Læserbrev

Karklude-aktivister er guld værd

21. juni 2017

I onsdagens udgave af Information langer miljøchef i COOP, Signe D. Frese, ud efter de mange mennesker, der strikker karklude som et led i kampen mod mikroplastik i havet. »I stedet for at dele opskrifter på genbrugskarklude burde vi stille krav om reelle forandringer i vores plastikforbrug,« bemærker hun hånligt over for de mange mennesker, der med strikkepinde udtrykker deres bekymring over den voksende mængde plastik i havet.

Der er rigtig mange kilder til mikroplastik i havet. Man kan tale dem alle sammen ned til ingenting i den store sammenhæng, men man må starte et sted, og her er karkluden et godt og konkret udgangspunkt.

Derfor er vi i Plastic Change glade for de ivrige karkludestrikkere. Det er rigtigt, at de ikke redder verden ved at strikke karklude. Det er der garanteret heller ikke en eneste af dem, der bilder sig ind. Men det øjeblik, de har slået de første masker op, har de taget deres første skridt ind i kampen mod plastik i havet.

Vores erfaring er, at de flittige strikkedamer og -mænd sammen med karkludene spreder budskabet om plastikproblemet til deres venner og bekendte, som igen spreder det videre. Deres opmærksomhed over for plastikforurening skærpes. Næste skridt vil typisk være, at de begynder at samle vildfaren plastik op, finder muleposen frem, undgår cremer med mikroplastik og efterspørger bildæk, der afgiver mindre mikroplast, osv.

Det betyder, at de samme mennesker, der begyndte som karkludestrikkere, meget vel kan blive dem, der en dag forlanger, at regering og industri må gøre noget seriøst ved plastikproblemet, inden det vokser os helt over hovedet.

Men man skal jo starte et sted. Og derfor synes vi, at man skal rose og opmuntre folk i stedet for at håne dem for deres initiativer.

Lisbeth Engbo er kommunikationschef for Plastic Change

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

På den anden side er bomuld en af de mest areal-og vandkrævende afgrøder der findes og hvad uld angår gror den på ryggen af et af verdens mest energikrævende husdyr ved siden af kvæg.
Det eneste alternativ må være genbrug af plast der findes i alt for store mængder ude i naturen.

Peter Beck-Lauritzen

Signe D. Frese plæderer for reelle krav til vort plastikforbrug! Og det er jo godt. At afskaffe brugen af plastik, er endnu bedre. F.eks kunne man fordoble prisen på plastik og bruge denne overpris til oprydning!

Anna Sørensen

Kære Libeth Engbo, lige mine ord. Vi skal både strikke karklude OG gøre en hel masse andet, både for kloden, naturligvis, og fordi det giver større livskvalitet. Det hænger nemlig sammen. ;o)