi har hørt lige siden København 2009. Paris-aftalen anfører ikke antydning af plan eller operationalisering for at holde 2-graders målet

Og hvis man tror, at en såkaldt grøn omstilling, båret af multinationale mastodonter og kapitalistiske markedskræfter og økonomisk vækst, kan redde klimaet, er man naiv.

For at nedbringe CO2-udledningen skal der benhårde politiske beslutninger på banen, herunder vækstreduktion, forbud, produktionsbegrænsning, forbrugsbegrænsning mv, altså helt andre værktøjer end det herskende neo-liberale, kapitalistiske paradigme hidtil har benyttet.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Christian Larsen, Anders Graae, Esben Lykke, Knud Chr. Pedersen, Flemming Berger, Randi Christiansen, Ejvind Larsen, Theis Thomsen, Michael Friis, Adam Dreisler, Robin Frederiksen, Michael Hullevad og Daniel Jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

The Donald er uden tvivl verdens mest magtfulde politiske figur, men der er trods alt grænser for hvor meget han kan obstruere for almindelig sund fornuft. Mit bud er, at resten af verden vil rykke tættere sammen og sætte endnu mere fart på den grønne omstilling. Og store dele af det amerikanske civilsamfund og -erhvervsliv vil følge trop.

Espen Bøgh, John Drage Thomsen og Søren Jacobsen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Bare rolig. Klimaaftalen fortsætter uden Trump. I Europa fordi, ja vi er Europa. I Kina fordi deres storbyer er ved at sode til. Og i USA kan staterne fortsætte i enegang uden om USA. Som det kan læses ovenfor er der stort set ikke en stat med flertal for Trumps klimxit. Der går sogar rygter om at Californien nu vil melde sig ud af United Stats of America. Men det er vist bare rygter :-). Så selv om Trump melder USA fra vil den grønne omstilling i USA i stort omfang forsætte særligt i de befolkningstætte områder ved øst- og vestkysten, hvor der ikke er mange Trump tilhængere. Ligesom det er svært at se el biler ikke vil fortsætte få succes i særligt storbyerne.

Karsten Aaen, Christian Larsen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

"Det er fortvivlende, at verdens mest magtfulde politiske leder med adgang til alverdens information og de klogeste hjerner på kloden kan isolere sig i et parallelunivers".

Trumps parallelunivers hedder Stephen K. Bannon. Punktum.

Søren Jacobsen

"Det er fortvivlende, at Trump er sådan indrettet, og det er fortvivlende, at det demokratiske system muliggør, at han kan bestemme".

Adolf, det dumme svin, blev sgu da også valgt demokratisk. Hvorefter han satte demokratiet ud af spil. Vi har intet lært af historien. Ellers var der sat en nødbremse ind i grundloven, som beskytter demokratiet mon politisk og økonomisk manipulation og undergravning.

1. America First er ikke noget nyt - det har altid været America First i praksis (olie, mellemøsten, latin amerika etc etc).
2. ift grøn omstilling, er det som mange siger, nok mest til skade for USA selv på sigt, men det bliver tilgengæld en gratis omgang hvis USA trækker sig fra aftalen og de økonomiske forpligtigelser ......

Frank Hansen

Så Californien har besluttet, at al elproduktion skal baseres på vedvarende energi i 2045? Information skylder læserne en forklaring på, hvordan det skal kunne lade sig gøre. El kan som bekendt ikke lagres i stor skala. Der er ingen sol om natten, og det kan sagtens være vindstille i endog meget store områder. Kan Californien leve med massive og langvarige black-outs, som de lider under i Indien?

Der er behov for et base-load i elforsyningen, som 24/7 året rundt kan levere al den strøm, som forbrugerne kan finde på at trække. Det vil sige kul, atomkraft eller olie. Selv naturgas er ikke en sikker forsyningskilde, idet en gasledning kan afbrydes.

Christian Larsen, Michael Friis, Evan Knudsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Sup Aya Laya

Mon ikke alle de henvendelser der er kommet fra lobbyorganisationernes CEO'er, handler mest om frygten for manglende mulighed for at investerer i klimagrej?

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Forargelsen kender ingen grænser , men hvad sker der samtidig i andedammen ? Stort set alle politiske partier sanktionerer oprettelsen af stærkt forurenende dambrug i de danske farvande , har man egentlig ladet Trump noget at høre ?

Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Michael Friis, Randi Christiansen, Sup Aya Laya, Torben Bruhn Andersen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, John Drage Thomsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Og verdenssamfundets CO2-budget vil være overskredet allerede i 2024...

Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

i juni 2017 blev den dag hvor USA ikke længere er en supermagt. Stafetten blev overdraget til Kina, der vil kunne drage stor fordel af Paris-aftalen. Kina satser stort på grøn energi i de kommende år. De vil nu tiltrække endnu flere virksomheder fra Vesten og overlade U.S.A. i et limbo. Donald Trump har vist at hans begavelse er yderst begrænset. Noget der snart kommer til at koste ham hans politiske liv!

Manden har været en fiasko som forretningsmand og nu også som politiker – han burde anskaffe sig en hund ligesom de tidligere præsidenter, lydende navnet – Donald Dog – for måske at kunne fremtræde som dyreven, da han åbenbart ikke kan kaldes en menneskeven … ;-)

Søren Bartels Rasmussen

Mon ikke det er på tide at holde op med at omtale ham som verdens mest magtfulde mand?
Han opfører sig som et usikkert barn, der mobber de svage i skolegården - men såvidt jeg ved har ingen af den type mennesker haft nogen afgørende indflydelse på verden, og har ofte stået tilbage som taber overfor en verden der udvikler sig.

Vibeke Rasmussen

Når Donald Trump, som del af begrundelse for at udtræde, tweeter, at han er valgt til at repræsentere borgerne i Pittsburgh ikke i Paris, afslører han endnu engang, hvor totalt uvidende han er … om stort set alt. Han tror åbenbart at Paris-aftalen er lavet af og for Pariserne? Ligesom han vist også troede, at de berømte 2% til forsvarsbudgetterne ville ryge ind på hans konto, eller noget? Han tweetede i hvert fald i den forbindelse begejstret, at "Money is beginning to pour in."

Pittsburghs borgmester svarede, ligeledes på Twitter:

"As the Mayor of Pittsburgh, I can assure you that we will follow the guidelines of the Paris Agreement for our people, our economy, and future."

Mit bud på hvorfor Donald Trump på USAs vegne udtræder af aftalen:

1) Han ønsker at afvikle alt, hvad Obama har opnået/ tiltrådt, alt der bærer Obamas navn.

2) Han får – i sin forkrampede, indskrænkede tankegang – hævn over endnu en klog kvinde, Angela Merkel, der har vist sig at være ham intellektuelt overlegen.

Og 3) den ikke ubetydelige bonus, at han får lejlighed til at fremstå som tiljublet. Godt nok af indbudte-til-formålet tilskuere/klakører, men det gør jo ingen forskel. For ham og hans selvbillede.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Frank Hansen
02. juni, 2017 - 02:14
Der er meget, der tyder på, at batteriteknologien i løbet af 10 år vil gøre din bekymring irrelevant. I øvrigt er det ikke korrekt, at Vorherre slukker solen om natten. Spørgsmålet er, om vi kan skabe et globalt el-netværk, ligesom vi har skabt et globalt kommunikationsnetværk. Og så er der jo vind- og bølgeenergi. På USA's enorme vestkyst ruller bølgerne konstant, og det er sjældent vindstille.

Christoffer Pedersen, Eva Schwanenflügel, Michael Friis, Flemming Berger, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

At Pittsburgh var et rigtig dårligt valg at henvise til, bekræftes yderligere af Bill Peduto(D), Pittsburghs borgmester, som ifølge The Independent desuden tweetede:

"Fact: Hillary Clinton received 80 percent of the vote in Pittsburgh. Pittsburgh stands with the world, and will follow Paris Agreement.”

That message was later seen by the mayor of Paris, who wrote that Paris and Pittsburgh “stand together” in the Paris agreement.

Pittsburgh voters, in addition to preferring a world in which Ms Clinton is sitting behind the Resolute Desk, also tend to support regulating carbon dioxide, a major greenhouse gas, as a pollutant. A full 80 percent of adults in Pittsburgh support doing so [in] Allegheny County, which encompasses Pittsburgh, according to Yale University’s Climate Change Communication. When accounting for the whole Pittsburgh metropolitan area the support drops only slightly, to 77 percent.

Endnu engang har de personer i Det Hvide Hus, der ellers forventes at babysitte Trump, svigtet.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Omstilling fra olie startede med oliekriserne i 1970 og med chokpris i 2008 (USD 147/t mod ca USD 50 idag) - nuvel verdensforbruget stiger og er nu knapt 100 million tønder pr dag. Dette skyldes især klodens befolkningstilvækst.
Men Paris eller ej. Stigende eller faldende oliepriser. USA i eller udenfor Paris COP21, så er der en teknologisk udvikling igang der gradvis vil mindske vendens olieforbrug til fordel for el. Denne proces kan ikke standses - men kan forsinkes.
Forklaring er nu mere effektive motorer og indenfor omkring 20 år tror jeg at antallet af el-biler vil overstige benzin/diesel biler. Naturligvis er der en masse udfordringer men "oliealderen" ved at være slut.

René Arestrup

@Klaus Ipsen,
Trump angriber først og fremmest princippet om, at den udviklede verden skal bidrage mere - og hurtigere - til at reducere den globale CO2-udledning end udviklingslandene. Princippet har været et helt centralt omdrejningspunkt for alle internationale klimaforhandlinger, idet udviklingslandene selvsagt gør gældende, at landene i den udviklede del af verden i vid udstrækning har bygget deres rigdom på brugen af fossile brændsler og dermed også er - og altid har været - de største CO2-syndere. Desuden er det også et spørgsmål om økonomiske muskler, henholdsvis muligheder for at gennemføre en grøn omstilling, uden at spille hasard med den sociale- og politiske udvikling i de fattige lande.
Men det princip forstår Trump ikke - eller rettere, det vil han give fanden i.

Det var en mærkelig tale Donald Trump holdt i Rosenhaven til Det Hvide hus, hvor han blot skulle annoncerede Amerikas udtræden af Paris-aftalen.

Den var lang med de sædvanlige indfalds afbrud, som vi også så under valgkampen og især ved møderne med Hillary(you should be in jail)!

En mærkelig tale fordi den var meget indenrigspolitisk henvendt til de amerikanske vælgere, der skulle føle sig snydt af hele omverdenen, og som ikke behandlede Amerika fair.

En tale der også talte til drømmene om mere velstand i Amerika, og som omverdenen var skyld i med deres mangel på fairness overfor Amerika.

"Tyveriet" af arbejdspladser fra Amerika - de arbejdspladser som amerikanske virksomheder selv har flyttet udenfor Amerika til billigere arbejdskraft i det fremmede, så fortjenesten kunne forøges.

Det gælder for stort set alle områder indenfor produktion - råvarer, halvfabrikata osv., osv..

Pittsburgh nævnte han også - engang industribyen i Amerika for stål og bil produktion, som blev efterladt til slum, da disse to storindustrier flyttede.

I det fjerne eller ikke, så tegner der sig et billede af enegang eller isolationisme fra amerikansk side - mod resten af verden til tonerne af "America First", men begrundelserne som Trump gav er falske.

- Men hvor er Amerika på vej hen, og hvad er ikke falsk ved Trump??

Skal man tage udtalelserne fra Trump, så er det resten af verden der står i vejen for den amerikanske levestandard og velstands forøgelse, og de gør det med snyd og bedrag overfor Amerika, men det er ikke sandheden for der er derimod Amerikas egen forståelse og udvikling af liberalismen, der er ved at æde Amerika op indefra.

Dertil kommer de mange krigsudgifter, der skal gøre Amerika ledende på verdensplan, med demokrati, fred, frihed for alle på jorden, men som har vist som den helt store fiasko i Irak, Afghanistan og Libyen m.m., og som samtidig har trukket NATO m.fl. ind i deres krige, med de omkostninger det har påført disse lande.

Syrien mangler vi også i den anledning, og Trumps egen vaklen her står ikke tilbage for den kritik han tidligere har udtalt omkring Obama i den anledning.

Erkendelsen i Amerika af, at verden ikke længere er som "i går", og man ikke kan gøre som det passer dem, er ikke til stede værende hos Trump og hans "slæng" af rådgivere - enten i familiær nepotisme eller Steve Bannon m.fl.

Fastholdes udsagnene om resten af verdens skyld og skyld overfor og til Amerika går vi en meget sort fremtid i møde med mange flere beskyldninger for Amerikas deroute, - men hvordan de vil udøve den er spørgsmålet, men fredeligt bliver det næppe for det er tilsyneladende ikke med i deres verdensfjerne betragtninger når "America First" skal udøves.

I det lys er det vigtigt for alle rundt omkring, at lade Amerika vide man står sammen, og ikke vil finde sig i flere beskyldninger og mistænkeliggørelser for og om "tyveri" fra Amerika på grundlag af falske beskyldninger.

Det er vigtigt med en samlet afvisning offentligt af Amerika hvis flere beskyldninger kommer i fremtiden, - bøllen må ikke få lov at sejre på det grundlag!

Karsten Aaen, Anders Graae, Flemming Berger og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Det var ikke kun de 25 pct. af amerikanerne der bragte Rumpf til magten. Det var også de millioner af sofa vælgere, der har mistet enhver tiltro til parlamentarismen. Det samme sås i Frankrig, hvor det største parti var sofavælgernes.
Det er antagelig et lige så stort problem som at Rumpf blev valgt.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Søren Jacobsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar