Læserbrev

Gymnasier skal ikke betales efter ’løfteevne’

1. juli 2017

I forbindelse med de mange nye studenter kommer Dansk Erhverv hvert år med deres udmelding om, at bestemte gymnasier er gode og andre bør blive bedre. Hvert år medfører det store suk og rysten på hovedet rundt omkring på landets mange gymnasier.

I år kom der desuden en politisk anbefaling om at ændre økonomien for gymnasierne ved at betale dem efter såkaldt løfteevne. Det er min overbevisning, at ganske få af dem, der ved noget om gymnasiers økonomi og hverdag, kan se det fornuftige i denne tanke.

For det første måles løfteevnen ud fra enkelte skriftlige eksamensfag. Da eksamen udtrækkes tilfældigt, vil skolernes økonomi i høj grad være præget af denne tilfældighed.

For det andet medtager løfteevneberegningerne kun ganske få faktorer, og de vil derfor være et meget usikkert grundlag for en skoles økonomi.

For det tredje vil skolernes økonomi blive omskiftelig fra år til år, hvilket vil medføre enorm usikkerhed hos personalet og eleverne.

For det fjerde starter skolerne ikke det samme sted. Der er enorm forskel på lærere, bygninger, egenkapital med mere fra skole til skole. Belønningssystemet vil derfor medføre endnu større skævvridning.

Og endelig vil belønningssystemet medføre et meget snævert fokus på de afgørende eksamener, hvilket vil fjerne fokus fra faglighed, læring og dannelse.

Det skal understreges, at undertegnedes arbejdsplads ikke er placeret lavt i forhold til løfteevne.

Jesper Hasager Jensen er uddannelsesleder Faaborg Gymnasium

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu