Læserbrev

Industrien skriger efter faglærte

Debat
23. juni 2017

Morten Bødskov (S) vil nu arbejde for, at uddannelsessystemet i højere grad afspejler arbejdsmarkedets efterspørgsel. Han vil oprette en dansk arbejdsformidling i EU-lande med fokus på at få højt kvalificeret arbejdskraft til brancher med meget lav ledighed. Endelig vil han bringe jobcentrene tættere på virksomhederne. Det er udmærkede forslag, som alle kan få betydning, hvis det bliver gjort rigtigt.

Arbejdsgiverne har i mange år forsøgt at få politikerne til at gøre mere for, at industrien og håndværksmestrene ikke skal se så langt efter kvalificeret arbejdskraft. For vi kender problemet alt for godt. Senest har vi spurgt til det i vores erhvervspanel. Her svarer halvdelen af virksomhederne, at de inden for det seneste halve år har oplevet ikke at kunne få kvalificeret arbejdskraft. 90 procent kender kolleger, der har stået over for en forgæves rekruttering det sidste halve år.

Men nu vil Morten Bødskov så gøre noget ved sagen. Det har virksomhedsejerne inden for byggeri og industri dog efterhånden hørt nogle gange, hvor skiftende politikere har profileret sig på den sag. Det er bare ikke nok. Det er stadigvæk 74 procent af en ungdomsårgang, der vælger gymnasiet.

Dybest set handler det om at tage ansvar. Derfor har vi i Arbejdsgiverne sat os et mål om, at ti procent af de ansatte i vores medlemsvirksomheder skal være lærlinge i 2020. Vi opfordrer politikerne til at sætte lignende handling bag ordene – og her er Morten Bødskov godt på vej. Vi følger det med spænding i Arbejdsgiverne. For hvis Danmark fortsat skal være et produktionsland, har vi brug for masser af dygtige faglærte unge.

Steen Hoeck Klausen er branchechef i Arbejdsgiverne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her