Læserbrev

Højtlæsning forbudt på biblioteket

Debat
10. juni 2017

Forestil dig et forfatterforedrag på biblioteket, hvor forfatteren ikke må læse op af sin egen bog. Forestil dig, at læsekredsen, der mødes på biblioteket, skal notere og indberette, hvilke passager, de læser højt for hinanden.

Det kan blive nogle af konsekvenserne, hvis Forfatternes Forvaltningsselskab slipper afsted med den absurde fortolkning af ophavsretsloven, som de i øjeblikket fremfører over for de danske folkebiblioteker.

Selskabet har af flere omgange sendt et brev til landets biblioteker, hvori de beskriver, hvordan de mener, ophavsretsloven skal fortolkes. Hvis bibliotekerne vil være på den sikre side, skal de fremover betale afgift for »fremførelse af tekstværker i biblioteksrummet«, som det så poetisk er formuleret.

Ud fra denne fortolkning har vi på bibliotekerne to valgmuligheder: Vi kan betale afgiften og bruge skatteborgerbetalte mandetimer på at føre logbog over alle oplæsninger, så pengene kan blive fordelt blandt forfatterne. Eller vi kan lade være med at betale – og lade være med at læse op.

Man kan næsten forestille sig den absurde konsekvens af sidstnævnte: Et skilt ved bibliotekets indgang, hvor der står ‘højtlæsning forbudt’.

Forfatternes Forvaltningsselskab står ret alene med deres fortolkning af ophavsretsloven. Vi er mange i bibliotekssektoren, der betragter henvendelsen som et forsøg på afpresning med litteraturformidlingen som gidsel.

Forfatternes Forvaltningsselskab er stiftet af blandt andet Dansk Forfatterforening og Dansk Journalistforbund. Jeg håber oprigtigt, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden hånd laver i denne sag, for det kan umuligt være i medlemmernes interesse.

Forfatterne kan vel ikke ønske at begrænse deres egen formidlingsmulighed, når de møder deres læsere. Og jeg tror heller ikke, journalisterne ønsker at begrænse friheden til at læse op af dagens avis på biblioteket – en af demokratiets højborge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her